sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Magnolia (1999)

In momentul in care am citit prima stire despre pasarile care cad din cer m-am gandit instantaneu la scena apocaliptica (atentie spoiler: ploaia de broaste) din Magnolia. Nimic nu anunta acel moment, ceea ce il face cu atat mai socant. Filmul lui Paul Thomas Anderson are o durata aproape imposibila pentru cinema (3 ore) iar puzzle-ul de personaje care aparent n-au nicio legatura ar putea parea acum fumat pentru cei care intre timp au vazut Amores Perros, Babel si altele. Nu intamplator filmul se deschide cu o expunere aproape stiintifica despre hazard. Sau aparenta lui ("I would like to think this was only a matter of chance").



Totul se schimba dupa acea pseudoapocalipsa (sau plaga biblica?). O putem observa din replica copilului supradotat, satul sa fie tarat/exploatat de taica-sau la un show de cultura generala : "As vrea ca de acum sa te porti mai frumos cu mine". Scena de care vorbesc are menirea sa "rupa ritmul" lent si previzibil care la un moment dat tinde sa se instaleze. Indraznesc sa spun ca e momentul care "face diferenta" intre o pelicula monotona si un film memorabil. Ar mai fi poate si secventa ametitoare in care toti eroii fredoneaza aceeasi piesa (Wise Up).

A! N-am zis nimic de distributie: Julianne Moore, William H. Macy, Tom Cruise, John C. Reilly, Phillip Baker Hall, Phillip Seymour Hoffman, Jason Robards, Alfred Molina s.a.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.