sâmbătă, 13 iunie 2009

Terminator Salvation (2009)

rating: Brainwash

Al patrulea film din seria Terminator ne duce in sfarsit acolo unde visam cu toii inca de la inceput sa ajungem: in viitor. Franturile, visele, scenele povestite pana acum in celelalte 3 filme, tot ceea ce prevestea groaznicul destin al omenirii cazute sub talpa otelita a masinilor, reprezinta fundalul pe care se desfasoara actiunea din Terminator Salvation. Putem in sfarsit vedea viitorul imaginat de Cameron acum 25 de ani si simti teroarea ultimelor ramasite ale umanitatii amenintate cu extinctia de catre inteligenta artificiala a Skynet-ului. Asta e principalul merit al T4-ului, o schimbare de registru de la tiparul pe care s-au construit filmele precedente. Sincer, nu as mai fi suportat inca o urmarire cu cisterne sau macarale, mi-au ajuns. Ma bucur ca Terminator-ul regizat de McG are un plus de originalitate, extinzand actiunea de la cateva personaje la o armata de feluriti terminatori vs. intreaga Rezistenta in frunte cu John Connor. Razboi total.


O surpriza si un plus de credibilitate a adus prezenta lui Christian Bale in capul afisului, explicabila dealtfel prin simplul fapt ca daca vrei sa resuscitezi o franciza aproape ingropata fara vreunul din actorii filmelor anterioare ai nevoie de cel putin un star. Alegerea a fost nimerita astfel ca pe langa increderea ca filmul nu va fi un rateu pe care mi-a dat-o Bale, acesta a lasat si o doza de talent actoricesc interpretand un personaj puternic fizic si psihic, cu sentimente reprimate si greu vizibile, asa cum ar fi ajuns un pusti vanat inca dinainte de a se naste. Nu m-as fi asteptat insa la un al doilea personaj aproape la fel de important, Marcus Wright jucat de Sam Worthington. Spre deosebire de calmul si raceala lui Connor, Marcus afiseaza in schimb o varietate de emotii umane culminand cu sacrificiul din final(cam fortat, as zice dar e un film facut cu inima deci se accepta micile scapari). In orice caz, interpretarea nu m-a dezamagit, iar scenariul a fost chiar reusit, dozand actiunea intr-un ritm perfect pentru a te tine in priza pana la final. Evident ca n-au lipsit replicile faimoase: "I'll be back" sau "Come with me if you want to live" spuse insa de cu totul alte personaje decat m-as fi asteptat. Deasemena cateva scene plateau tribut maestrului Cameron, fiind reinterpretate in aceeasi maniera pentru deliciul fanilor. Ca sa nu mai zic de cadoul de final cu acel T-800 intrat in istorie care ne-a reamintit inca o data de ce "nu poate si nu va fi oprit de nimic".


In mod clar si absolut punctul forte al T4-ului o reprezinta efectele speciale. E un blockbuster pentru mase, pentru cei care nu au pretentii de epifanii vizuale ci strict brainwash colectiv cu explozii si masinarii infernale ale apocalipsei. Avem parte de diverse modele de terminatori: umblatori, inotatori, zburatori sau motorizati. Indiferent cum ar fi, acestia sunt neobositi, vaneaza si ucid fara discriminare. Cinematografia e excelenta in crearea atmosferei si a peisajului apocaliptic rezultat in urma Zilei Judecatii. Muzica e la fel ca in filmele originale, adica un puternic stimulent pentru actiunea vizuala, iar faimoasa coloana sonora nu s-a prafuit deloc. Am gustat filmul asta la fel de mult ca toti partenerii de vizionare (Marele Ecran + un sfert din blogosfera timisoreana) si pentru doua ore am retrait senzatiile din copilarie de cand vizionam pe video Terminatorul cu Schwarzie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.