duminică, 19 mai 2013

Grand Central

CITIZEN CANNES III

Una din primele scene din Grand Central ne arata niste barbati intr-un bar. Unii pe langa masa de billiard, in timp ce altii incearca sa se tina ca la rodeo pe spatele unui taur mecanic. Niciunul nu reuseste sa bata "aparatul". In afara de Gary ("trepidantul" Tahar Rahim, cum il descrie regizoarea Rebecca Zlotowski), un tanar taciturn si plin de incredere.

Initial am crezut ca metafora cu taurul se refera la capacitatea naturala a lui Gary de a rezista la radiatii si de a "bate" aparatele de masurare care l-ar putea face sa-si piarda noul job ( foarte periculos dar bine platit, intr-o mare centrala nucleara). Adevaratul "taur" care trebuie imblanzit este insa Karole (Lea Seydoux), o blonda radioasa si intimidant de frumoasa cu care incepe o aventura secreta, periculoasa si interzisa. 

In alta seara cu baietii in bar, Gary vrea sa stie ce se intampla cand esti expus la prea multe radiatii, cand incasezi "doza". Deodata, Lea se ridica vine spre Gary (pana atunci un strain) si il saruta intens. Apoi zice: "Ti-e frica, iti tremura picioarele, ai privirea incetosata...asa e doza. Si asta e doar o mica doza".

O mica doza de cinema cool, chic si sexy, plasat pe un fundal cu iz distopic. A fost filmul cu cea mai multa muzica de pana acum. In audienta era prezent si regizorul Jacques Audiard (Un Prophete, De Rouille et d'os). Rebecca Zlotowski parca i-ar fi fost eleva la facut romance-uri mai extreme. Tanara regizoare (e la al doilea lungmetraj, si la al doilea cu Lea) a adus la proiectie toata echipa filmului, inclusiv pe Rahim si Seydoux. Cei doi mai au fiecare un film in Competitia Oficiala, asa ca sunt foarte vazuti la Cannes anul asta (deci, in plina ascensiune).

Grand Central nu e un mare favorit al sectiunii Un Certain Regard, dar sigur e un favorit al publicului. A fost aplaudat aproape 10 minute.  




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.