vineri, 2 octombrie 2009

Kontroll (2002)

rating: Brainwash


Kontroll e un film maghiar regizat de Nimrod Antal si care are drept subiect un grup de controlori de bilete ce lucreaza prin subteranul Budapestei, mai exact pe liniile de metrou. Inca de la inceput suntem avertizati ca ceea ce urmeaza este pura fictiune si nu are intentia de a denigra in vreun fel Sistemul de Transport Public din Budapesta. Avertismentul e util filmului, intrucat iti castiga atentia sugerand o anormalitate vizuala care asteapta sa intre in scena, dar e de prisos spectatorului care in calitate de turist a testat metroul budapestean. I-am vazut la lucru si n-am nici un cuvant rau de spus despre controlori. Filmul insa e o exagerare in plan fantastic a unei activitati normale rezultand astfel un soi de comedie neagra/thriller subteran, o satira urbana supra-realista.



Gasca de controlori unguri din Kontroll sunt o adunatura de tacaniti cu aspect de boschetari, a caror activitate de baza e patrularea statiilor si vagoanelor de metrou in cautarea blatistilor. Care blatisti fac la randul lor pe nebunii cautand diverse scuze ca sa scape. Si unii si altii sunt pitoresti. Bulcsu, personajul principal, e seful unei gasti de controlori, dar ce nu stiu colegii lui e ca tipul s-a retras in subteran si nu mai iese la suprafata. Doarme in statii. Rivalitatile intre echipe se transeaza de sefii lor in cadrul unei "rulete magiare" subterane, un fel de alergare ca la Pamplona, dar nu fugariti de tauri ci de ultimul metrou al zilei. Cursa vitejeasca se desfasoara intre doua statii prin tunelul metroului riscand sa fie calcati de vreo garnitura si facuti pilaf. Bulcsu si ai lui mai au de furca si cu Cintezoiul, un smecher blatist care are ceva personal cu ei si-i tot provoaca sa-l prinda, lucru pe care acestia nu prea il reusesc intrucat tipu e un alergator veritabil. Partea de comedia e dublata artistic de aerul de thriller oferit prin introducerea unui personaj supranatural pe nume Shadow si cu o serie de sinucideri suspecte de tip pasageri aruncati pe sine la intrarea metroului in statie pe care controlorii ar fi trebuit cumva sa le impiedice. Iar deasupra tuturor se infiripa si o mica poveste de dragoste intre Bulcsu si fata unui conductor de metrou betivan, o tipa imbracata in ursoaica ce calatoreste gratuit si are inclinatii de Maica Teresa.


In concluzie se intampla multe lucruri in filmul asta, este cand alert cand meditativ, are cateva momente foarte bune de comedie, cativa fiori si multe personaje simpatice. Atat controlorii cat si blatistii. Regia e foarte ok, s-a filmat prin imensitatea sistemului de metrou din Budapesta, al doilea ca vechime din lume. Kontroll e astfel un film foarte bun de la vecinii nostri maghiari, a umblat pe la multe festivaluri si reprezinta un real succes pentru un regizor debutant. Poate nu stiti dar Nimrod Antal lucreaza acum la remake-ul Predators sub tutela lui Robert Rodriguez, deci cine are ochi nu sta degeaba. Il recomand ca o gura de prospetime. E altfel.
Trailer.

Un comentariu:

  1. Si mie mi-a placut. Mai ales atmosfera dark, apasatoare, claustrofoba, fara scapare, din underground-ul maghiar. E o lume bizara, infricosatoare si...atasanta. Musai de vazut :)
    La fel ca si Taxidermia colegului de generatie, Gyorgy Palfi.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.