marți, 13 ianuarie 2015

The Interview: A bad trip to Coreea

COMENTAT (APROAPE) MINUT CU MINUT



The Interview. Practic toată planeta a auzit de controversatul film (sau mai bine zis de scandalul din jurul lui). Ca de obicei, nu toată lumea l-a și văzut. Am fost avertizați să-l ocolim (nu doar de Kim Jong Un), ci și de critici.  Cu toate astea, la Marele Ecran ne-am asumat misiunea să vedem filme proaste în locul tău. Așa că m-am instalat în fața ecranului, cu intenția de a comenta pe twitter, în timp real, ce văd (în caz că mă plictisesc).

INTERIOR, SEARĂ
Filmul începe acasă la James Franco ( o reședință de star holywoodian, așa cum am văzut în This is the end). Franco e în halat de casă, se admiră în oglindă. Soneria îi întrerupe exercițiul zilnic de auto-admirație. Intră prietenii lui canadieni, Seth Rogen și Evan Goldberg.

Dude, am făcut rost de marfă. Ceva nou, din Indonezia. Da shit. 

Jointul Țigara trece repede de la unul la altul. Ca de obicei, băieții rîd cu spume și inventează tot felul de jocuri de puberi singuri acasă. Astăzi joacă: "Cu ce dictator ai putea avea un bro-mance?"

Evan Goldberg, evident evreu, ar fi fost camarad cu Dolphie Hitler, din cauza unui complex oedipian care îl împinge să se răzvrătească față de generația părinților.  Franco ar fi fost tovarăș cu generalul Franco  - coincidență de nume. Ajung cum-necum la Kim Jong Un, care ar fi BBF cu Rogen din cauza fizicului pufos asemănător și a slăbiciunii comune pentru thai food și thai massage.

Goldberg are o revelație: 
Dude, dar tu chiar ai putea fi body cu Kim. Am auzit că-i place Pineapple Express.

Franco, nu vrea să-l lase singur pe Rogen:

Cum ar fi să mergem amîndoi în Coreea, bro? Ne dăm cu tancu. Jucăm baschet. Ne uităm la M.A.S.H. și la Asian și la Kardashian, împreună cu Kim. You know, men stuff. Ascultăm Katy Perry și bem margaritas. Dar crezi că ne-ar invita?

GOLDBERG Știu! Știu!  Mergeți să-i luați un interviu. 

Franco, desenează cu mîinile în aer:

Bro, this is huge: THE INTERVIEW.  Sunt atît de excited. 
Îl mîngîie pe Rogen: O să sun la Sony.

Și eu sunt excited. Rogen deschide frigiderul:

FRANCO Hai că tu o să te îndrăgostești de sora lui Kim. 

GOLDBERG Nu, mai bine de una din gărzile lui de corp. 

ROGEN Nu contează, coreeancă să fie.

FRANCO Băi, ce tare e marfa asta. Indonezia zici? 

Rîd toți. Goldberg își dă seama că au lovit o mină de aur:

Suntem geniali. Everybody's gonna hate us

FRANCO They hate us cause they ain't us. 

ROGEN Anus?

Acum nu se mai pot opri din rîs. Rogen se îneacă cu o brioșă. Franco strigă spre Goldberg:

Noteaz-o! Noteaz-o!

CUT TO...


Scena asta nu apare în film. Dar aproape sigur că de la ea a pornit ideea filmului. Pentru că ceea ce urmează nu poate fi decît rezultatul unui bad trip. Și acum #theinterviewminutcuminut



incepe cu o fetita care canta un imn de preamarire liderului suprem si ca "USA sa explodeze si sa se inece in propriul poo" bad opener

CUT TO Interviu tv cu Eminem care recunoaste ca e de fapt gay. James Franco e un fel de Maruta

Scene încinse de bro-mance, desprinse din viața lor reală. Franco spre Rogen: "you are my Samwise Gamgee to my Frodo; my precious"

Bomb! Lui Kim Jong Un, avid consumator de entertainment american, ii plac The Big Bang Theory si The Skylark Tonight (show-ul lui Franco)

Enters Soon Yon Park. Ofiter-femeie. Ceea ce combina doua fantezii ale barbatilor albi: Asian + femeie in uniforma

Min. 19. Franco, in costumul lui Heath Ledger din Batman

Min. 20. Prima glumă cu urme de inteligență: "This is the biggest thing since the Frosty (sic!)/ Nixon interview"

Min. 21. Din nou referinte la LOTR. "Come with me to Mordor" Sau Nordoreea.

Min. 24 Franco apare în același cadru cu Jo Gordon-Levitt. Cu ocazia asta nu o sa-i mai confund. Are un merit și  

Min. 25. Glume cu anus. De trei ori Anus. S-a strigat Bingo! Franco e ca prietenul ala beat caruia i-a iesit o gluma si apoi nu stie sa se mai opreasca

Mostra:
CIA: Trebuie sa-l lichidati pe Kim Jong Un. 
Franco: Adica sa-l udam?
Rogen: Sa-l stropim?
Franco: Imbatam?
Etcetc


Momentul Pineapple din Cei doi se drogheaza. Era..pffua...inevitabil


Apoi momentul Hangover, care se termina brusc. Enters CIA. Iar intriga ni se releva abia acum, in min. 25. Desi stia toata Terra despre ce e vorba

La 2 minute dupa glumele cu anus, acum sunt glume cu celelalte parti puturoase ale corpului. Nu e vorba de picioare. Sper ca Obama vede asta si ii e jena.

Momentul Hangover nu e totuși gata. Intră în scenă tigrul. "He has night vision goggles?!!"  se vrea un fel de Austin Powers, cu umor ieftin asumat. Dar e doar prost gust.

Kim: Am primit tancul de la Stalin
Franco: In my country is pronounced Stallone
Kim: You're so funny

Kim Joke One: You know what's more distructive than nuclear bombs?
Words charliehebdo

Prima scena cu adevarat funny in vine de abia în minutul 62

Si un pic de adevar geo-politic:
"Kim must die. That's the American way"

Kim: Without loyalty a country is like a lawless joungle
Franco, fredoneaza: Welcome to the joungle, baby, Welcome to the joungle

Minutul 80. In care se transforma in "Frosty/Nixon". Franco e ptr Kim ce a fost Frost ptr Nixon. Si Rogen e Boromir...Whaaat?!

Franco: "We might die. I had a great live. Fucked more woman than Ellen DeGeneres"

În schimb, genericul de final e glorios. Combină ingenios imageria de propagandă cu cartoons. That's all folks. Much ado about nothing.



E clar. Ca să-ți placă Interviul, trebuie să fumezi ce au fumat creatorii poveștii (Franco, Rogen, Goldberg și Dan Sterling). Asta nu e "arta luata ostateca". Ar fi o jignire pentru marile creatii cenzurate de-a lungul timpului. E un triumf al prostului-gust, o demonstrație de aroganță adolescentină lipsită de creativitate, a unor "spoiled brats" de la Hollywood (apropo de Sony hacks). Acum, în contextul #charliehebdo al "luptei multilaterale" pentru libertatea de expresie, se pune întrebarea dacă merită să aperi dreptul lor de a arunca cu rahat, cu orice rahat, spre noi (people want shit, zice Franco). 

Categoric DA. În fond, și filmul lor e o caricatură de film (deși s-ar impune mai multă auto-cenzură, din respect pentru public, nu pentru vreo autoritate seculară).

Categoric DA, pentru că în lumea liberă, nu te obligă nimeni să stai cîteva ore și să urmărești un spectacol plictisitor și de prost gust, cum se întîmplă pe stadioanele din Phenian. Nu vă leagă nimeni dacă vedeți sau nu vedeți The Interview.  

Deși, aici sunt de acord cu Kim Jong Un: ar fi mai bine să NU îl vedeți.
Sau poate vă plac glumele cu anus.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.