joi, 11 octombrie 2012

Tatiana Niculescu Bran strikes back!

De parcă nu erau deja destule controverse legate de filmul lui Cristian Mungiu premiat anul ăsta la Cannes, După dealuri, iată acum una nou-nouță. Autoarea romanelor după care a fost inspirat scenariul îl acuză pe regizor - într-o scrisoare deschisă preluată de Hotnews (thx, Ionuț Mareș) - că nu menționează atât de corect cât ar trebui sursa reală a poveștii. Că uneori tinde să spună că e a lui, iar alteori își amintește că, de fapt, a luat-o de la altcineva. Și că nu se hotărăște dacă, până la urmă, e o ”poveste inspirată din fapte reale” sau pură ficțiune. Mai subtil sau nu, Tatiana Niculescu Bran ne cam spune și că nu e deloc încântată de filmul lui Mungiu, pe motiv că ”e lipsit de Dumnezeu”. Ce să mai zic - aveți un motiv în plus acum să  mergeți și să îl vedeți!


7 comentarii:

  1. Dumnezeu exista insa nu pentru toti, este problema fiecarui daca crede sau nu, insa nu mi se pare corect sa obligi pe toti sa creada sau nu in el!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cristina: pui problema prost din start :) Dumnezeu exista in masura in care Batman exista. Sau Iepurasul de Paste. Realitatea e individuala dar ca sa ne intelegem, trebuie sa avem niste mici reguli. Una din ele e sa nu incepi cu "ceva exista pentru ca eu cred ca exista". Daca amesteci lumea imaginara personala sau colectiva cu realitatea zilnica rezulta mare rahat. Faptul ca Mungiu nu crediteaza sursele e oricum un gest urat. Indiferent cum e sursa si ce vrea ea :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cristina o sa fie luata la rost in Rai pentru spamul facut pe Pamant diverselor cofetarii..

      Ștergere
  3. Richie: vroiam sa zic ca esentialul povestii e ca Mungiu nu a creditat sursa. Indiferent ca doamna Tatiana e sau nu lovita cu bata de basseball divina. Si fara nici cea mai mica indoiala ca dulciurile (zahar si cacao) sunt pacat capital - ispita. si inventie demonica de cea mai joasa speta ...

    RăspundețiȘtergere
  4. Subscriu la zisele tale wako, ciocolata, se stie, e mancarea lui satan.

    RăspundețiȘtergere
  5. >> ”e lipsit de Dumnezeu”

    Sa fim seriosi si sa ne amintim macar finalul din JURNALUL UNUI PREOT DE TARA al lui Robert Bresson: "All is grace". Prin urmare, nimic nu e "lipsit de Dumnezeu". Conteaza - si aici apar divergentele - atitudinea. Care poate fi explicita sau "ambigua". Cei mai multi sunt obisnuiti sa primeasca "explicitari", metafore plasticizante. Putini cauta (ori sunt pregatiti sa desluseasca) metafore revelatorii (cum ar spune Blaga). Pana la vizionarea filmului toate comentariile sunt simple (sau sofisticate, dar nu mai putin inutile) speculatii. Ceea ce conteaza e felul in care Mungiu reuseste sau nu reuseste sa aduca in filmul sau (numai al sau?) ... Nevazutul, Taina. Nicidecum ideologii, lozinci sau citate in care numele lui Dumnezeu sa fie musai prezent. In IISUS DIN NAZARETH nu este Dumnezeu mai "prezent" decat in 4,3,2 (de exemplu). Decat si numai pentru cei care se asteapta sa gaseasca numaidecat predici explicite, moralizatoare etc. In privinta "creditarii" e vorba - inclin sa cred - de marketing. Filmul este, oricum, al LUI, nu al celei care a scris doua carti din care Mungiu - intr-un fel sau altul - s-a inspirat. Este (sau ar trebui sa fie) viziunea lui si numai a lui, daca el este (inca mai este) cu adevarat un Artist, iar nu un executant, un sclav al producatorilor. Scenariul si cartile respective sunt (sau ar trebui sa fie) doar un pretext, un punct de plecare. Dar si acestea, pana la vizionare, sunt speculatii...

    RăspundețiȘtergere
  6. Credeam ca ea insasi se mindrea cu faptul ca nu vrea sa insereze nimic in poveste, ci sa o lase sa se spuna. In care caz Dumnezeu nu e neaparat prezent, oricum...Oricum pare sa fi lipsit in momentele cheie ale evenimentului real, dar, cum se intimpla la ortodocsi, si lucrul asta apare tot spre slava Lui...Dumnezeu stie ce gindeste Dumnezeu si daca in Romania de azi, sufocat de atitea biserici, nu ar alege el insusi sa fie 'secularist'...Now there's a thought!

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.