sâmbătă, 1 august 2009

The Proposition (2005)

rating: Colectable

"When? said the moon to the stars in the sky
Soon, said the wind that followed him home
Who? said the cloud that started to cry
Me, said the rider as dry as a bone
How?, said the sun melted the ground
Why? said the river that refused to run
Where? said the thunder without a sound
Here, said the rider and took up his gun."

Nick Cave


Cine ar fi crezut ca Nick Cave e in afara de compozitor, rocker, actor sau poet si scenarist? Pentru mine a fost o surpriza placuta si, chiar daca filmul The Proposition ma interesa in mod deosebit (un western de factura australiana), numele lui Nick mi-a sporit curiozitatea. Si apoi mi-a rasplatit-o intrucat e un film cu mai putina actiune decat te-ai astepta de la un western si e mai inclinat spre meditatie si poezie decat spre rafuieli armate. Deci alfel. Criticile spun ca e mult mai precis decat alte productii in zugravirea contextului istoric de acum peste 100 de ani din Australia, acel teritoriu salbatic pe care Majestatea Sa Regina Marii Britanii spera sa-l civilizeze.


Povestea se invarte in jurul a trei frati, banditi vinovati de a fi ucis o familie, si a incercarii unui capitan de politie de a-i captura. Dupa ce ii prinde pe doi dintre ei, capitanul se foloseste de ruptura dintre ei si fratele mai mare pentru a-i cere fratelui mijlociu ca sa-l caute si sa-l ucida pe cel mare in schimbul vietii celui mai mic. Propunerea nu poate fi refuzata astfel ca Charlie (Guy Pearce) pleaca dupa fratele sau supranumit de bastinasi "lupul care nu doarme". Din acel moment filmul se imparte in doua planuri, unul urmarindu-l pe Charlie prin salbaticie iar celalalt insistand asupra capitanului englez venit "sa civilizeze Australia". O sarcina cam dificila pentru un singur om cu o casuta in mijlocul desertului si o sotie englezoaica care nu se integreaza deloc in comunitatea locala. Insula lor de civilizatie se termina la gardutul de lemn in dosul caruia isi beau ceaiul de dupa-masa si impodobesc bradul pentru un Craciun in miez de vara.


In cazul banditului devenit justitiar prin forta imprejurarilor, asistam insa la o continua amanare a confruntarii cu fratele mai mare si nu e greu de ghicit ca pana la urma legaturile de sange vor fi mai puternice si cei doi vor porni impreuna pentru eliberarea fratiorului. Ce mi-a placut in film a fost jocul actorilor, toti dand viata unor personaje interesante. Guy Pearce e un actor extraordinar si inca din Memento sau Count of Monte Cristo i-am simtit stofa. Si aici impersoneaza tot un tip detasat emotional, nemilos si introvertit. John Hurt joaca rolul unui vanator de recompense ajuns barman betiv in pustiul australian si in ciudata unei partituri scurte lasa o impresie puternica. De fapt tot filmul lasa o impresie de realism si e foarte usor sa accepti faptul ca lumea acceea era dura si salbatica si lipsita de orice mila. Era vorba de supravietuire intr-unul din cele mai ostile locuri.

Trailer

6 comentarii:

  1. Suna interesant. O sa ma uit la el.

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumos film. Se simte peste tot mana lui Nick Cave si Guy Pierce care m-a impresionat in memento isi duce rolul exceptional. Desi nu as putea spune cine are rolul principal in film, totul este aproape echitabil impartit. E greu cred sa dezvolti atatea personaje intr-o ora jumatate si sa o faci asa de bine. Merita tinut filmul si revazut din cand in cand, cred ca poti descoperi cate ceva nou de fiecare data.
    Multumesc de propunere

    RăspundețiȘtergere
  3. Bucuros ca mi-ai urmat sugestia :). Bine zici ca nu prea stii care e personajul principal mai ales ca si Guy Pearce si Ray Winstone joaca excelent, la fel se John Hurt si Danny Huston, care au parte de mai putin ecran dar suficient pentru a impresiona placut. Pe aceeasi linie, sper ca ai vazut Assassination of Jesse James cu B. Pitt. am sezisat aceeasi atmosfera meditativ poetica si bineinteles muzica lui Cave si Ellis

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu l-am vazut. Uite, inca o recomandare. Pe care vreau sa o urmez. Poate revin cu pareri prin vre-un loc.

    RăspundețiȘtergere
  5. hehe, tot tie iti scriu posturile pt Luci.

    Asadar: Luci, l-ai vazut pin' la urma? Minunat film! Nu uita de Suicide Club, sau Suicide Circle- ambele titluri valabile.

    Recomand cu caldura!

    Ba, voi faceti reviewuri si la chestii vechi? De Proposition zic.

    RăspundețiȘtergere
  6. @florina: poti comenta unde vrei tu, nu ma deranjeaza, numai ca e bine sa specifici @Luci ca sa nu imi provoci mie stari confuzatorii :))

    Si da, facem review-uri si la filme si mai vechi decat Proposition! In ritmul in care le descoperim desigur..

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.