joi, 22 mai 2014

Maidanul ucrainean, adus de Sergei Loznitsa la Cannes

Se poate filma o revoluţie, în direct, cu camera fixă? Poate privitorul să se simtă cu adevărat părtaş şi implicat în evenimente, câtă vreme are parte doar de o vedere panoramică a unei secţiuni? Fără close-up-uri, fără mişcări ale camerei care să imite mişcările haotice ale mulţimii. Sergei Loznitsa se încăpăţânează să demonstreze că da. Documentarul lui despre protestele de stradă din Kiev, urmărite din noiembrie 2013 până în ianuarie 2014, a fost proiectat în afara competiţiei într-o sală mică la Cannes, care s-a umplut până la refuz. Mulţi dintre jurnaliştii clasaţi pe treptele inferioare ale ierarhiei culorilor la Cannes (unde badge-urile roz şi albe au prioritate la intrarea în sală, iar cele albastre şi galbene intră doar dacă mai sunt locuri) au rămas afară.


Însă entuziasmul cu care s-au înghesuit spectatorii la Maidan a pălit pentru o parte dintre ei, la scurt timp după începerea proiecţiei. Cu aer de work-in-progress şi alură de material filmat brut, neşlefuit, Maidan nu oferă prea multe pentru spectatorul obişnuit cu dramatizări artistice ale istorie, de tip Discovery Channel. Cadrele par adesea mult prea lungi, la început nu e clar ce şi unde se întâmplă sau cine participă, nu există o voce din off care să lămurească lucrurile. Ci doar vreo 2-3 cadre cu text în care se dau explicaţii minimale.


Documentarul lui Loznitsa cere timp şi răbdare. El pare să urmeze fidel dorinţa autorului de a nu interveni cu nimic pentru a trunchia realitatea sau ficţionaliza evenimentele. Loznitsa îşi plasează pur şi simplu camera în diverse puncte din celebra piaţă din Kiev, şi lasă mersul evenimentelor să vorbească de la sine. Oferă o felie de realitate brută, prea puţin finisată de foarfeca unui monteur. Iar filmul acumulează tensiune gradual. De la manifestaţiile paşnice, la care participă oameni de toate vârstele, filmul înregistrează lent tranziţia spre violenţă şi represiune sângeroasă.   


Drumul Adinei Baya la ediţia a 67-a a Festivalului de la Cannes a fost pavat de Plenimax Construcţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.