duminică, 10 iulie 2011

Bad Teacher (2011)

She doesn't give a F...

rating: Brainwash


Parca s-au vorbit distribuitorii romani de film cu Hollywood-ul ca, la o saptamana de la Marea Bacalauriada, sa aduca in Romania un film care sa spele amarul, rusinea, mintile si, in acelasi timp, sa reflecte grotesc filozofia juvenila romano-americane: Profa rea, dar buuuna. Venind de la acelasi Jake Kasdan care ne-a dat cea mai amuzanta biografie a unei legende rock n roll fictive - Walk Hard: The Dewey Cox Story - acest Bad Teacher aducea cu sine cel putin argumentul umoristic. O avea insa si pe Cameron Diaz, care n-a mai facut un film decent de la Vanilla Sky (sau n-am mai vazut eu unul, ca o cam evit pe blonda) asa ca am intampinat comedia romantic-educationala cu un teanc de ezitari. Spre surprinderea mea Cameron Diaz nu mi-a mai parut nesuferita intrucat de partea asta s-a achitat in intregime personajul dansei, un manechin de 1.85 (cu tocuri) care adunase sub rochie toate mizeriile ce-ar putea fi reprosate unui profesor. Mrs Elisabeth Halsey bea de stinge, fumeaza iarba “medicinala”, doarme la ore, ia spaga de la parinti, isi dispretuieste colegii si elevii iar ca femeie e cea mai superficiala, lenesa si vicleana blonda pusa vreodata sa predea la clasa a 7-a. O adevarata pinata umana. Mi-as fi dorit una ca ea in gimnaziu.

Cu un personaj atat de grosier abia daca mai ai nevoie de un scenariu. Nu trebuie decat s-o lasi pe ea sa se dezvaluie in toata splendoarea sa si sa strecori la locul potrivit punchline-urile. Glumele sunt stridente dar totusi dozate cu cap si destul de inspirate ca sa nu exaspereze. Unele momente insa bat recordul in materie de “stanjenitor” ca in cazul scenei de sex protejat de haine intre Diaz si fostul iubit Justin Timberlake, care aici joaca un rol de profesor suplinitor cu o personalitate de aristocrat afectat. Idiosincraziile lui fac tentativele ei de seductie sa para realmente ridicole si ne intaresc opinia ca asemenea oameni pur si simplu sunt fascinant de studiat. Pacat ca un asemenea contur elegant e dublat de un vid interior dar la un asemenea film pretentiile nu sunt in directia asta. Rostul lui e mai mult pentru “relaxare comica”.


Despre plot sunt putine de zis. Profa care n-ar nici in clin nici in maneca cu educatia e doar o lipitoare cu sâni care se vede aruncata in strada de “sponsor-ul” pe care-l mulgea si careia ii trebuie o sursa lejera de venit pana pune laba pe alt fraier. Insinuarea e evidenta: doar la stat mai poti sa freci menta in timp ce leafa merge. Orele ei se desfasoara dupa metoda ‘educam poporu cu televizoru’, elevii avand parte de o programa relaxata si bogata in filme (Lean on Me si Dangerous Minds). Cand perspectiva unei noi vaci de muls apare in personana suplinitorului Scot Delacorte (Timberlake) - tinerele, idiotel si de lume buna - profa se trezeste la viata si incepe sa bage materie in pusti. Ii indoapa cu Sa ucizi o pasare cantatoare si-alti clasici nu pentru binele lor ci pentru a castiga bonusul de final de an (6000$) si a-si cumpara silicoane. In plus, nu se sfieste sa joace murdar, trisand la Testele Nationale. Cum era de asteptat intr-o zi i se infunda iar asta numai si numai datorita invidiei unei colege de cancelarie cu probleme psihice. Pitong, alta balba a sistemului.
Lungul sir de exagerari si ridiculizari a sistemului de invatamant ar parea fortat si sfidator daca profa n-ar fi fost atat de antipatica. She’s bad to the bone, vorba unui clasic hit, marul stricat din livada inspectorului care pur si simplu nu da doi bani pe nimeni. E egocentrica si pragmatica, insensibila si dispretuitoare, aroganta si rea dar nu duce lipsa de minte. Cand isi pune ceva in cap ii joaca pe toti pe degete. Si din acest motiv personajul e seducator dincolo de lascivitatea pe care o afiseaza. Iubesti s-o urasti si abia astepti s-o vezi pusa la punct. Din fericire nu doar Diaz are parte de un personaj simpatic, cu acelasi compliment putandu-i trata si pe colegii de cancelarie, fiecare un ciudat in originalitatea sa: Amy Veverita (Lucy Punch), Russell (Jason Segel), Phyllis (Lynn Davies) sau pe Sacha, tocialara clasei (Kaytlin Dever).

Un comentariu:

  1. nici pe mine nu m-a deranjat Cameron asa cum ma asteptam, scena dintre ea si justin e...criminal, nu pot procesa alt termen mai academic, in acest sens iti recomand scurt metrajul Threesome :D

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.