sâmbătă, 29 iunie 2013
Cinemateca Română iese din amorţire (?)
Câteva din filmele de neocolit şi oricând de revăzut ale cinematografiei mondiale, cum ar fi, de pildă, Cuţitul în apă, Cârtiţa, Marile manevre, 12 bărbaţi furioşi, Submarinul galben, Nostalgia, Viridiana, Cowboy-ul de la miezul nopţii, 2001: Odiseea spaţială, Efectul razelor gamma asupra crăiţelor, M: Un oraş îşi caută ucigaşul, Zbor deasupra unui cuib de cuci, Funia, Vertigo. Plus o serie Cinemateca de vacanţă plină de Stan şi Bran, Buster Keaton, Chaplin, Harold Lloyd, fraţii Marx, Louis de Funes.
Cam aşa arată programul sălii Eforie a Cinematicii Române în luna iulie. Doză suficientă de cinema de calitate pentru întreaga vară, până la redeschiderea de la sfârşitul lui septembrie. Iar cum în Bucureşti vara e insuportabilă, răcoarea din sala cinematecii e un atu în plus.
S-au dus vremurile când oamenii făceau cozi la cinematecă (în timpul comunismului, dar şi în deceniul de după), iar explicaţiile acestei transformări ar necesita o amplă analiză. Din fericire, de un an şi ceva are loc o dezmorţire adusă de Mihai Fulger (redator şef al Cinematecii Române, pe care o promovează puternic - pe Facebook şi, în general, pe internet -, în acelaşi timp îmbunătăţind şi diversificând simţitor selecţia). Până atunci existau numeroase situaţii când proiecţiile nu se mai desfăşurau din lipsă de spectatori sau aveau loc cu doar o persoană nevoită să cumpere două bilete (eu însumi m-am aflat în postura asta de mai multe ori).
Probabil că astfel de cazuri nu au dispărut definitiv, dar Cinemateca pare să-şi fi (re)câştigat o mică dar stabilă parte din public. Proiecţiile de pe peliculă sunt combinate cu cele de pe dvd-uri, ecranul a fost schimbat de câteva luni, preţurile sunt accesibile. Există chiar şi un nou site care va fi dezvoltat din toamnă. Mai rămâne doar ca vechile sau noile generaţii de cinefili să nu uite farmecul de a vedea filmele pe ecran mare, alături de alţii.
Categorii:
clasice,
Film Romanesc,
Filme de (re) vazut,
Filmele Mareşalului
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.