joi, 10 septembrie 2009

Sauna (2008)

rating: Brainwash


Sauna este un stylish horror finlandez, al treilea film al tanarului regizor Antti-Jussi Annilla, un film care m-a surprins placut desi prima oara cand am aflat de el nu mi-a starnit curiozitatea. E finlandez doar nu-i asa, iar noi mancam popcorn american pe paine. Ei bine m-am inselat ca un ignorant pentru ca aseara dupa vizionare am ramas cu genul ala de intrebari care mi le lasau in cap Bergman sau Tarkovski. Departe de a-l compara pe Annila cu dansii, e suficient de zis ca baiatul asta, in loc sa se inchida intr-un stil ermetic pe care sa-l proclame ca original, se inspira din cei mari, macar la nivelul subliminal de creare a unei atmosfere de nesiguranta si teama de neinteles.

Setat in timpuri istorice, pe la 1500, Sauna e povestea a doi frati, unul razboinic incercat iar celalalt un tanar studios cu veleitati de cartograf, care in urma incheierii razboiului ruso-suedez fac parte dintr-o comisie mixta de stabilire a noilor granite dintre cele doua state. Eerik si Knut pornesc astfel in compania catorva rusi spre nordul indepartat, zona ramasa alba pe harta epocii. Pe drum, in timpul unui popas la o ferma, tanarul Knut manifesta ganduri necurate fata de fata fermierului, si refuzat, o inchide intr-o pivnita, in vreme ce fratele lui il ucide barbar pe tata! Continuand drumul spre nord, Knut incepe sa aibe mustrari de constiinta si halucinatii cu chipul fetei moarte, regrete care palesc insa in fata pacatosului sau frate mai mare, cu 73 de victime la activ. Calatoria lor presupune strabaterea unei mlastini intinse, in centrul careia dau peste un sat nestiut cu 73 de locuitori foarte curati si care poseda o sauna misterioasa in apropiere. Acum, trebuie sa stiti ca, in Finlanda mai ales, sauna e cel mai sfant loc dupa biserica. Ca traditie, acolo e locul unde se nasteau copiii si se spalau mortii, functiona ca loc purificator si de esenta spirituala. Deci are un simbolism aparte. Aparitia ei in film e un mod de a sugera ca pana la final cine isi va spala pacatele. Calatorii nostri afla astfel de la tarani ca sauna exista de mult timp acolo si nu se stie cine a construit-o. "Poate nici nu e o sauna, ci doar apare asa pentru ca noi nu intelegem ce e." Ideea e ca initial atat rusii cat si suedezii pretind drepturi asupra locului dar pana la final erau gata sa si-l faca cadou, numai sa supravietuiasca. Cata naivitate sa crezi ca-ti poti spala pacatele fara post si rugaciune.

Vizual filmul arata foarte bine, are o cinematografie excelenta, decoruri creepy de iarna incarcate cu "fineturi" din categoria rauri insangerate, copile cu par in ochi etc. Cei doi actori principali, Ville Virtanen si Tommi Eronem sunt buni, chiar daca nu va zic nimic numele lor, dar se descurca minunat in a vorbi si arata creepy. Virtanem chiar are o alura ce-mi aminteste de Max von Sydow filosofand despre moarte si pacat. Filmul per total mi s-a parut reusit, chiar daca sfarsitul devine previzibil, asta nelipsindu-ne de tensiunea momentelor finale. Sunt doar cateva clipe de "spaima", mai degraba oroarea e plasata sugestiv in mintea privitorului lasandu-l sa-si inchipie el cea mai mare frica. E un film de atmosfera care te prinde. Recomand a se vedea in locul unui flick american plin de gore si bancuri proaste.

Un comentariu:

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.