vineri, 1 iulie 2011

Transformers: Dark of The Moon 3D (2011)

But, on the bright side...

rating: Brainwash


Multi adora sa-l urasca pe Michael Bay pentru cacofonia de efecte speciale pe care o introduce in fiecare din filmele sale. Il taxeaza pentru ca personajele sunt goale si cartoonizate, pentru ca intriga e ridicola, pentru ca dialogurile sunt compuse fie din schimburi de ironii, fie din discursuri sforaitoare atunci cand nu se rezuma doar la indemnuri de regie (Sari, Stai, Hai), pentru ca umorul involuntar e chiar mai reusit decat cel intentional si pentru ca tot edificiul filmului sau se sprijina pe spatele echipelor de pirotehnisti si tehnicieni CGI. Si-a luat atatea critici pentru Transformers cat sa-i ajunga pentru mai multe vieti. Asta-i fata intunecata a povestii. Dar totusi, ceea ce lumea pare sa ignore e un lucru simplu: Michael Bay e un copil mare si astea-s jucariile sale. El se joaca cu ele facand in acelasi timp un munte de bani pentru gulerele albe de la Hollywood. Nu e arta, e economie. Sau de fapt capitalizarea unei nevoi viscerale a publicului de cinema, aceea de a fi bombardat, uluit, anesteziat, spalat pe creieri de imagini si sunete din ce in ce mai ireale si sterpe. Cinema-ul escapist e o realitate, oricat ar parea de dubios. Asa ca adoram sa mergem la filmele sale chiar daca apoi il uram pentru ele.

Citeam alaltaieri un interviu cu Michael Bay in care povestea felul in care s-a hotarat sa filmeze Transformers Dark of the Moon in 3D. Intai Spielberg i-a sugerat ca ar trebui s-o faca. Apoi dupa ce-a vizitat platourile de la Avatar, James Cameron i-a spus acelasi lucru: “Michael, you’ve gotta do this movie in 3D, you’re the type of director who is going to love 3D.” Apai cand doi dintre cei mai impliniti regizori te sfatuiesc asa... nu-ti ramane decat sa te inhami si s-o faci. Iar 3D-ul e reusit. A doua chestie de care trebuie sa tinem seama e tipul de regizor pe care-l reprezinta Michel Bay. Action Director. In ochii lui important e sa construiasca scene de actiune intensa in care se petrec mai multe lucruri deodata, la o scara impresionanta si care nu pot fi cuprinse si intelese dintr-o privire. Pe ideea ca intr-un dezastru de o asemenea magnitudine individul e oricum prea mic sa priceapa. Deci confuzia din timpul scenelor de actiune e ceva cautat. La fel de adevarat e ca uneori mi-as fi dorit sa stiu care Autobot ii stalceste fata Decepticon-ului si cine e acel Decepticon pana la urma. Dar stiu ca cer prea mult.


M-am distrat la premiera ultimului Transformers. A fost cam tot ce m-as fi asteptat de la el: o poveste fantezista, istoric alternativa realitatii, apoi inca un plonjeu in mythos-ul cybertronian, cateva twisturi misto, o gagica a la Victoria’s Secret buna pentru fantezii tocilaresti (boboaca Rosie Huntington-Whiteley, tineti minte numele ca sa-i urmarim cariera), cateva glume sarate, gargara militara tipica, ideologia clasica republicana si multa, multa, distrugere digitala. Nu ma asteptam ca Francis McDormand si John Malkovich sa se ia atat de in serios dar a fost o surpriza misto. Au si ei dreptul sa se distreze un pic. Francis juca rolul sefei CIA, tipicul birocrat cu n-spe nivele de securitate numai bun sa puna bete in roate. Are cateva momente de “glorie” cand il pune la punct pe Sentinel Prime (voce Leonard Nimoy) si in repetatele intepaturi cu agentul Simmons (John Turturro). Malkovich e delicios in scurtele sale momente de ciudatenie cand joaca un director de firma software un pic cam excentric, seful lui Sam Witwicki. Iar episodul in care Bumblebee il gadila cu pistolul e de neuitat. Shia LaBoeuf e acelasi, prezent in mai toate scenele, presat din toate partile dar tot reusind sa salveze planeta a 3-a oara.


Plotul beneficiaza din start de o premisa inventiva, sabotand tot ceea ce stiam despre cursa spatiala din anii 60 si transformand-o intr-o conspiratie UFO. Cu alte cuvinte dupa ce in ‘61 americanii detectasere un impact pe fata nevazuta a Lunii, Kennedy a declansat programul “landing a man on the moon before this decade is over” astfel incat pasul cel mare al umanitatii din ‘69 s-a produs si pe Luna dar si pe puntea unei nave Autobot. Totul cu imagini de arhiva si editari CGI. Cool. Mai apoi insa conspiratia se ridiculizeaza cand ajungem la Cernobyl, unde rusii aveau si ei un program spatial care declansase accidentul nuclear, si apoi, cand aflam ca daca americanii trimisesera primul om pe luna, rusii trimisesera prima camera de filmat (sic!).


In termeni de big, bad decepticons vedeta acestui film e Shockwave un ciclop de metal care calareste cel mai infricosator vierme subteran ce ne-a fost dat sa vedem si care nici macar nu vine din universul Transformers ci e creatia exclusiva a lui Michael Bay. Il foloseste pentru a face praf orasul Chicaco in batalia finala. Megatron e si el prezent dar, plin de cicatricile luptei trecute, nu e foarte activ. Povestea se axeaza pe relatia dintre Optimus si Sentinel Prime, fostul lider al Autobotilor si cel care pilota nava rebela prabusita pe Luna. Reactivat de Optimus, Sentinel isi continua propria lui agenda de lucru scrisa inca din vremea cand razboiul civil se desfasura pe Cybertron. Pentru un plus de maretie planul implica aducerea Cybertronului pe Pamant, nici mai mult, nici mai putin. In mod previzibil multi vor sari sa-l impiedice: americanii republicani (democratii de la putere semnasera deja actul de predare), Autobotii, trupele SEAL si tot ce misca-n tara aia si n-avea chef sa stea pe margine ca sa-i vada pe Decepticoni cu ne iau planeta. Din fericire pentru succesul intrigii mai sunt unii oameni care iubesc latura intunecata si cauta sa le fie lor mai bine decat aproapelui lor. Patrick Dempsey joaca un astfel de gaozar si o face cu convingere.


Ca sa inchei aceasta cronica absolut inutila deciziei voastre finale as vrea sa mai spun doar ca Transformers 3 e la fel de galagios, infantil, inegal si triumfalist ca si celelalte doua filme precedente (asta chiar ii mandateaza pe Autoboti in prima linie a razboiului contra terorismului trimitandu-i sa atace o “instalatie nucleara ilegala”) incat s-ar crede ca are drept scop indobitocirea publicului. Zic s-ar putea, pentru ca nu cred ca Michael Bay vrea sa ne faulteze IQ-ul. Cred ca scopul lui e sa amuze si sa se amuze. Divertisment vizual deloc facil la un pret piperat. Ideile sale fac sa se invarta cateva rotite importante de la Hollywood iar faptul ca lumea adora sa mearga la filmele sale doar ca sa vada ce “grozavii” a mai inventat si apoi sa-l ironizeze pentru ele e deocamdata inexplicabil. Probabil fiecare are propria sa “latura intunecata”. In grajdul vacilor de muls hollywoodiene Transformers e o franciza care si-a facut bine treaba. Chiar daca Revenge of the Fallen a fost uneori de prost gust n-a fost cel mai prost film evar. Dark of the Moon ii spala oarecum pacatele lui Bay, livrand cateva tone de fun metalic si niste bucati de actiune ametioare. Cel putin saritura din elicopter filmata 1st POW in 3D nu s-a mai incercat niciodata. Asa ca va intreb si eu, parafrazandu-l pe Turturro: "Peste ani de-acum, cand ne vor intreba nepotii unde erati voi cand Transformerii cucereau cinematografele, ce le vom spune?"

12 comentarii:

  1. Cand spui M. Bay spui efecte speciale si multa actiune. Scopul unor astfel de filme este sa-ti hipnotizeze creierul. Precis lumea o sa fie incantata de efecte, iar povestea, interpretarea si multe alte chestiuni ce tin de calitate o sa fie ignorate de dragul unei experinete vizuale cum nu vedem in fiecare zi.
    Revin si eu pe luni sau marti (dupa vizionare)cu o parere :P

    RăspundețiȘtergere
  2. L-am vazut la cinema in 3D...a fost cel mai bun din toate 3,insa nimic sclipitor,doar efecte bune,dar isi merita banii !

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-au placut foarte mult primele 2 ale acestei serii, voi ajunge la cinema sa vad si partea a 3-a in 3d. Sunt sigur ca va fi o experienta placuta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mda, ADHD e numele religiei lui.

    RăspundețiȘtergere
  5. http://i1100.photobucket.com/albums/g406/yju895/001.gif

    RăspundețiȘtergere
  6. Good point, Anonim. Si podul ala vad ca sta in picioare, asteapta urmatorul film.

    RăspundețiȘtergere
  7. @marian: asteptam opinii argumentate ;) pe blog, gen.

    @Kilroy: 3DIMAX cartea sfanta.

    @Anonim: interesant, necesita confirmare vizuala personala.

    RăspundețiȘtergere
  8. ^^ Transformers 3 scene from The Island
    http://www.youtube.com/watch?v=H7kcqB3thJM

    RăspundețiȘtergere
  9. Mersi de lamurire. Vad insa ca exista si o explicatie rezonabila pentru artificul asta: un accdent de filmare si pierderea ocaziei de a refilma scena.. Mi se pare uimitor ca cineva a observat similitudinea scenelor.

    RăspundețiȘtergere
  10. Într-adevăr, scena cu săritura din elicopter a fost impresionantă. Însă urletele lui Shia LaBeouf au fost obositoare. Mi-a plăcut Transformers 3, chit că m-au deranjat, pe ici-colo, urletele actorului principal.

    RăspundețiȘtergere
  11. Mie mi se pare ca ii lipseste partea emotionala. Pe langa tot CGI-ul ala, nu cred ca strica sa bage si niste parti mai sensibile ...

    RăspundețiȘtergere
  12. i totally loved the movie, stiu ca a murit Megatron, dar tot sper la un Transformers 4 :)

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.