sâmbătă, 14 septembrie 2013

Orientul și Occidentul se întâlnesc la Casa Filmelor, via Istanbul

Istanbulul este o metropolă copleșitoare. Cel puțin așa mi s-a părut când l-am vizitat, în doar două zile din vara lui 2012. Coline acoperite de clădiri nesfârșite. Pisici la tot pasul. Milioane și milioane de oameni. Milioane și milioane de mașini care fac ca traficul din București la orele de vârf să pară o glumă proastă.

Istanbulul este compleșitor și prin simfonia sunetelor sale. Prin zumzetul care acoperă Marele Bazar. Prin zgomotul motoarelor ambarcațiunilor care poartă turiști și localnici de pe un mal pe celălalt al celor două zone: europeană și asiatică. Și, mai ales, prin chemările la rugăciune care răzbat din difuzoarele moscheilor.

Perspectiva unui Istanbul muzical ne propune și documentarul  Crossing the Bridge. The Sound of Istanbul (2005) al cunoscutului regizor turco-german Fatih Akin, pe care îl știți în special pentru lungmetraje ca Gegen die Wand (2004),  Auf der anderen Seite (2007) sau Soul Kitchen (2009).



Punct forte în programul celei de-a doua zile la Casa Filmelor de la Plai (ora de proiecție: 18.30), Crossing the Bridge este ”portretul muzical al unui oraş care vibrează, unde Orientul şi Occidentul par să se contopească”.

Confucius spunea că, pentru a afla totul despre un loc, este bine să asculţi mai întâi muzica acestuia. Alexander Hacke, basistul formaţiei „Einstürzende Neubauten“ şi regizorul Fatih Akin au pornit bine echipaţi cu microfoane şi camere de filmat pe străzile Istanbulului pentru a captura sunetul oraşului. Călătoria lor începe la renumitul pod Bosporus, în Bogazici Körprüsü, continuă pe străzi aglomerate la rapperul Ceza, la Orhan Gencebay, la maestrul Saz-ului şi la Diva Sezen Aksu. În drum întâlnesc diferiţi muzicieni de stradă şi pe cântăreaţa curdă Aynur.
În cele 15 formaţii portretate se reflectă Istanbulul ca fiind un amestec aflat în plină fierbere. Sunetul oraşului este de fapt un mozaic al diferitelor universuri muzicale, în care sunt redate şi diferitele stiluri de viaţă, de generaţii si origini. (Rainer Gansera, Süddeutsche Zeitung, 2005).

Proiecția filmului nu ar fi fost posibilă fără intermedierea generoasă a Centrului Cultural German din Timișoara și fără susținerea Ambasadei Germaniei de la Bucureşti, a Goethe-Institut și a Forumului German al Tineretului Bănățean.

Trailerul filmului poate fi văzut aici.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.