vineri, 10 iunie 2011

Paul (2011)

Alien on board!

rating: Colectabil

Intrerupem 'festivalul' de articole pe tema tiff pentru a semnala o comedie desteapta si foarte amuzanta de la cupul Simon Pegg - Nick Frost. Tipii responsabili (alaturi de Edgar Wright) pentru umorul negru din parodiile Shawn of the Dead si Hot Fuzz au facut echipa cu individul din spatele Superbad si Adventureland - Greg Mottola - si-au plecat in pelerinaj prin State pentru a-l descoperi pe Paul, cel mai simpatic si nesimtit alien care s-a prabusit vreodata cu o farfurie zburatoare in Nevada. Paul injura, bea si fumeaza mai strasnic decat o fratie de pustoaice rebele iar daca vocea lui va pare cunoscuta e perfect normal intrucat ii apartine lui Seth Rogen. De fapt Paul chiar e Seth Rogen in atitudine si glume, un veritabil smecheras cu ochi umezi si limba ascutita, dar total inofensiv. Cu un CGI de ultima generatie omuletul gri e o prezenta palpabila in fiecare scena si nu lasa nici un moment impresia ca ar fi ceva nenatural.

Filmul e asadar o comedie de aventuri despre doi barbati imaturi, un fel de brit-geeks care calatoresc in San Diego pentru vestita Comic-Con (conventia anuala dedicata fanilor comicbook). Dupa ce-si fac damblaua alaturi de alti "obsedati", Clive si Graeme pornesc pe autostrada extraterestra intr-un tur al celor mai faimoase locuri din ghidul “conspiratii si OZN”: Aria 51, Black Mailbox, Roswell etc. Sansa le surade cand in timpul noptii rulota lor e depasita de o masina scapata de sub control care se ratoarna si le provoaca o intalnire de gradul 3. Paul, un extraterestru scapat din Aria 51 si responsabil pentru toate ideile bune ale lui Spielberg din filmele de gen, s-a saturat sa stea la racoare si cauta libertatea. Un adevarat autostopist galactic pentru cei doi englezi. Si plin de abilitati "speciale".



De aici incolo filmul devine un road movie hilar in care Paul si noii sai prieteni fac tot posibilul sa se cunoasca mai bine (fara a se folosi de sonde anale) printr-un veritabil schimb cultural de iarba si bancuri. Dupa ce-a trait vreo 60 de ani pe Terra, Paul cunoaste destule lucruri despre pamanteni pentru a sti cum sa le risipeasca temerile. Construirea increderii se face barbateste iar curand cei 3 descopera ca au macar o chestie in comun: toti cred ca extraterestrele cu 3 sani ruleaza fin. Pe drum mai acosteaza si o evanghelista bisericoasa (Kristen Wiig) care tine cu dintii de teoria ei creationista pana ce Paul iese la propriu din dulap intr-o scena epica zdruncinandu-i toate convingerile si vindecand-o de orbire (din nou, la propriu).




Filmul ar fi fost incomplet fara niste personaje negative pe masura: agentul Zoil e un doberman in costum negru, fugarindu-i fara odihna si ratandu-i la mustata, iar ajutoarele sale sunt probabil cei mai neghiobi posesori de insigna din acea zona. Toti insa raspund in fata unei voci feminine ce pare sa conduca recuperarea din umbra si care, sub pseudonimul de Big Guy, se va revela abia in final. Fara spoilere! Dupa o serie de scene de actiune intensa filmu se incheie cu un tribut si, in acelasi timp, o reinterpretare a finalului din Close Encounter of The 3rd Kind. Fara dubii, cu filmul asta, Pegg si Frost (scenariul le apartine) dovedesc din nou ca nimic nu se compara cu umorul britanic. Argument:


- Whats the matter Clive?
- There is an alien in the kitchen making bagels and coffee.
- Did you want tea?
- No, I don't want tea!
- Right, because tea is weird in America.

7 comentarii:

  1. il tin minte pe Paul din nu-stiu-care-episod de Top Gear :)) am zis ca filmul asta e un must see de pe atunci, acum ca stiu ca "e" cu Seth Rogen, si mai mult (chiar daca luci il antipatizeaza maxim), sa vedem ce-o sa iasa! :D

    RăspundețiȘtergere
  2. bun! am tot intrebat daca merita vazut si am gasit aici raspunsul. weekendul acesta imi fac timp de el.

    RăspundețiȘtergere
  3. @anda: Nu il antipatizez "maxim". Asa, cu moderatie :)

    Din cate inteleg, personajul lui e o parodie dupa alienul din E.T. Ceea ce poate fi amuzant.

    RăspundețiȘtergere
  4. E.T -ul asta obraznic e comic rau. Filmul e chiar placut, dar Pegg e mai slabut ca in celelalte comedii.

    RăspundețiȘtergere
  5. @marian: e de inteles, nu el e starul aici.

    RăspundețiȘtergere
  6. Tocmai l-am vazut. I say it's definitely worth it. Fury nice!

    RăspundețiȘtergere
  7. Dar a fost filmul in Timisoara? Sau va fi candva?

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.