luni, 4 noiembrie 2013

Noi vrem răspuns!

COMUNICAT DE PRESĂ

Pînă pe 8 noiembrie, Primăria Timişoara ar trebui să dea un răspuns la solicitarea noastră privind înfiinţarea unei cinemateci la Timişoara. Pentru că ne dorim un răspuns concret (nu unul evaziv), am trimis astăzi presei locale şi un comunicat, în speranţa că îl vor prelua şi astfel vom  atrage şi mai mult atenţia autorităţilor.

Asociaţia Marele Ecran, Pelicula Culturala si Asociatia Camera 4 au solicitat Primariei Municipiului Timisoara sprijinul pentru infiintarea unei cinemateci la Timisoara printr-un proiect depus in data de 9 octombrie 2013. 

“Ne dorim o cinemateca unde sa aiba loc proiectii de film european, romanesc şi independent, un spaţiu multifuncţional cu program permanent, care sa fie cadrul de lansare pentru tineri regizori, spaţiu de dezvoltare a specialiştilor din domeniu, precum şi gazda unui festival de film de calibru international la Timişoara”, declara initiatorii proiectului. 

Ideea infiintarii acestei cinemateci este promovata de mai bine de 2 ani dar pana in prezent nu a existat un sprijin sau raspuns concret din partea autoritatilor locale. 

“Credem ca un oras universitar cu peste 300.000 de locuitori precum Timisoara, candidat la titlul „Capitala europeana a culturii” are nevoie de o cinemateca, un loc de intalnire intre cineasti si cinefili, antrenand oportunitatile de invatare ale tinerilor, imbunatatind abilitatile si cunostintele comunitatii si contribuind la vitalitatea orasului” declara initiatorii. 

Din pacate, evolutia cinematografelor din Timisoara este una dramatica, astfel incat din cele 13 cinematografe cate a avut reteaua de stat (RADEF) pana in 1990, Timişoara mai are unul singur, iar acela funcţioneaza in regim de avarie. Absenta investitiilor si conditiile improprii de vizionare au izgonit de aici si ultimii cinefili. Multiplexul, adica cinematograful de consum, de entertainment, deţine la aceasta ora monopolul in oraş, insa aici, din ratiuni comerciale, nu se mai poate vedea film european, film romanesc sau, in general, film de autor. Lipsa de alternativa condamna generaţia tanara şi urmatoarele la pierderea identitaţii europene prin insuşirea culturii pop americane. 

In lipsa unui cinematograf adecvat, publicul timisorean a fost invitat sa vizioneze 3 productii europene de exceptie intr-o singura seara la Filarmonica Banatul, cu prilejul maratonului "Les filmes de Cannes a Timisoara", in conditiile in care acelasi eveniment s-a desfasurat la Bucuresti pe durata a 7 zile. Iar exemple de acest gen sunt din pacate multe. 

Cei trei parteneri si-au exprimat disponibilitatea pentru administrarea cinematecii, pentru elaborarea şi implementarea unui program saptamanal de activitaţi. Acesta va include proiecţii de filme europene, romanesti, independente, ateliere de actorie, de introducere in arta filmarii, evenimente culturale organizate in parteneriat cu diferite instituţii culturale din oraş si tara, etc. 

O serie de institutii de cultura locale si nationale printre care Institutul Francez, Ambasada Spaniei in Romania, Institutul Polonez din Bucuresti, Consulatul General al Serbiei la Timisoara, Consulatul General al Germaniei la Timisoara, Festivalul Plai, Atelier 1, sprijina aceasta initiativa. Scrisorile lor de sustinere au fost atasate proiectului depus catre primarie si vor fi facute publice in saptamana ce urmeaza pe conturile de facebook ale asociatiilor. Tot on-line este disponibil un chestionar prin care timisorenii sunt consultati cu privire la oportunitatea proiectului.

8 noiembrie este termenul la care ar trebui sa primim un raspuns de la Primarie la solicitarea infiintarii unei cinemateci. Asteptam un raspuns si un angajament concret din partea administratiei locale, mai ales ca o parte din vechile sali de cinema au revenit in patrimoniul municipalitatii. Consideram ca renovarea si echiparea macar a uneia dintre aceste sali pentru a satisface pretentiile de confort si tehnologie ale unui public modern ar fi oportuna si necesara la Timisoara.  

later edit: iata si prima reactie in presa si de la Primarie, AICI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.