marți, 9 iunie 2009

Illuminati, printre noi

Angels & Demons (2009)



rating: Brainwash

Nu mai e nici un secret: lumea asta defectă este condusă de Illuminati (şi nu Illuminaţi, cum greşit a apărut în articolul din 24 FUN, de unde deduc că totuşi nu toată lumea îi ştie). M-a luminat şi pe mine un şofer de taxi. Omul văzuse un documentar despre masoni. A intrat şi pe site, de unde puteai să-ţi iei dvd-uri care-ţi bagă iluminare în cerebel şi întuneric în portofel. Să vă zic şi eu un secret. Ştiţi cum se îmbogăţeşte Sony Pictures printr-un sequel (Angels& Demons), după ce în primul (Codul lui Da Vinci) au epuizat Sfîntul Graal? Au luat Biserica Catolică, că tot e permisă cacofonia. Şi au compilat toate temele misterioase pe care le-au găsit sub robă. O moarte suspectă de Papă. Un Conclav. Arhivele Vaticanului. Dacă e Roma, obligatoriu să apară catacombe şi două obiective pe care le ştie tăt americanu (Pantheon, Castelul Sant'Angelo ş.a.). Pentru intrigă, au introdus un club de masoni (F.C. Ştiinţa Illuminatti) care a avut meciuri cu Vaticanul şi a luat-o pe coajă de la tifosi elveţieni în campionatul din 1700. Parcă lipseşte ceva. A! Particula lui Dumnezeu. Scenariştii (Dan Brown&co) bagă şi antimateria în schemă, că tot boborul a auzit de acceleratorul de la Geneva. Ciorba mistică se asortează cu un cor gregorian mixat de Hans Zimmer în stilul tenebros din The Dark Knight. Aşa face şi regizorul Ron Howard: un thriller în siajul lui Nolan. National Treasure meets Die Hard (ghicitorile alea pe care trebuie să le descifreze Tom Hanks contracronometru mi-au amintit de un erou cu maiou, care trebuia să dezamorseze mai multe bombe amplasate în New York; în filmul de faţă, jocul letal implică vreo cîţiva cardinali destinaţi unor morţi ritualice şi bineînţeles ameninţarea cu Noua Bombă, plasată la Vatican). Ca succesul filmului să fie sigur, introducem şi două superstaruri (în afară de Ewan McGreggor care mai mişcă ceva, n-am văzut de mult atîtea personaje şterse), sigla Mercedes în două cadre şi...banu-i gata! Twist-ul de final dă un pic de consistenţă titlului: cei care păreau tot filmul îngeri, acum se arată a fi demoni şi...viceversa.

La început, nu îmi explicam cum de-au primit aprobare să filmeze la Vatican. Am înţeles la sfîrşit, cînd biserica iese bine în poza de grup. Probabil că seria va continua în 2012 cu profeţia mayaşilor despre conspiraţia gripei porcine. Ca porcu’!

5 comentarii:

  1. eu am citit ca nu au fost lasati sa filmeze la Vatican, asa ca totul a fost facut pe calculator :D mie mi-a placut foarte mult filmul cand l-am vazut prima oara, am cumparat si cartea dupa si sunt foarte multumita de ea.

    RăspundețiȘtergere
  2. @movieaddicted: multumesc pentru observatie. Ca nu s-a filmat in Arhive si in Catedrala, m-am prins si eu (n-aveau cum sa-i lase sa dea foc la mormantul lui Sf. Petru). Totusi sunt unele scene unde apar in detaliu monumente din celebra Piazza. Daca le-au facut si pe astea pe calculator, jos palaria! Nu zic ca filmul e de neurmarit. E un thriller antrenant, bun pentru o dupa-amiaza ploioasa de inceput de vara. Dar nu am ramas cu nimic dupa vizionare. Culmea, eram pasionat de masoni si mistere. Poate mi-a creat nenea Umberto Eco asteptari prea mari de la un
    asemenea subiect. Apropo de cartea lui Brown, da-mi voie sa-ti recomand Pendulul Lui Foucault, (daca nu l-ai citit deja).

    RăspundețiȘtergere
  3. nope, nu am citit. multumesc de recomandare :)
    din cate am citit, au folosit imagini reale cu Vaticanul si au adaugat pe calculator jocul actorilor. totusi, nu cred ca asa arata arhivele Vaticanului...cum ar fi fost sa dea foc Sfantului mormant :))
    si eu sunt pasionata de mistere, thriller-uri bune, actiune interesanta. finalul nu te-a enervat?

    RăspundețiȘtergere
  4. S-au folosit locatii asemanatoare iar restul a fost recreat digital, asa zice wiki.

    RăspundețiȘtergere
  5. @movieaddicted: Ba da, m-a enervat. De-aia ziceam ca Biserica a iesit bine la poza de grup. Cu Papa aruncandu-i o privire sfanta& recunoascatoare eroului yankeu. Iar ordinea restabilita in galaxie...Dar nu m-a enervat prea tare, pentru ca am luat intreg filmul ca pe o glumita - puzzle de cimilituri si ghicitori pe fundal de clopote si fum negru in ochi.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.