joi, 29 martie 2012

The Divide (2012)

rating: Brainwash

Imi plac filmele post-apocaliptice. Sunt unul din genurile SF care pot “abera” in cele mai diverse feluri si totusi sa ramana ferm legate de o realitate a prezentului familiara. Dar imi plac pentru ca indiferent de nivelul de distrugere si moarte pe care il accepta lasa in final cel putin loc unei raze de speranta (exceptand melancholia lui von Trier care, stim prea bine, e fara speranta). Sunt dispus sa urmaresc 2 ore de panica si suferinta daca la final sunt si eu eliberat intr-un mic moment catarhic care sa-mi arate ca totusi nu e rau sa fii optimist. The Divide e din pacate un film care de la inceput pana la sfarsit te coboara intr-o spirala a silei si deznadejdii iar asta e probabil principalul defect al sau. Practic, Xavier Gens (Hitman) ne scufunda la propriu in rahatul speciei umane si, cu toate ca ne arata intr-un final iesirea, lumea in care ne scoate e un morman de cenusa.


The Divide e un crossover intre genul post-apocaliptic de supravietuire si genul de tragedie intre 4 pereti cu un numar de personaje gata sa se sfasie intre ele. Filmul porneste de la un moment zero in care un atac nuclear loveste New York-ul si cativa locatari ai unui bloc se adapostesc in subsolul amenajat ca buncar atomic de administratorul cladirii, Mickey (Michael Biehn). Supravietuitorii alcatuiesc un grup eterogen, reprezentand cateva tipologii umane si pregatind scena pentru teatrul depravarii. Afara de Mickey, urcat in rang de sef peste cei pe care-i slujea cu cateva ore inainte, s-au mai adapostit in beci o mama (Rosanna Arquette) cu fetita ei, un paznic, un cuplu de tineri, plus 3 smecherasi: Josh (Milo Ventimiglia), Bobby (Robert Eklund) si Adrien.

Plotul imbina cateva din premisele deja diluate de la Imparatul Mustelor incoace, adica cele ale diviziunii grupului, rationalizarii resurselor, conturarii masculilor alpha, beta sau omega, a serviciilor sexuale oferite contra mancarii etc. Mickey pierde repede controlul datorita atitudinii sale mai mizantroape si a faptului ca ascundea o parte din resurse de ceilalti. Profitand de climatul suspicios Josh si Bobby il rastoarna, il tortureaza si se instaleaza in fotoliul de lider. Domnia lor insa devine destul de repede una a terorii si a dezumanizarii. Sub acest aspect The Divide e un bunicel thriller psihologic si e de urmarit conversia celor doi in fiare cu chip de om.

Eroul de conjunctura e Eva (Lauren German), singura ce pare sa-si pastreze o urma de moralitate. Asta in vreme ce sotul ei, Sam, ajunge cel mai slab membru al haitei iar cealalta femeie din grup, Marilyn, o papusa sexuala. Eva rezista oricaror provocari si compromisuri si ne castiga interesul prin grauntele de compasiune afisat si prin potentialul ei de a deveni victiva unui viol in grup. Twistul final insa o converteste intr-o vaduva neagra care pana la urma se scapa doar pe sine.

Am lasat-o la urma pe fiica lui Marilyn, Wendy, pentru ca dansa e subiectul unui subplot interesant dar neexplorat eficient. Dupa o prima jumatate de ora din film o echipe de cautare patrunde in beciul in care se refugiasera locatarii insa atitudinea lor seamana cu cea a unor invadatori. O rapesc pe fetita ba chiar ranesc cativa dintre ei intr-un schimb de focuri, totul fara nici o vorba. Din nefericire misterul ramane asa cum s-a nascut si asta e una din criticile pe care le aduc filmului. O a doua ar fi ca dupa toate torturile, crimele, violurile care s-au intamplat in beci tot n-am inteles daca trebuia sa-mi pese de vreunul din cei de-acolo. Nu exista emotie in filmul asta.

In ce priveste partea tehnica filmul e frumos bibilit, lucios si estetic pana la artsy, are ceva muzica atmosferica si niste slo-mo la inceput si la final, un joc actoricesc bun (Biehn si Ventimiglia) si, bineinteles, o gramada de scene inconfortabile (imbucatit cadavre, taiat degete). Dar nu-l recomand decat amatorilor de gen.
Trailer

10 comentarii:

  1. La fel cum ai zis si tu, pe mine m-a scos din sarite ca au lasat in pom toata intamplarea cu acea fetita. Ce era cu echipa aia de recuperare? Care era faza cu fetitele scufundate in cine stie ce? Ce experimente faceau? Zic eu ca se putea exploata tare frumos firul asta.
    Astea fiind zise, mi-au placut mult actorii, dar filmul il voi uita rapid.

    RăspundețiȘtergere
  2. Tocmai ce voiam sa-l vad pentru ca il asteptam de foarte mult timp. La fel ca si tine, iubesc filmele post-apocaliptice.Din pacate putine din cele aparute recent nu sunt si bune. O sa ii dau totusi o sansa desi sperantele ca voi vedea un film bun s-au stins considerabil dupa citirea recenziei

    RăspundețiȘtergere
  3. S-ar putea sa fi dat prea multe spoilere. Astept totusi opinia ta dupa ce il vezi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mie mi se pare ca ai scris mult prea mult pentru asa zeama chiora de film.

    Ce a fost in filmul asta?
    Ce te-a surprins, cit de cit? Ca n-a explorat nici apocalipticul, nici umanul...

    Nu te asteptai ca aia in geci de piele (vorba aia, sa priceapa tot prostul ca aia o sa fie rai) sa o ia razna?

    Nu te asteptai sa aiba ascunsa ceva mancare ala cu toporul?

    Nu te asteptai ca fata cea simpatica (singura, de altfel) sa fie de treaba?

    Un film de 2 lei, care nici macar nu s-a obosit sa-si doreasca mai mult...

    Nu prea merita sa scrii despre el.

    RăspundețiȘtergere
  5. @stefan: "scriem ce vedem" e motto-ul nostru. n-am de ce sa ma scuz.
    apoi am trecut demult de faza in care sa mai fiu surprins de filme thriller sau horror. ma uit la ele pentru a vedea cat de bine calca pe drumul deja batatorit. dupa acest principiu pot sa ma uit la 20 de filme noir in care exista un detectiv, o femeie fatala si un raufacator fara sa ma plictisesc. valabil pentru orice gen.

    RăspundețiȘtergere
  6. ai dreptate.

    doar ca m-a suprins lungimea textului pe marginea unui asa de slab film.

    in rest, va sint recunoscator pentru multe recomandari.

    (desi, in ultimul timp, ori nu s-au mai facut filme bune, ori nu prea le-ati mai gasit voi).

    :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Nici o problema. E de asteptat sa mai fim si trasi de maneca.. Cat priveste saracia filmelor bune recomandate cred ca putem adauga si ceva mai putin timp din partea noastra alocat review-urilor. A fost o ultima luna cam nebuna. Trebuie sa ne linistim un pic si sa sortam ceva.

    RăspundețiȘtergere
  8. Trebuia sa revin cu o parere asupra filmului. Tocmai ce l-am vazut si trebuie sa spun ca mi-a placut... Bun este bolnav putin, dar evolutia personajelor, desi anticipata, a fost bine pusa in scena. Actorii fac totul. Cat despre final... mi-au placut imaginile oferite, dar prefer sa ma abtin la comentarii. o sa revin cu o cronica.

    RăspundețiȘtergere
  9. Pe mine m-a cucerit la "film post-apocaliptic".

    RăspundețiȘtergere
  10. Multimiri pentru recomandare. Chiar mi-a placut. Se insita foarte bine pe dezumanizare, pe mizeria rasei umane si pe nebunia puterii, a celui care stie ca nimeni nu poate interveni pentru a schimba ceva. Scena cu rasul in cap a fost excelenta. A pus in evidenta omul nou, captiv, omul fara frica unei societati moralizatoare. Mi-au placut imaginile de la final si tema muzicala folosita destul de des.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.