Hodorkovsky
In 2003 era cel mai bogat om din Rusia. Si singurul oligarh care i s-a opus lui Putin. Pentru aceasta indrazneala, Mihail Hodorkovsky a platit cu ani grei de inchisoare in Siberia si confiscarea averii. Deocamdata a ispasit condamnarea din primul proces. Acum e pe rol al doilea proces. Si i se mai pregateste unul. Cu toate astea, omul nu cedeaza. Pe undeva e ironic ca un fost oligarh, cu un trecut necurat, a devenit un model de rezistenta impotriva statului politienesc controlat de Putin si un model de umanitate. Povestea lui, in filmul omonim al lui Cyrill Tuschi, prezentat zilele acestea la Berlinala.
Povestea lui sau varianta lui pentru poveste ?
RăspundețiȘtergereCa un comentariu despre viata, nu despre film: cine a furat o sa plateasca. Asa ca nu vad de ce un oligarh sa fie bun numai pentru ca il infrunta pe putin sau mai stiu eu pe cine.
O intrebare simpatica: nu e asa ca mamica lui i-a dat mostenire miliardele de euro ? Hihihi :D
@Darael: Le iau pe rand ca sunt mai multe.
RăspundețiȘtergereE povestea vietii lui asa cum reiese din documente, din interviuri cu apropiatii si mai putin de el, pentru ca nu trebuie sa uitam ca omul e inchis in Siberia si, chiar si atunci cand apare in public, o face dintr-o cusca. Filmul cuprinde intr-adevar si un interviu cu fostul om de afaceri.
Referitor la "cine a furat o sa plateasca", asta e si replica rusilor de rand imediat dupa arestare. Numai ca procesele sunt inscenate. Putin n-a avut nimic cu Hodorkovski, pana cand acesta s-a decis sa finanteze opozitia liberala, sperand in democratizarea reala a Rusiei si vazand in Putin, inca din 2003, spectrul instaurarii unui regim politienesc. Ceea ce si s-a intamplat.
Ziceam ca trecutul lui e neclar in aceeasi masura in care e neclar trecutul oricarui oligarh din fostele state comuniste, pentru ca tranzitia a fost la fel de tulbure ptr toti. Si a insemnat instrainarea pe mai nimic a fostelor proprietati de stat. Dar daca studiezi un pic cazul pe internet ai sa vezi ca invinuirile aduse lui Hodorkovsky frizeaza absurdul.
Si nu, nu mamica lui i-a dat mostenire miliardele.
El a fost unul din primii intreprinzatori
Si primul care a reusit sa-si curete compania de fostele practici sovietice. Pe langa faptul ca K. a sustinut opozitia, pe Putin l-a deranjat si ca afaceristul devenise foarte bogat, deci puternic si influent. Deci reprezenta o amenintare pentru ambitiile presedintelui, care dupa cum vedeti a ramas inca la putere.
Recomand din inima jurnalul Annei Politkovskaia, supranumita "constiinta pierduta a Rusiei" pentru opozitia ei deschisa impotriva politicii anti-ruse duse de Putin si pentru luciditatea cu care descria starea deplorabila a poporului sau. Jurnalista prezinta si cazul lui Hodorkovsky. Pentru indrazneala ei a fost asasinata in 2006.
Lucrurile nu sunt asa simple cum par la prima vedere. Pornind de la nefericita eticheta de "oligarh" putem sa tragem prea rapid concluziile gresite. Ca sa nu mai zic ca morala ortodoxa (aceeasi si in Romania si Rusia) sustine cu tarie ca orice om se poate schimba. In bine.