sâmbătă, 10 octombrie 2009

Delicatesa zilei: creveţi crocanţi

DISTRICT 9 (2009)


rating: BRAINABLE

Recent, Cristian Mungiu a fost întrebat de un jurnalist cînd o să facă românii şi altfel de filme decît cele despre perioada comunistă. De exemplu, filme cu extratereştri?

Nu ştiu cînd se va întîmpla asta, dar voi fi fericit dacă acel film va fi de talia lui District 9. Debutantul Neil Blomkamp, girat de producătorul Peter Jackson, filmează în stil de fals-documentar şi lansează un nou gen: reality-SF (when Cloverfield meets Take the Money and Run :).


Nava-mamă plina cu 1.800.000 de alienşi (care arată ca nişte "creveţi" tentaculari) s-a stricat deasupra Johannesburg-ului, în Africa de Sud, ţara de origine a regizorului. În urma defecţiunii se crează o favelă cu refugiaţi extratereştri şi obiceiuri foarte...pământeşti. De fapt, cei mai lipsiţi de umanitate în acest film sunt oamenii, mai precis militarii şi politicienii. Antologică secvenţa cu ordinul de evacuare al "creveţilor". Mult prea lungită secvenţa de lasere frate din final, în care Wikus Van de Merwe (Sharlto Copley), nefericitul hibrid între om şi alien, devine în mod inexplicabil un Transformer neobosit.

Hibrid va fi şi ratingul nostru. Pentru minusurile de final nu aş revedea District 9 (deci nu e COLECTABLE), dar prospeţimea viziunii şi simplitatea mijloacelor folosite crează cîteva momente magice (deci e mai mult decît BRAINWASH). Aşadar acordăm un rating de nişă: BRAINABLE, echivalentul a trei stele jumate.

Vorbele unui prieten, rostite imediat după vizionare, surprind destul de exact esenţa filmului: "S-a mai evoluat ceva de la Star Trek încoace".





Later edit
: articol interesant în EVZ despre piraterie în general şi despre audienţa înregistrată de District 9 în special.

2 comentarii:

  1. Cel mai bun film pe care David Cronenberg nu a ajuns sa-l faca.
    Pe viitor, incercati, va rog, sa fiti mai atenti la "spoiler"-e.

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim: Multumesc pentru comentariu. Pe viitor, vom fi mai atenti :)

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.