sâmbătă, 24 ianuarie 2015

Camp X-Ray (2014)

Daca sunteti intrucatva interesati de subiectul “Guantanamo Bay” si totodata dispusi sa eliminati si ultimele forme de ostilitate si prejudecata la adresa lui Kristen Stewart aruncati o privire asupra lui Camp X-Ray, film de debut care a starnit ceva simpatii pe la Sundance anul trecut. Construit sub forma unei drame deloc complicate pe tema empatiei fata de un dusman zdrobit si dezumanizat in numele unei “justitii” destul de opace, filmul lui Peter Sattler ofera o perspectiva din interior asupra rutinei militaresti dintr-o inchisoare de maxima securitate. Fosta adolescenta inadaptata cu o slabiciune pentru vampiri metrosexuali se achita onorabil de rolul paznicului novice care trebuie sa invete rapid procedurile de detentie si sa tina piept atitudinilor sexiste dovedind totodata ca nu-i prea moale pentru asemenea indatoriri.

Cu personaje insuficient conturate si fara o intriga anume Camp X-Ray pune totusi accentul pe ceva: relatia dintre protagonista Amy Cole (K. Stewart) si unul dintre detinuti, Ali Amir (interpretat de Payman Maadi cunoscut din A Separation), practic singurul care nu-i arata ostilitate si pare interesat de persoana sa. Daca interesul e real sau doar un tertip in razboiul psihologic dintre gardieni si detinuti asta e o chestiune de aflat. Initial, Amy se straduie sa imite autoritatea brutala a colegilor sai, ignorand provocarile, insa inclinatia sa spre compasiune si veghea continua (suicide watch) conduc spre un fel de mila crestineasca ori chiar simpatie fata de Ali. Oricat de improbabila ar parea o asemenea relatie intre gardian si detinut ea are totusi un efect autentic: disconfortul real cauzat privitorului prin faptul ca umanizeaza ‘inamicul’ si atrage atentia asupra statutului “special” pe care-l au cei din astfel de inchisori albe.




Prin urmare fara a fi un film despre razboi sau militarie in special, Camp X-Ray, asa imperfect cum e, se dovedeste destul de interesant, furnizand cateva informatii noi si dand ocazia celor doi actori inspirat distribuiti sa-si arate masura talentului si sa faca credibili doi oameni infranti si deziluzionati care trec peste suspiciuni si bariere mentale si culturale pentru a gasi, in cel mai neasteptat loc, putina consolare. Si chiar daca nu incrimineaza "militarismul si imperialismul american" e o alternativa la filmele patriotice din ultimii ani. 
Trailer

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.