vineri, 26 august 2011

Cowboys & Aliens (2011)

Cowboy-ul, banditul, aurul si... extraterestrii

rating: Brainwash

Poate va intrebati ce fel de oameni merg la un film intitulat Cowboys & Aliens? Dati-mi voie sa va lamuresc. Desigur ca raspunsul usor e cei care gusta filmele cu cowboy, deci western, sau cei care gusta filmele cu extraterestri, deci scifi. Nu. Raspunsul corect e cei suficient de nebuni ca sa le guste pe amandoua pe acelasi platou. Asta ar trebui teoretic sa restranga un pic targetul spre o portiune din tagma masculina. Spre surprinderea mea insa in sala de cinema am gasit cam multe cupluri asa ca inclin sa cred ca filmul a fost ca o revolta muta la cele cateva ore de plimbat dupa tzoale. Un compromis medicamentos pentru cuplul modern. De genul: bine draga, cotrobaim prin zara, bershka, h&m, mango si new yorker dar dupa-aia mergem sa vedem un film cu barbati adevarati!?...ok? Iar dansa - Ok - fara sa stie realmente in ce s-a bagat. Pentru ca...

Asa cum titlul ne da de inteles, filmul lui Jon Favreau (Iron Man) e unul in care niste cowboy au o intalnire de gradul 3 in Vestul Salbatic. Dar asta nu-i tot, pentru ca miza e aurul iar pe langa partile combatante mai exista si terti catalogati drept indieni apasi, banditi, serifi sau bieti locuitori dintr-un oras de preerie. De fapt, in lipsa elementului extra filmul ar fi fost cat se poate de terestru, western de la mama lui de-acasa, cu doi barbati aspri si o rivalitate care ar fi dus filmul intr-un loc minunat. N-a fost sa fie. In acest moment ar merita mentionat ca filmul se inspira dintr-o banda desenata destul de recenta dar fara pic de valoare literara sau, cel putin, stilistica. Ce-au facut din ea Favreau si scenaristii Roberto Orci si Alex Kurtzman, supravegheati executiv de Spielberg e dincolo de asteptari. Filmul arata si se simte ca un adevarat western, cu personaje reale si bine etalate de niste interpretari competente (Sam Rockwell si Clancy Brown, desi in rol de suport, au replicile cele mai bune), cu suficient mister cat sa intretina un suspans si sa justifice un twist sau doua si niste “alieni” destul de infricosatori atunci cand nu alearga bezmetic in spatii deschise sau le ies maini din burta(!?).


Ca si naratiune, Cowboys & Aliens e povestea lui Jake Lonergan (Daniel Craig), un cowboy amnezic, scump la vorba si urmarit de lege. Cautand raspunsuri pentru o bratara metalica si rana bizara de pe stomac, omul esueaza in orasul Absolution controlat fostul colonel Woodrow (Harisson Ford) si protejat de seriful Taggart (Keith Carradine). Evident ca belele apar imediat, intai un conflict cu fiul colonelului si o arestare, apoi bravii extraterestri care apar si dezlantuie iadul, trecand orasul prin foc si rapind jumatate din oameni pentru motive insuficient explicate (vizionarea unei proiectii hipnotice putand fi unul din motive). In valtoarea luptei Jake descopera ce bratara misto are (parte scanner, parte tun laser) si ca undeva in cotloanele mintii sale zace amintirea unui mai vechi rendez-vous din vremea cand era nelegiuit. Cea care-l indeamna sa scotoceasca mai bine dupa amintiri e pistolara Ella (Olivia Wilde din Tron Legacy), care in afar' de a arata splendid si a vorbi cu dublu inteles nu are un joc prea amplu. Asta pana in partea a doua a filmului cand “scapa bomba” in mijlocul unui rug indian urmat imediat de o sedinta de informare si un trip cu mescalina.


Sunt sigur ca cei mai multi vor spera de la filmul asta un anume showdown intre James Bond si Indiana Jones. Craig e insa departe de Bond atat in maniere cat si in alura.. E un vrednic urmas al lui Eastwood, posedand aceeasi privire metalica, inflexibil, cu fata arsa de vant si vorba putina. Harrison Ford e mai acru si mai cinic decat in Indiana, preocupat de lucruri tangibile ca puterea si banii. Arata si semne de mila fata de un pusti orfan, niscai dragoste pentru fiul sau dar in general e autoritar, ironic si fara simtul umorului. Astia doi s-ar potrivi excelent intr-un western clasic, cu mestecat de tutun si dueluri pe strada principala. In Cowboys & Aliens ei sunt redusi la "liderii" de fapt ai unei operatiuni de salvare a orasenilor si stopare a goanei spatiale dupa aur. Absolut nememorabil cu toate ca actiunea e dozata eficient, efectele sunt bune spre reusite iar Favreau a rezistat presiunilor de a-l face 3D. O poveste aberanta turnata intr-un film destul de placut. Asa, mai de vara.

Trailer

3 comentarii:

  1. autoreclama nerusinata:

    Ars Cinematica si-a schimbat adresa de la kolcs-sees la www.arscinematica.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
  2. deci sa zicem ca daca as avea timp si bani de un singur film saptamana asta, sa nu fie neaparat asta?

    RăspundețiȘtergere
  3. mesage received.

    da, sa zicem ca ai mai multe optiuni.. e fun si asta, dar n-am vazut spre exemplu Conan 3D sau Fright Night.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.