joi, 24 martie 2011

In sfarsit se misca Hobbitul

Zilele trecute responsabilii de la New Line Cinema si Warner Brothers anuntau ca incep in sfarsit productia la The Hobbit. Dupa cum probabil stiti realizarea unui film presupune 5 mari etape, iar productia e doar a 3-a din ele, insa si cea mai solicitanta, presupunand construirea decorurilor, adunarea echipei de tehnicieni si actori, invatat replici, filmat etc. No, dupa aproape 3 ani de pre-productie in sfarsit se tureaza motoarele. Ce s-a intamplat pana acum?

Initial Peter Jackson era atasat proiectului in calitate de producator, ca un nas gata sa conceapa un alt copil fantastic cu ajutorul unui tata surogat, Guillermo del Torro. Experienta lui Jackson cu trilogia LOTR era de nelipsit daca vroiau macar acelsi nivel de awesomeness. In plus, Guillermo del Torro avea propria sa viziune despre Tolkien si urma sa asigure acea nota distincta care face un film original. Doar ca probleme neasteptate au intarziat foarte mult inceperea productiei astfel ca dupa 2 ani de munca la finisarea scenariului, a imaginii creaturilor si a formei generale a filmului - cea mai creativa parte a muncii lui del Torro -  regizorul a trebuit sa renunte si sa se dedice altor proiecte mai personale.

Jackson a inteles ca daca vrea sa vada The Hobbit pe ecrane tre sa mai adauge un scaun cu numele sau: cel de regizor. Problemele financiare ale MGM-ului, criza cu sindicatele mediei din Noua Zeelanda, incendiul de la studiourile unde trebuiau incepute filmarile, totul a fost lasat in urma si lucrurile pareau sa se indrepte. Apoi la inceputul lui 2011 i-a perforat ulcerul lui Peter Jackson. As zice ca era de asteptat... In fine, acum e mai bine si apt de filmari.

Productia la The Hobbit va insemna o reeditare a efortului depus pentru LOTR. Evident ca echipa de cineasti este in mare parte aceeasi. Scenariul a fost elaborat de aceeasi scribi - Peter Jackson, Fran Walsh si Philippa Boyens -  desigur sub supravegherea initiala a lui del Torro, a carui decizie de a rupe povestea in doua filme pentru a nu fi nevoiti sa editeze masiv abundenta imaginatie a lui Tolkien a ramas litera de lege. Apoi castingul s-a incheiat si rolul principal - Bilbo Baggins la tinerete - i-a revenit lui Martin Freeman, un tip care n-are nevoie de prea mult make-up ca sa devina un hobbit. Pe langa un mare numar de figuri noi vor aparea si o serie de personaje recurente: Gandalf (Ian McKellen), Gollum (Andy Serkis), Frodo (Elijah Wood) si Galadriel (Cate Blanchet), ultimele doua probabil doar cameo, dar cine stie... Zvonurile inclina spre ipoteza ca primul The Hobbit sa acopere materialul literar cu respectivul nume in vreme ce al doilea sa alcatuiasca ceva nou si original care sa lege story-ul de povestea anterioara din Stapanul Inelelor.

Unul din cele mai asteptate personaje din film este dragonul Smaug care in cartea lui Tolkien e departe de imaginea unei fiinte fara minte ci are unele din cele mai misto replici (sustine Guillermo del Torro). In consecinta o mare parte din efortul creativ al lui Guillermo a mers inspre conturarea unui dragon asa cum nu s-a mai vazut(!) iar cei care cunosc coclaurile imaginare pe care calatoreste regizorul stiu ca vorbeste serios. Eu sunt cel putin entuziasmat de ceea ce urmeaza sa ne loveasca vizual in 2012-2013, stiut fiind faptul ca filmarile la the Hobbit se vor derula cu ultima tehnologie 3D iar efectele speciale au evoluat precipitat din 2001 pana acum. Aceeasi companie WETA se va ocupa de ele. Acelasi Howard Shore va compune muzica. Cinematografia, decorurile, machiajul si designul personajelor si creaturilor, costumele vor fi realizate de aceiasi oameni care au lucrat la LOTR. Ce mai, o sa fie epic..

Synopsis:

“The Hobbit” follows the journey of title character Bilbo Baggins, who is swept into an epic quest to reclaim the lost Dwarf Kingdom of Erebor, which was long ago conquered by the dragon Smaug. Approached out of the blue by the wizard Gandalf the Grey, Bilbo finds himself joining a company of thirteen dwarves led by the legendary warrior, Thorin Oakensheild. Their journey will take them into the Wild; through treacherous lands swarming with Goblins and Orcs, deadly Wargs and Giant Spiders, Shapeshifters and Sorcerers.
Although their goal lies to the East and the wastelands of the Lonely Mountain first they must escape the goblin tunnels, where Bilbo meets the creature that will change his life forever … Gollum.
Here, alone with Gollum, on the shores of an underground lake, the unassuming Bilbo Baggins not only discovers depths of guile and courage that surprise even him, he also gains possession of Gollum’s “precious” ring that holds unexpected and useful qualities … A simple, gold ring that is tied to the fate of all Middle-earth in ways Bilbo cannot begin to know.

3 comentarii:

  1. cel mai tare ma enerveaza ca nu i-au dat rolu' lu' james mcavoy :(( imi placu carticica, sigur iese un film mistoc :D

    RăspundețiȘtergere
  2. can't wait for it, can't wait for it, can't wait for it! :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Deci vreau să-ți spun, Richie, că mă bucur până la cer și înapoi că ai scris despre The Hobbit, de ceva vreme tot vroiam să aud știri despre status-ul lor, dar n-am avut timp. Articolul tău, însă, m-a lămurit. :D Acum stau și eu ca peștele pe uscat, așteptând oceanul să se reverse asupra mea. Am o presimțire că va fi ceva grandios. :D Ce să mai, am aceeași stare ca a lui adizzy !!

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.