luni, 22 octombrie 2012

Minte-mă frumos (2012)

ROMÂNIA DE RECLAMĂ.


Rating: Brainwash.

Știți reclamele de la Vodafone sau Coca-Cola, care te fac în vreo 30 secunde să ți se urce un nod în gât? Care sunt ca o infuzie instant cu efect de feel-good? Alea cu copii care cântă în fundal și cu clape de pian atinse ușor și sensibilizant, a la Coldpay. Și cu un mesaj care conține cuvinte gen ziua-de-mâine și o-lume-mai-bună și reușim-împreună etc. etc. Ei bine, filmul despre care vă povestesc are o atmosferă exact la fel!


Minte-mă frumos e un film lucios și ușurel ca o reclamă de revistă glossy sau ca un spot în care Coca-Cola te convinge că, de fapt, nu e megatoxic, ci că vrea o lume mai bună și să te facă fericit. Adică un film care fotografiază o Românie idealizată, fără griurile din Ferentari. Cu apartamente mici și cochete, mobilate la Ikea. Cu oameni frumoși și simpatici. Cu un București luat și machiat, și prins doar din unghiurile care îl avantajează - fără gropi, fără cerșetori la semafor, fără ambuteiaje. În schimb, cu cofetării franțuzești și bistrouri șic, pe străduțe pavate, pitite într-un centru vechi elegant. Ah, și era să uit: cu Andi Vasluianu în rol de ”bărbat irezistibil”! :) Nu a fost de ajuns că ne-a arătat că poate face așa ceva în Despre oameni și melci, acum ne și (re)confirmă!


După primele câteva minute de film, avem parte de o scenă fierbinte în care sus-numitul ”mascul fatal” performează o ”lecție de sex” (am închis citatul). Care e filmată (destul de echivoc încât nu transformă filmul într-un porno cu pretenții, în genul multor filme românești din anii 90) prin camera unui laptop. Într-o scenă imediat următoare, personajul lui Vasluianu constată puțin întristat că ”nu s-a văzut tot” și concluzionează ironic: ”Că dacă-l trimiteam la Cannes, lua și ăsta premii”.

Afirmația trasează destul de clar un zid gros de beton impenetrabil între Minte-mă frumos și orice alt film românesc neorealist prezent la Cannes în ultimii ani. Adică subliniază, dacă mai era cazul, că avem de-a face cu cu totul altceva.


Mai exact: nu felia de viață românească ”așa cum este ea”, din filmele lui Mungiu sau Puiu, ci România dusă la salonul de înfrumusețare. România de reclamă. În care două cupluri cunoscute pe Facebook se fac și se desfac printr-o succesiune de faze comice.

Minte-mă frumos e un film la care se râde bine, chiar dacă nu lipsesc nici glumele de autobază. E un film de la care nu pleci cu sufletul greu ca un bolovan - cum probabil o să pățiți în cazul lui După dealuri, meditând zile în șir la sensuri și semnificații - , ci sprinten și relaxat, cu bateriile încărcate de râs. Filmul are câțiva excelenți actori de comedie, pe care sper să îi mai văd și în alte mostre românești ale acestui gen (altfel foarte rare). Mă gândesc aici mai ales la Antoaneta Zaharia și la Damian Marius, care par un cuplu scos direct dintr-un sequel la Hangover. De dragul contrastului, funcționează bine pe ecran și Andi Vasluianu + Diana Dumitrescu, deși trebuie să recunosc că rolurile de Barbie și Ken le vin mai puțin bine decât cele de Tăntălăul și Foca pe care le interpretează cei din cuplul paralel.



6 comentarii:

  1. Nu aveam foarte mari asteptari de la el dar daca zici ca e o Romanie cosmetizata o sa ma deplasez. Sper sa nu-i pice fardul dupa vizionare. oricum, imi place Andi V. asa ca macar cu ceva tot ma aleg. insa personal nu ma inebunesc dupa "noul val comic", relaxat si glamoros (vezi Buna, ce faci?) ca reactie de fronda la vechiul "nou val" realist si deprimant. Ii inteleg nevoia de a se exprima insa nu ma convinge in forma actuala.

    RăspundețiȘtergere
  2. The ads also paint a giant target on Tide, which is America’s best-selling detergent, by showing the Method product in front of a large orange jug with a blue cap. Although the jug is unlabeled, it is clearly clad in Tide’s trade dress.

    “We use the jug as the monster our challenger brand wants to slay,” said Eric Ryan, a founder of Method, based in San Francisco, who is the company’s chief brand architect.

    “We need to go through the door of the category,” he added, referring to Tide, to demonstrate that “our laundry detergent is superior to the one they’re using today.”

    “Laundry habits are ingrained early in life and people think of themselves as closed off to change,” Mr. Ryan said. “They head down the laundry aisle on autopilot.”

    “Our challenge is getting consumers to rethink how they do laundry,” he added, on a “small budget” compared with those of Tide and other traditional detergent brands.

    The pun-filled ads comparing laundry habits to drug habits are intended to be “provocative enough” to be noticed, Mr. Ryan said, but not to generate complaints.

    Method knows too well about maintaining that balance.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Richie, nu te astepta la revelatii :) Cum spuneam, e film bun de sambata dupa-masa, dar nu e capodopera. Insa cred ca nici nu e sanatos ca cinemanul romanesc sa produca doar capodopere :) Premiate la Cannes si proiectate fara public :)

    @Waka: Huh? :) E plin de reclame prin film si sticle de diverse bauturi cu eticheta la vedere, dar asta e si in multe altele. Articolul tau mi-a adus aminte putin de Thank you for smoking. Calea sigura spre format dependenta oamenilor de un produs e sa mituiesti niste producatori de la Hollywood, zicea un personaj de pe acolo.

    RăspundețiȘtergere
  4. mai zic una si ma duc :)
    "Chuck Barris: I came up with a new game-show idea recently. It's called The Old Game. You got three old guys with loaded guns onstage. They look back at their lives, see who they were, what they accomplished, how close they came to realizing their dreams. The winner is the one who doesn't blow his brains out. He gets a refrigerator." - din "Confessions of a Dangerous Mind"

    RăspundețiȘtergere
  5. richie: din ceva interviu random cules de pe web. dada :)

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.