luni, 14 februarie 2011

De la Ip la Iepan

(CINE) MASACRE

Secolul XX a fost martorul unor acte de cruzime la scara mare. Le mai zice "genociduri". Chiar si in anii acestia auzim de crime impotriva civililor nevinovati din Cecenia sau Darfur. Am putea crede ca noi, romanii, suntem departe de asemenea barbarii. Nu tocmai. Acum 70 de ani (22 octombrie 1941), aflata in razboi pe frontul de est, armata romana a provocat moartea a circa 20000 de locuitori din Odessa, ca razbunare pentru un atentat sovietic.

Florin Iepan pregateste un documentar (Odessa) despre acest moment rusinos din istoria noastra recenta. Regizorul timisorean isi declara intentia de a provoca o discutie nationala desi e convins ca "astazi, nimeni nu accepta ca Romania a fost o tara fascista". Ar fi si momentul ca acest popor pasnic, vesnic agresat din exterior sa se elibereze de mania victimizarii (Miorita style) si sa isi asume si postura de calau, pe care a exercitat-o (e drept) temporar. Daca ascundem gunoaiele trecutului sub pres, nu inseamna ca dispare si duhoarea lor.

Pana vom viziona filmul lui Iepan (probabil in toamna), va propun insa reversul medaliei: A fost odata in Transilvania (Manuela Morar, 2007). Un documentar despre atrocitatile de la Ip, declansate de trupele horthyste cu un an inainte de momentul Odessa. Cele 157 de crime sunt atat de groaznice, ca nici nu vreau sa le pomenesc. Cele 30 de minute de marturii ale supravietuitorilor s-ar putea sa va strice ziua: adolescenti care si-au vazut parintii si fratii ucisi sub ochii lor. Imaginati-ca cum e sa traiesti 70 de ani cu asemenea trauma in spate.

Va propun aceasta scurta docudrama dintr-un singur motiv: nu avem voie sa uitam. Pentru ca istoria are o trasatura nostima. Tinde sa se repete.

A fost odata Transilvania from Victor Roncea on Vimeo.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.