duminică, 15 ianuarie 2012

The Greatest Movie Ever Sold (2011)

Integritate de vanzare

rating: Brainwash

La noapte se decerneaza niste premii oarecare in Statele Unite (Golden Globes, pentru neinitiati) asa ca am hotarat ca e momentul potrivit sa va recomandam uu documentar foarte interesant si potrivit pentru momentul de avant pe care-l traieste marketingul integrat in industria americana de film: product placement-ul. Exact! The Greatest Movie Ever Sold e un documentar despre product placement facut de acelasi Morgan Spurlock care acum cativa ani isi sacrifica sanatatea pentru a ne demonstra efectele unei diete exclusiv bazate pe produsele McDonalds (vorbesc de documentarul din 2004, Super Size Me). In ultimii ani tipul s-a dedicat unui proiect riscant, acela de a face un film despre Sfantul Graal al marketingului -co-promovarea- pe care sa-l finanteze doar din banii sponsorilor care urmau sa fie prezentati in documentar.

Filozofia e simpla si noua nu ne spune lucruri noi. Product placement-ul e o industrie de multe milioane de $ care urmareste doua finalitati: asigurarea bugetului pentru un anume film si crearea de noi identitati pentru branduri. Un parteneriat de afaceri care functioneaza pe ideea expusa transant de Bret Ratner intr-un interviu cu Morgan: “if there’s a car in the movie why not be a car that a brand is helping reach your budget.” Cu alte cuvinte linia dintre arta si comert se subtiaza tot mai mult iar regizorii trebuie sa faca compromisuri. Tarantino, spre exemplu, se plangea ca brandurile nu se prea inghesuie sa apara in filmele sale... Ma intreb de ce?!

Intregul concept al documentarului e acela de a functiona ca un metafilm, documentandu-se pe sine: procesul nasterii sale si tot ceea ce presupune atragerea sponsorilor intr-o asemenea aventura. Morgan incepe intai si-ntai cu pitch-uirea ideii la cele mai prestigioase companii de marketing. Cum era de asteptat este refuzat asa ca apeleaza la un amic din domeniu. Acesta il consiliaza sa-si stabileasca propriul brand, pentru ca mecanismul functioneaza in ambele directii, si apoi sa verifice ce fel de clienti i se potrivesc si pe aia sa-i abordeze. Apoi nu ramane decat sa acopere bugetul de 1,5 mil $ si sa-si respecte obligatiile fata de sponsori, adica sa-i "integreze" (nu fara simtul umorului) in film.

Ideea pentru care militeaza Morgan e aceea de transparenta a precesului dar o consecinta, probabil neprevazuta, e transformarea sa pe parcurs intr-un “vanzator”. O mana intinsa si stransa creeaza suportul moral pentru viitoare obligatii de colaborare. In acelasi timp, insasi dorinta lui de a duce la capat proiectul il constrange sa faca acele compromisuri pe care unii dintre noi poate nu le-am face, si anume sa ne asociem cu branduri cu care inainte nu aveam nici o tangenta. In demersul sau Morgan Spurlock cauta consiliere in cele mai diverse domenii, discutand astfel cu oameni din marketing, showbiz, film (JJ Abrams, Tarantino), sau cu afaceristi, activisti politici si filozofi ca Trump, Ralph Nader si Noam Chomsky. Interviurile sunt, bineinteles, prezente in film.

Desi documentarul asta e plin de publicitate deloc mascata e macar onest si foarte amuzant. E imposibil sa impiedici o industrie cu o atat de mare expunere sa faca reclama. Problema e cand “plasamentul” e prea vizibil si astfel se rupe filmul, intregul demers devenind ridicol. Intrebarea care rasare in asemenea momente e urmatoare: se pierde sau nu integritatea? De recomandat in special bloggerilor :). Ei au parte de aceleasi dileme.
Trailer

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.