miercuri, 22 iunie 2011
X-Men: First Class (2011)
Cat mai trebuie sa asteptam pana ce franciza X-Men isi va atinge cu adevarat potentialul epic. Nici acum, dupa cel de-al cincilea film din serie, nu sunt patruns de sentimentul ca as fi vazut ceva memorabil. Desi Matthew Vaughn e un regizor respectabil cu titluri decente in portofel (Layer Cake, Stardust si dementialul Kick Ass) as revedea cu mai multa placere unul din celelalte filme decat sa mai arunc o privire la First Class. Nu pentru ca nu mi-ar fi placut ci pentru ca il consider nesatisfacator, in ciuda notei onorabile de pe imdb (8.1). X-Men: Clasa I se intoarce la originile mutantilor, aratand de unde a inceput toata nebunia cu Profesorul X si echipa lui de elevi inzestrati.
Resetand ceasul atomic la 1962 (anul crizei cubaneze) filmul pregateste o relansare a francizei urat ingropata de biografia lui Wolverine. Astfel ca se reveleaza trecutul lui Erik Lensherr/Magneto (X-Men: Magneto e tot mai aproape de realitate) ca sa ne facem o idee mai clara asupra acestui personaj complicat - unul din cei mai reusiti “rai” din universul comics-urilor - si se presara tot felul de referinte care sa lege noul film de cele deja existente sau de status-quo-ul cunoscut (paralizia lui Xavier, chelia, triunghiul complicat dintre profesor, Erik si Mystique, accidentul genialului Beast). Tot filmul abunda de asemenea cadouri lucru care imi sugereaza o dorinta prea mare de a intra la suflet si senzatia de ieftin. De parca n-ar fi reusit sa stea pe picioarele sale, doar prin plot si personajele existente.
Plotul se invarte in jurul celoi doi piloni deja expusi in episoadele anterioare: Xavier si Erik, acum insa la varste ceva mai crude si, deci, impetuos jucati de tanara generatie: James McAvoy si Michael Fassbender. Primul ofera un Xavier tinerel si burlacel care-si foloseste telepatia pentru a agata studente dar si pentru a identifica mutanti in folosul CIA. Al doilea un Erik torturat de experienta lagarului nazist, moartea mamei si o pofta neostoita pentru metale si razbunare. Intra in schema un alt mutant de calibru, Sebastian Shaw (Kevin Bacon), tortionarul lui Erik in WW2 si care, cu abilitatea sa de a absorbi energie, pregateste un WW3 ce-l va face daca nu cel mai puternic atunci singurul mutant de pe planeta.
Se remarca astfel doua echipa de jucatori, Hellfire, gasca de rai din care face parte si Emma Frost, o telepata sexy interpretata insa absurd de plat de January Jones (casnica Betty Draper din Mad Men) si X-Team-ul format din mutanti necopti care incearca sa impiedice o apocalipsa. Conflictul lor e incadrat istoric binisor in episodul critic care ar fi incheiat destul de urat razboiul rece (criza rachetelor din Cuba a fost ca un glont prin basca) si in atmosfera saizecista fidel redata in arhitectura si costume. Filmul reuseste intr-o anume masura sa fie si distractiv si profund, mai ales prin aportul celor doi principali si prin atentia acordata portretizarii acelei vulnerabilitati a copiilor“diferinti” care nu-si doresc decat normalitate si acceptare. Cu toate acestea First Class n-are scuze pentru niste momente cand pare de-a dreptul pueril. Producatorii ar trebui sa invete din experienta Harry Potter pentru ca au un univers la fel de bogat, o adevarata pepiniera de personaje, dar e nevoie de seriozitate in conceperea lor si o grija mai mare in distributia actorilor.
Filmele Harry Potter au devenit cu adevarat epice dupa ce l-au lasat pe Alfonso Cuaron sa intunece tonul general al povestii (in Prisoner of Azkaban), s-o faca mai serioasa si mai dramatica. Acolo erau copii vrajitori aici sunt copii mutanti. Nu-i nici o diferenta. Dar povestea trebuie sa devina mai angajanta pentru public si mai credibila. Si ar mai fi nevoie de archenemies, acei dusmani teribili care inspaimanta numai prin prezenta. Kevin Bacon a fost o investitie buna in unele momente dar in cele mai multe parea mai degraba un om de afaceri decat un intrigant diabolic. Astept inca momentul in care cineva se va hotara ca filmele X-Men au nevoie de Santinele, de Mr. Sinister sau de Apocalypse. Astept sa intre in scena Bishop, antieroul dintr-un viitor alternativ intors in trecut. Astept ca franciza sa sondeze un pic ideea de time-travel si lumi alternative, etc. Nu tin atat la adaptari fidele cat la povesti cu cap coada si mai ales substanta epica. Vreau sa ma agat de fotoliul ala din cinema si sa uit doua ore unde sunt. Altfel e doar fast-cinema.
Si pe final lansez un quiz: cine credeti ca s-a potrivi cel mai bine sa joace un ipotetic Mr Sinister?
Categorii:
Made in Hollywood
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Mr Sinister....hm, Viggo make-up-it bine de tot? :D
RăspundețiȘtergereMark Strong.
RăspundețiȘtergere@Adina: groupie :))
RăspundețiȘtergere@Mihai D: misto, are aerul ala amenintator cand vrea.
Tom Hardy
RăspundețiȘtergere:P
RăspundețiȘtergerenu ma enerva ca acush il chem pe Dolph sa ti-l interpreteze pe sinistrul asta :D
cum dracu eroare/brainwash?! :)))) hai amu' ca-i fain ...
RăspundețiȘtergereMi-a placut mai mult X2. In asta dincolo de cei doi protagonisti nu prea mai ai ce rememora.. si m-au ofticat cateva chestii esentiale: ceilalti mutanti pustani erau ridicoli, January jones e 20000 de leghe sub nivelul ei, nici nu mai vrea sa ma gandesc. Pe moment, in sala m-am amuzat.. apoi am inceput sa ma gandesc mai serios si m-am ofticat.
RăspundețiȘtergeremna... nici mie nu mi se pare cel mai bun de pina acuma... then again nu stiu care mi se pare cel mai bun. De acord, aia doi fura show-ul de departe si drept sa spun nu puteau alege actorii mai bine :) excelenti. Ii si vad imbatrinind in Patrick Stewart si Ian McKellen ;)) Altfel... desigur ca nu e o capodopera. Mie pe alocuri mi-a parut chiar caraghios. Beast- penibiiiiiil, Azzazel ala Azorel la fel, Mystique nasoala(aka fada) in comparatie cu aialalta. Cit despre nivelul in leghe sub mari a lu January Jones- ma abtin. O fi Emma Frost seaca. :)) Moaaaama, da' ce puteau sa faca cu personajul ei . Of. Io-s mare fan x-men, si cu toate ca pe alocuri m-o frustrat putin, ii dau 8 din 10, aka 4 din 5 ;)) Auz' da ce-o murit cu Wolverine? Ca n-am inteles...
RăspundețiȘtergerePS: Ii numa' bun Mark Strong... da ma mai gindesc si io...
ce vreau sa zic ii ca pentru make-up le-as da nota mica. Ma uitam acuma pe trailerele de la restu filmelor. Toate au fost facute mai ok.
RăspundețiȘtergerePentru Mr Sinister cred ca ar fi ok complotistii din Harry Potter: Alan Rickman (Snape) sau Jason Isaacs (Lucius Malfoy)
RăspundețiȘtergerehmm..nu am vazut filmul, pare promitator..dar voi vedea..:D
RăspundețiȘtergereA fost cam aiurea, da' m-a convins să văd (pentru prima oară) şi celelalte filme cu X-Men. Şi totuşi, n-am înţeles o chestie: dacă la finalul ăstuia Professor X (adică McAvoy) nu mai putea umbla, cum naiba se face că umblă în X3 (sau X2 - don't remember, am mai văzut ceva filme de săpt. trecută), când e jucat de Mr. Stewart?
RăspundețiȘtergereBottom line: nu m-au dat pe spate. Îmi plăceau mai mult desenele cu ei, alea de când eram eu mică :)
Apăi eu îs fan X-Men de când eram mică. Pe mine toate filmele m-au cam dezamăgit, ca să fiu sinceră. Ăsta-i singuru' de până acuma care nu o supt atât de tare. (Acuma că mă gândesc bine, cre' că o să scriu şi eu pe subiect, că tot am o perioadă de uitat la greu la filme.) Mă mai gândesc.
RăspundețiȘtergere