vineri, 6 ianuarie 2012

Mission Impossible: Ghost Protocol

Mission accomplished. Not!


rating: oroare


Hei, oameni buni, stiti care ar fi o misiune intr-adevar imposibila? Sa scriu un review serios despre ultima misiune imposibila a lui Tom Cruise, Mission Impossible - Ghost Protocol. Adica, serios acum. Cum zicea un tovaras de vizionare, filmul asta are acuratetea stiintifica a unui desen animat. Si nici macar nu glumea pentru ca, surpriza, regizorul Brad Bird e raspunzator pentru animatii superbe ca Ratatouille si The Incredibles. Te face sa te intrebi de ce n-au facut Ghost Protocol un desen animat lansat direct pe dvd. Ar fi rupt la generatia de prichindei si ar fi dublat vanzarile de iphoane. Mai ales din cele care te ajuta sa-ti gasesti masina intr-o furtuna de nisip.

Ultima (deocamdata) instalare a francizei pe marile ecrane probabil s-a produs in felul urmator. J.J. Abrams, care de altfel e un regizor respectabil si un producator de succes, in timpul liber e si manager spion si in aceasta calitate a patruns neautorizat in seifurile prafuite ale celor de la Paramount unde a dat peste un scenariu neutilizat din seria tv cu acelasi nume a anilor 60. L-a scuturat de praf si l-a filmat. Nu conteaza ca era din vremea razboiului rece si ca punctul culminant implica o racheta balistica modesta lansata de un submarin sovietic, important e ca i-a permis sa arunce in aer Kremlinul si sa-l urce pe Tomcat in varful Burj Khalif-ului din Dubai.

Cred ca cel mai bine rezuma experienta acestui film insasi eticheta de promovare: No Plan. No Backup. No Choice. Exact asa m-am simtit eu in sala. E cel mai nerusinat vehicul de promovare a produselor Apple si a masinilor BMW. Ca si cum intregul film ar fi iesit direct din laboratoarele uneia din cele doua companii. Te face sa te intrebi daca nu cumva in viitor gigantul american de gadgeturi nu va lansa niste aplicatii destepte care sa-ti permita “rechizitionarea” unor focoase nucleare si controlarea lor cu degetu. Pentru 1,99 $ s-ajunga la toata lumea. Trimite ca cadou.

Probabil v-ati dat seama ca in materie de scenariu MI4 e la fel de previzibil ca un B movie cu Dolph Lundgren. Din 80, nu astea noi. Povestea zice ca Ethan Hunt (batranul Tom) e scos de tovarasii sai, Benji (Simon Pegg, sarea si piperul) si Carter (Paula Patton), dintr-o inchisoare ruseasca pentru a se infiltra in arhivele Kremlinului cu putin timp inainte ca marele zid rusesc sa fie pus la pamant de un maniac suedez cu IQ de 190 (Michael Nyqvist deplorabil de caricatural). Oamenii astia chiar vor sa ne faca sa credem ca poti intra in Casa Rosie sa-i strecori o geanta de dinamita sub cur lui Putin si-apoi sa iesi salutand militareste.

Dupa obisnuita tragere in teapa “imposibila” Ethan Hunt e sters oficial de pe lista FMI (probabil Federatia Misiunilor Imposibile prentru ca Fondul Monetar International joaca in filme... mai europene!) si devine agent ronin, fara stapan, dar cu misiune neoficiala de a afla ce dracu se intampla-n Rusia. Nasul de spion il poarta insa in Dubai, apoi in India, pe urmele suedezului maniac care are de gand sa-si procure kitul de baza al oricarui distrugator de lumi: servieta cu buton rosu, codurile de comanda si un satelit. Asadar, alte misiuni imposibile intre care una implica o escalada pe falusul arab, evident, cu manusi lipicioase, iar alta, o plimbare in zale magnetice prin sanul unui calculator cat o uzina. Right... ce mai urmeaza, o gluma cu Uranus? (drums) Exact!

Stiu ca sunt foarte acid cu filmul asta dar am motive, zic eu, de bun simt. In primul rand iubesc primele 3 misiuni. In al doilea rand MI4 e sinistru de cliseica, zgomotoasa si falsa. In al treilea, se bucura de cronici halucinant de favorabile din partea unor critici respectabili. Total Film, Hollywood Reporter, Roger Ebert, Filmcritic.com, toti sunt pe aceeasi pagina...de 4 stele. Ma intreb cand s-a mai intamplat asa ceva? In tot indexul metacritic nu exista o singura cronica negativa. Parca am vazut filme diferite. De fapt, chiar am vazut: ei au servit versiunea IMAX si au ramas interzisi la scena din Burj Khalifa, unde merita mentionat ca batranul Tom si-a facut singur cascadoria, suspendat de cabluri pe peretii de sticla ai imensei cladiri. Bravo lui, dar un scientolog fara frica de inaltime nu face un film mai bun. Doar unul mai scump din cauza asigurarilor de accident.

O sa inchei aceasta cronica neserioasa cu vorbele lui Peter Travers(Rolling Stone): It's damn hard to enjoy a thriller when you don't, won't, can't believe a word of it. Din nefericire el se referea acum doi ani la The Next Three Days, un film, de altfel, serios. Despre MI4 spune “It's implausible as hell, but no less fun for that.” Ce brainwash ironic, as adauga... la mine e exact invers.

9 comentarii:

  1. does the phrase "what are you really angry about?" mean anything?

    RăspundețiȘtergere
  2. eu am mari sperante de la film, nu la capitolul scenariu cat la capitolul actiune, sa zicem ca partea cu nu a apelat la dublura pentru cascadori suna interesant :) e on the to see list

    RăspundețiȘtergere
  3. eu cred ca daca astepti un scenariu realist de la Mission impossible, sau James Bond, mai bine nu te apuci sa te uiti. Pt. ca ideea trebuie sa fie exact pe dos. Parerea mea, ca si a criticilor, este ca le-a iesit bine...

    RăspundețiȘtergere
  4. "...no less fun", by the way! E foarte placut, bine realizat, bine jucat, actiunea te tine in scaun. O "poveste" pt oameni mari cu toate ingredientele necesare...

    RăspundețiȘtergere
  5. Problema e ca, desi nu e nici pe departe realist se vrea credibil si facand asta te trateaza ca pe un idiot. Si bine, are multe alte probleme, cum ar fi faptul ca despre fiecare mica 'misiune', evident imposibila, a personajelor ai senzatia ca e punctul culminant.

    RăspundețiȘtergere
  6. Problema cu MI este ca seria a inceput cu dreptul, si astfel, a reusit sa isi faca un ''nume'' in lumea filmului si de aici dezamagirea unora, inclusiv a mea. Ultima parte insa, este mai degraba o parodie la adresa filmelor de tipul ""james bond'' ( asta pe vremea cand agent era Pierce Brosnan), in care eroul iesea impecabil din orice disputa si reusea sa pacaleasca pe absolut toata lumea cu o barba si cu un device ce deschidea toate usile securizate.Cu alte cuvinte, MI 4 incepe sa concureze serios renumele filmelor lui James Bond si in scurt timp, spectatorii (unii dintre ei) vor deveni confuzi...care este eroul Bond si care eroul Ethan, la ce film ne uitam ?
    Sa fim seriosi...un film in care o racheta nucleara ajunge sa detoneze in mare/ocean si provoaca doar un jet de apa, cam cat era in stare sa produca si o balena mai grasuta asa...e clar ca nu merita aprecierile criticilor de film. Si ca sa nu fiu chiar asa acid, personajul Benjie merita singurele critice favorabile pentru acest film.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Anonim1: nu e vorba de scenariu realist sau fantezist. E vorba de o inlantuire logica de fapte, intamplari care sa fie derulate treptat catre un deznodamant neasteptat sau doar speculat... Pai aici villain-ul s-a dezvaluit de la inceput, eroul a fost pus pe urmele sale si apoi s-au introdus cateva scene big-budget ca sa dea gust pop-corn-ului. Mai slab decat mediocru. Si e vorba de un film cu pretentii nu de ceva obscuritate cu Steven Segal!!

    @Anonim 2: nici o problema daca ti-a placut dar in opinia mea nu e nici bine realizat (inchegat) nici jucat (exceptie Simon Pegg si Jeremy Reneer) iar actiunea nu m-a tinut in scaun. lenea in schimb...

    @Anonim 3: exact.

    @Anonim 4: de acord, il concureaza cumva pe Bond dar intr-o maniera prezenta si la Jason Bourne. adica mai putina eleganta si mai multa prezenta fizica. Din pacate Tom nu e Matt Damon.
    Ps: racheta nu a detonat ca o fost dezactivat focosul.. Dar faptul ca americanii au lasat-o sa 'aterizeze' la ei in curte fara sa schiteze un gest macar le insulta inteligenta si lor si noua.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ai dreptate Richie, greseala mea, nu mai tineam minte exact ce se intamplase. Am vrut doar sa punctez ideea pe care ai enuntat-o si tu ...cea cu insultarea inteligentei....

    Felicitari pentru recenzie !

    Semnat anonim 4

    RăspundețiȘtergere
  9. De-a dreptul groaznic. Dacă la primele trei MI m-am uitat cu sufletul la gură, la MI4 abia am rezistat pornirii de-a mă ridica și pleca în timpul filmului.

    Mare pierdere de vreme. Cel mai tare m-a călcat pe nervi faptul că a sfidat orice lege a fizicii și a tehnologiei. Dacă s-ar fi uitat la film nepoată-mea de 5 ani poate i-ar fi plăcut.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.