luni, 28 martie 2011

Premiile Gopo 2011

Avem si noi Oscarurile noastre in cinematografie numai ca le zice mult mai frumos si mai reprezentativ, Gopo, in amintirea artistului nostru Ion Popescu-Gopo. Premiile Gopo se decerneaza in seara asta in direct pe Pro Cinema de la ora 19 si daca aruncam o privire asupra nominalizarilor ne trezim ca nu prea vedem un castigator detasat. Adica chiar e bataie pe cel mai bun film din 2010. Cu exceptia underdog-ului Morgen, pe care tocmai l-am vazut saptamana trecuta la Cinecultura, nu stiu care roman n-a vazut sau macar auzit despre celelalte filme in competitie: "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" (România, 2010, producător Velvet Moraru, r. Andrei Ujică), "Eu când vreau să fluier, fluier" (România-Suedia-Germania, 2010, producători Cătălin Mitulescu, Daniel Mitulescu, r. Florin Şerban), "Marţi, după Crăciun" (România, 2010, producător Dragoş Vîlcu, r. Radu Muntean), "Medalia de onoare" (România-Germania, 2010, producător Liviu Marghidan, r. Peter Călin Netzer). Toate patru sunt filme deosebit de bine primite, cu cronici si aprecieri de pozitive la extatice, dar care drept ii ca au si impartit publicul in doua (mai putin Medalia de Onoare, unde nu cred ca au fost probleme de love and hate).Din fericire castigatorul va fi ales de niste profesionisti, cca 400 de oameni de film, care sunt sigur ca vor gandi mai putin cu inima si mai mult cu ochiul critic.

Cateva chestiuni interesante:

- filmul de debut a lui Florin Serban, "Eu cand vreau sa fluier, fluier", are cele mai multe nominalizari (13) si e cel mai vizionat film romanesc din 2010. Echivalentul unui blockbuster autohton daca vreti.
- "Morgen" si "Marti dupa Craciun" au cate 11, respecti 10, nominalizari.
- Radu Munteanu are cu "Marti, dupa Craciun" sansa sa mai castige un Gopo pentru regie, dupa cel din 2009 pentru Boogie.
- "Nunta in Basarabia" e nominalizat la cea mai buna muzica originala (Anatol Stefanet)
- "Autobiografia lui Nicolae Ceausesc" e nominalzat si la cel mai bun documentar.
- Mimi Branescu e pentru al doilea an consecutiv nominalizat la cel mai bun actor, acum insa pentru rol principal.

Lista completa cu nominalizarile o gasiti aici.

Un comentariu:

  1. Sper din tot sufletul meu mic şi negru să nu ia Radu Munteanu pentru regia lui Marţi după Crăciun. Poate nu sunt mulţi de acord cu mine (filmul are nişte nominalizări la premii internaţionale), dar o peliculă mai plictisitoare, mai liniară ca asta, rar mi-a fost dat să văd.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.