vineri, 25 iunie 2010

Gradina de vara

.

Stimati spectatori, va anuntam ca cinematograful se muta in aer liber (asta in zilele fara ploaie, tot mai rare). Pe stranduri, pe terase, pe ecranele-gigant care transmit fotbal din tara aceea exotica. E sezonul vuvuzelelor, sandalelor, hamacelor, salatelor de fructe si a comediilor light. Toata lumea vrea acum filme usurele, nesolicitante (asta in tara unde oricum nu luam nimic prea in serios, niciodata).

E sezonul perfect pentru un sezon din It’s always sunny in Philadelphia. Un sitcom lejer, combinatie de Seinfeld si Friends (mult mai crud, mai superficial, mai hedonist si simultan mai cinic, deci mai anii 2000). Patru „adolescenti intarziati” de 30 de ani (The Gang) se ocupa de un bar cvasi-falimentar (Paddy's Pub). Cvartetul de (anti) eroi e format din doi frati Dee (Kaitlin Olson) si Dennis (Glenn Howerton) si prietenii lor: infatuatul Mac (Rob McElhenney) si semi-retardul Charlie (Charlie Day).

Toti sunt mega-egocentrici, certareti si depravati. Asa, cum sunt oamenii in general, dar ceva mai exagerat. Poate de asta si ajungi sa-i simpatizezi, desi nu au nicio calitate vizibila. Sunt total „gresiti”. Nu suporta ca vreunul dintre ei sa aiba succes. Sunt asemeni celor "trei muschetari", dar pe invers. Daca unul scoate capul din mizerie, ceilalti trei comploteaza pe rand si ii pun bete in roate 'fericitului' chiar cu pretul nefericirii proprii.

Fiecare episod trateaza o tema grava in cel mai usuratic mod: avorturile, rasismul, cancerul, toate subiectele tabu sunt luate la misto. Pretind ca sunt ologi sau cancerosi ca sa obtina intalniri, pretind ca sunt gay doar ca sa atraga consumatori homosexuali in barul lor, sunt gelosi pe colegii lor care au fost molestati in liceu de profu de sport si se simt complexati ca n-au fost si ei abuzati. In fiecare noua actiune, membrii The Gang sunt animati de intentii bune, dar ajung intotdeauna sa faca exact opusul. Natura lor reala, profund meschina, infrange pana la urma orice dilema morala.

Daca Larry David (co-creatorul Seinfeld) s-ar fi nascut in 1980, in acest show si-ar fi bagat codita lui de provocator. Ideea serialului i-a venit lui McElhenney (in 2005) plecand de la povestea unui tip care-i marturiseste unui amic ca are cancer, in timp ce singura intentie a amicului era sa imprumute o minge de baschet. Pilotul a fost filmat cu un camcorder (camera digitala de buzunar) si a costat intre 85 - 200 $ (in functie de surse).



Scenariul e scris de obicei la patru maini, de McElhenny si Howerton. In State, show-ul ajuns la sezonul sase ( canalul FX i-a contractat pana la sezonul sapte) si intre timp in distribuitie a intrat si Danny De Vito. Episoadele se devoreaza rapid (au cate 20 de minute), ca inghetata la cornet. Te simti la fel de lipicios si murdar dupa. Sincer, It’s always sunny in Philadelphia nu e genul de serial pe care sa-l recomand cu amandoua mainile. Dar ma scuzati, e vara.

Un comentariu:

  1. Nu am mai ras asa de isteric de pe vremea Seinfeld. Merci de recomandare, Mr Mircu.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.