miercuri, 29 februarie 2012

Marcel Iureş: "M-am simţit bine filmînd Tatăl Fantomă"

INTER/VIEW IUREŞ

Premiera românească a lunii martie,
Tatăl Fantomă (regia: Lucian Georgescu), îi oferă actorului Marcel Iureş primul rol comic. Iar nouă ne oferă ocazia să-i luăm un scurt interviu. Am primit aprobare pentru cinci întrebări (mă rog, am trişat un pic).


Marele Ecran: Vă aflaţi, cred, în poziţia fericită de a alege numai proiectele care vă plac.
Ce v-a atras la Tatăl Fantomă?

Marcel Iureş: Lucian. Aveam încredere în el. Ştiu că dacă iubeşte ceva, va reuşi să îl ducă la bun sfîrşit.

M.E.: Fiind vorba de un road-movie, cum aţi descrie călătoria dumneavoastră alături de Tatăl Fantomă: experienţa filmărilor, colaborarea cu un debutant în lungmetraj dar şi cu un cuplu legendar: Mihuţ-Rebengiuc?

M.I.: Sînt actori mari, am jucat cu mare bucurie alături de ei. Însă cea mai mare parte a filmărilor a fost alături de Mihaela Sîrbu, un drum alături de o prietenă şi o parteneră excepţională, un adevărat road-movie, cu peripeţii, întîmplări, întîlniri…M-am simţit bine filmînd Tatăl Fantomă. Nu e un lucru care să ţi se întîmple frecvent la o producţie cinematografică.


M.E.: În general vă caută rolurile mai dramatice, şi în teatru şi în film. E o schimbare de registru, ca sa nu zicem contre-emploi. Cum a fost să jucaţi comedie-romantică?

M.I.: Mi-am dorit şi îmi doresc în continuare să joc comedie. Faptul că nu am fost distribuit în asemenea roluri în cinema nu a fost alegerea mea.

M.E.: Mai aveţi timp pentru "lucrul actorului cu sine însuşi"? Şi, dacă da, care este metoda dumneavoastră de pregătire?

M.I.: "Lucrul cu mine însumi". Permanent.

M.E.: Ce vă place să urmăriţi, atunci cînd nu vă pregătiţi pentru un rol? Filme? Autori?

M.I.: Citesc. Mult.

M.E.: Întrebare în plus: v-am văzut la primele ediţii ale festivalului Anonimul. Sunteţi un susţinător constant al filmului independent (am înţeles că v-aţi implicat şi în Tatăl Fantomă, nu numai pe partea actoricească). Dincolo de marimea onorariului, ce alte transformari majore s-au produs dupa intrarea în circuitul Hollywoodian?

M.I.: Nici una. "Transformările majore" ţin de dimensiunea umana, nu de cea a onorariului. Eu am ramas acelaşi.

LinkTatăl Fantomă îi aduce laolaltă pe ecran, după 30 de ani, şi pe Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc, soţi în viaţa reală. Filmul ajunge pe ecrane din 2 martie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.