luni, 10 octombrie 2011

Real Steel (2011)

Tare ca pumnul, iute ca otelul

rating: Brainwash de calitate superioara


Un film surprinzator de multumitor a pasit din laboratoarele hollywoodiene direct in ringul de box(office) punand concurenta la podea pentru cel putin o prima saptamana. E vorba de Real Steel, cel mai nou film al lui Shawn Levy (responsabil si pentru Night at the museum) si totodata cel mai agreabil flick al sau pana la ora asta. Cu o distributie interesanta in care pilonul principal e “otelitul” Hugh Jackman, filmul lui Levy indrazneste sa-i dea lectii lui Michael Bay despre cum se face un film cu roboti fara ca sa-ti pierzi totusi umanitatea. Pentru ca, dincolo de invelisul tehnologizat pe care-l presupune o poveste despre meciuri de box intre roboti, Real Steel are o inima reala, si oricat de siropos ar bate ea, e imposibil de ignorat.

Daca esti un cinefil avizat si pasionat iti va fi imposibil sa ignori sagetile pe care Real Steel le arunca spre doua din filmele emblematice despre box: Rocky si The Champ. Cu primul in materie de underdog care capata o sansa nesperata la titlul mondial iar cu al doilea prin accentul pus pe relatia tata-fiu. Exista insa un al treilea film din care se poate sa se fi inspirat Real Steel, unul posibil mai familiar generatiei crescute cu video-ul. Ma refer la Over the Top, un film de familie din ‘87 cu acelasi Stallone in rolul unui profesionist de skanderberg care primeste custodia fiului sau in urma mortii mamei si in ciuda unei rude mai ‘procopsite’. Tatal e tot un camionagiu iar relatia cu fiul sau se imoaie abia dupa ce-l introduce pe acesta in circuitul de skanderberg unde pustiul isi descopera un parinte pe care sa-l admire. Cu mici detalii de ordin SF cam asta-i si povestea din Real Steel.

Probabil pentru multi cinefili faptul ca “Hugh Jackman is in the house” e un motiv indeajuns de puternic pentru a vedea filmul. Omul e extraordinar de competent in roluri de tipi abrazivi, mai din topor, care stiu sa se descurce si au grija numai de pielea lor dar care, totusi, nu sunt atat de nesuferiti pentru ca intuiesti ca sub aspectul dur exista si o inima calda capabila de compasiune. In Real Steel e sarcina pustiului jucat de  Dakota Goyo, un nou-venit, sa-l faca pe tatal sau nu doar sa se maturizeze dar si sa-si accepte responsabilitatea de parinte si, mai mult, sa-si gaseasca increderea in sine.


Plot-ul inpirat vag dintr-o povestire de Richard Matheson (I am Legend) propune un viitor apropiat (2027) in care boxul uman, plin de reguli, a sucombat natural in fata competitiilor robotizate care permit o escaladare a violentei. Lovituri perverse, dezmembrari, fights to the death, totul e posibil dat fiind ca protagonistii umani stau pe margine si-si controleaza luptatorii prin voce sau joystick. Charlie (Jackman) se zbate in undeground-ul acestor competitii si nu cu foarte mult succes. Sansa ii surade cand fiul sau, Max, intra in peisaj laolalta cu o spaga consistenta din partea unchiului care vrea sa-l adopte. Odata introdus in lumea boxului robotizat tanarul Max dovedeste ca e intr-adevar fiul tatalui sau, posedand o intuitie si incapatanare care-l fac pe Charlie sa se priveasca in oglinda. Impreuna cei doi dezgroapa la propriu o relicva de robot pe nume Atom si-l antreneaza atat de bine incat ajung sa-l provoace pe campionul neinvins Zeus, asigurandu-ne astfel de un final pe muchia scaunului.


Desi vizual e consistent in materie de 'cafteala metalica', nu se exagereaza sau pierde din vedere factorul uman. Atom primeste ceva mai multa atentie decat fratii lui animatronici dar asta doar in virtutea releatiei stabilite cu proprietarii sai. Este nici mai mult nici mai putin decat o bucata de fier dar figura antropormorfica si facilitatea speciala de mirroring - care-i permite sa oglindeasca miscarile umane si apoi sa le stocheze - il fac un personaj convingator. Alfel spuse devine familie si totodata liantul care intareste relatia tatalui cu fiul sau. In materie de lupte filmul face apel la tehnica de varf, combinand tehnologia capturii cu animatronica si sfaturile lui Sugar Ray Leonard, venit aici ca si consultant. Ca totul sa fie in ordine e inclus si un mic love-story intre Charlie si Bailey, proprietara unei sali de box jucate binisor de Evangeline Lilly din Lost.


Cred ca cel mai scurt mod de a descrie Real Steel e un termen din box. Uppercut. Te surprinde pentru ca trailer-ul a indus o directie iar filmul a urmat alta. E un amestec bizar de film reusit tehnic, eficient emotional, inspirational in termeni sportivi insa oarecum nedrept cu prognoza viitorului, care imi pare destul de aiurita. E imposibil ca in 16 ani de-acum incolo singurele avansuri sa fie in materie de celulare. Iar daca am ajuns sa antrenam roboti sa lupte in locul nostru... de ce numai atat?

13 comentarii:

  1. Problema e că filmul ăsta e deloc realist: vrei să-mi zici tu că în 16 ani de-acum încolo încă o să existe Bing?

    RăspundețiȘtergere
  2. Revin dupa ce-l vad...mersic de recomandare..

    RăspundețiȘtergere
  3. Nici nu ma gandeam sa ma uit la filmul asta. Am citit review-ul tau si parca m-am mai razgandit. Dar am ascultat ce au zis si cei de la what the flick aici http://www.youtube.com/watch?v=BZxQ8fsNdj4 si sunt din nou in dubiu :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Asta mi-a placut si mie ca nu se exagereaza, adica nu pune accent decat pe roboti

    RăspundețiȘtergere
  5. e un film superb, nu trebuie ratat

    RăspundețiȘtergere
  6. Filmul este o reusita! categoric depinde de gusturi, dar merita banii

    RăspundețiȘtergere
  7. Shawn Levy e un regizor talentat si asta se vede si in film

    RăspundețiȘtergere
  8. pe mine povestea m-a impresionat

    RăspundețiȘtergere
  9. mie totul mi-a placut la film

    RăspundețiȘtergere
  10. e rar un film asa bine realizat si trebuie recunoscut ca actorii au facut o treaba exceptionala

    RăspundețiȘtergere
  11. adevarul e ca am fost la film pentru hugh jackman:D dar recunosc ca filmul a fost reusit

    RăspundețiȘtergere
  12. Intradevar depinde de gustul omului...eu unul cred ca isi merita bani...iar pentru actori 10+ Pentru astfel de filme as merge in fiecare weekend la cinema...

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.