luni, 19 martie 2012

Premiile UCIN

Pe 19 martie s-au acordat premiile Uniunii Cineaştilor. Mai multe nume pe care le-am regăsit pe lista cîştigătorilor (aici completă) ne-au confirmat că instinctele noastre sunt bune.

Trofeul UCIN a fost luat de Crulic - Drumul spre dincolo (de Anca Damian). Premiul special al juriului a mers la Din dra­gos­te cu cele mai bune intenţii (de Adrian Sitaru), pelicula aducându-le un premiu şi interpre­ţi­lor Bogdan Dumitrache (rol principal, ex-aequo) şi Marian Râlea (rol secundar).

Tot pentru rol principal masculin a fost premiat Vlad Ivanov, din Principii de viaţă – filmul lui Constantin Popescu, căruia juriul i-a acordat Premiul de regie. Acelaşi film i-a adus o menţiune specială lui Gabriel Huian, tînărul actor fiind unul din pariurile noastre cu viitorul, după cum am consemnat aici.

Întîmplător, Gabi a aflat de distincţie tocmai de la mine (îi trimisesem un mesaj de felicitare). M-am bucurat să aflu că a mai primit oferte de lucru după Principii de viaţă, inclusiv un rol într-un lungmetraj pe care din păcate a trebuit să-l refuze, din cauza unui semestru foarte aglomerat (anul I la actorie, la Spiru Haret). În viitor s-ar putea să apară o nouă colaborare cu Tică Popescu. Pentru moment, Gabi se ocupă de şcoală şi vede mult teatru. De exemplu, piesa Lautrec la Bordel (cu Vlad Ivanov şi Iulia Vîntur), pe care afirmă zîmbind "că ar vedea-o de 106 ori".

Un alt nume de care nu suntem străini e timişoreanul Gheorghe (Gelu) Şfaiţer care a cîştigat premiul pentru film experimental cu Becul peticit (Autobiografia unei iluzii). L-am sunat aseară să-i spun că vreau să văd filmul (a fost atît de amabil, că astăzi de la ora 10 mă aflu deja în posesia discului). Regizorul va organiza o premieră probabil în aprilie. Plănuieşte chiar să scoată o carte cu acelaşi nume. Pînă atunci însă Gheorghe Şfaiţer, lector universitar la Facultatea de Arte şi Design din Timişoara, a pregătit cu studenţii săi prima expoziţie videoart din Timişoara. Cvantum reuneşte 14 lucrări studenţeşti care vor putea fi vizionate mîine seară (20 martie), de la ora 19.00, la Jazz Office.


ps. aprobăm cu tărie şi recunoaşterea scurtmetrajului Bora-bora (de Bogdan Mirică) şi a interpretării lui Alexandru Potocean, despre care am scris aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.