miercuri, 27 februarie 2013

Black Mirror, seria 2

Nightmarish visions of the future

Va ingrijoreaza dependenta tot mai acuta de tehnologie? Va intrebati care ar putea fi efectele secundare pe termen indelungat? Charlie Brooker are niste raspunsuri pentru noi in al doilea sezon al mult aclamatei serii Black Mirror. Ca sa fiu sincer nu ma asteptam ca primul sezon in care satiriza si deconstruia paranoia digitala, punand cateva intrebari extrem de interesante si urmand o cale logica spre niste raspunsuri destul de incomode, sa aiba parte de o continuare. Dar s-a intamplat si iata ca descoperim inca 3 episoade fantastice in care sunt tratate speculativ tendintele noilor tehnologii. Pentru cei care acum aud intaia oara de Black Mirror un mic heads-up: e vorba de ecranul in care te oglindesti de fiecare data cand pornesti TV-ul, Pc-ul sau smartphonul si de exagerarea, nu fara logica, a modului in care acesta ne influenteaza viata.


In primul episod al noii serii, Be Right Back, este oglindita tema din ultimul episod al primului sezon: persistenta memoriei. Fiecare din noi si-a pus intrebarea “ce se intampla cu conturile noastre online dupa moarte?” Teoretic n-ar trebui sa ne pese insa Brooker ofera un raspuns capabil sa ne nauceasca. Daca intr-un viitor destul de apropiat tehnologia va furniza o unealta capabila sa sintetizeze toate urmele lasate de noi online, toate twiturile, toate statusurile de facebook, listele de carti si filme, citatele, blogurile, clipurile si fotografiile noastre si pe baza lor sa mimeze o persoana virtuala care sa le tina de urat celor care ne duc lipsa? Episodul urmareste astfel viata unui cuplu care utilizeaza intensiv smarphone-ul. In momentul in care sotul moare accidental, sotia deprimata accepta sa foloseasca un software care sa-i reconstruiasca digital personalitatea online a barbatului ei. Lucrurile devin si mai bizare cand “replica”, identica cu originalul in exprimarea online, ii propune femeii achizitionarea pachetului offline. Beneficiind de cateva gadgeturi de invidiat, episodul exploreaza destul de plauzibil impactul tehnologiei asupra modului in care depasim o suferinta acuta.


Al doilea episod, White Bear, joaca cartea distopic/apocaliptica a societatii modelate intr-o forma greu de recunoscut. O femeie amnezica se trezeste intr-o casa goala si de-acolo intr-o cursa de supravietuire, vanata fiind de indivizi misteriosi care vor s-o ucida in timp ce spectatori pasivi privesc de pe margine si filmeaza cu telefonul. Oriunde s-ar uita monitoare afiseaza un simbol misterios. Avand o structura de cursa contra-cronometru episodul adreseaza tema voyeurismului si a insensibilitatii privitorului online. Abundenta de detalii violente la care suntem expusi in media si indemnul pervers al televiziunilor de “a filma orice se intampla interesant” ne-ar putea face susceptibili de transformari de natura sa ne elimine reactiile civice din comportament. In mod surprinzator insa episodul nu urmareste decat tangential aceasta idee, rezervandu-ne pentru final un twist neasteptat care duce speculatia intr-o directie mult mai cinica: care-i urmatorul pas in justitia ca program distractiv.



Ultimul episod, The Waldo Moment, satirizeaza politicul in contrast cu new media si pe fondul tot mai acutei neincrederi si apatii care caracterizeaza electoratul contemporan. Waldo e un urs albastru animat digital de un comediant care intr-o emisiune pentru copii comenteaza vulgar evenimentele zilei. Un interviu cu un politician angajat in campanie electorala atrage o atentie sporita astfel ca Waldo devine destul de repede vocea celor frustrati si nemultumiti de reprezentantii lor democratici, iar asta in ciuda faptului ca animatorul nu e “suficient de prost sau destept pentru a intra in politica”. E o metafora deloc subtila la ipocrizia oamenilor politici, in care un personaj fictiv devine candidatul cel mai popular prin faptul nu se sfieste sa atace ipocrizia celorlalti. Desi mai putin axat pe speculatii tehnologice decat celelalte doua, ultimul episod are aceeasi doza de cinism in final, sugerand capacitatea exemplara a sistemului de a corupe si exploata in folosul propriu orice fel de inovatie mediatica.

In caz ca aveti dubii legate de calitatea seriei, reactiile insularilor denota faptul ca pe-acolo e cam cea mai buna chestie tv din ultima vreme...

Trailer

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.