luni, 14 martie 2011

Apocalypse Now?

Televiziunile au o placere bizara de a folosi acest cuvant pana la extinctia lui. Sunt convins ca stiristii au o norma saptamanala de pomeniri ale "apocalipsei", asa cum au politistii norma de dat amenzi in trafic. Sunt convins ca exista un om pe statul de plata al televiziunilor care are functia de a redacta titluri de blockbustere, care sa ruleze alarmist in banda galbena de pe josul ecranului. Le mai dau si eu cateva idei: The Day After Tomorrow, Deep Impact, Armagheddon.

Cand evenimentul chiar se va produce, lumea va fi atat de obisnuita incat vom viziona apocalipsa din fotoliu, in timp ce un cameraman o va filma, iar un reporter va transmite detalii de la fata locului. Faptul ca o urmarim de la televizor ne da un confort delicios. Inseamna ca suntem departe si in afara oricarui pericol. Inseamna ca "apocalipsa" e in alta parte. De fapt, stirile panicarde pe care le tot auzim la televizor nu sunt decat o manifestare sarbatoreasca a instinctului nostru de supravietuire. "Yee! Am scapat si de apocalipsa asta!"

Ma veti ierta, poate, ca ma alatur si eu tendintei de a compara "apocalipsele" din film cu cele din realitate. Proba A (imagine din filmul 2012). Proba B (imagine din Japonia, martie 2011). Desigur, e alta scara a dezastrului, dar flacarile plutitoare sunt aceleasi.


3 comentarii:

  1. Exact aceeaşi comparaţie o făcea un prieten de-al meu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am vazut chiar "APOCALIPSA ACUM" ca header la o televiziune si m-am speriat inca o data de imaginatia mediei. Ma intreb, oare si japonezii folosesc titluri de genul asta acuma??

    RăspundețiȘtergere
  3. @Mira: Pai chiar de la header-ul respectiv a pornit textul meu :) Ma indoiesc ca japonezii sunt atat de "spirituali" in acest moment.

    PS Daca nu uiti, poate ne ajuti cu cateva randuri despre The Adjustment Bureau :)

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.