duminică, 15 februarie 2009

La Habitación de Fermat (2007)

E timpul pentru inca un film misto de care n-ati auzit. Camera lui Fermat (La Habitación de Fermat) e un film spaniol din 2007 care nu anunta nimic, regizorii fiind scenaristi TV iar actorii avad roluri secundare prin productiile mai importante. Deci nimic care sa-l recomande din start, in afara poate de numele Fermat din titlu. Cei care isi mai amintesc de liceu il cunosc bine pe Fermat si Marea sa Teorema a Numerelor (ecuaţia xn + yn = zn nu are soluţii dacă n>2 este număr natural,iar x,y,z sunt numere întregi nenule; pentru n=2 e infirmata de Teorema lui Pitagora) care a fost complet demonstrata abia la 357 de ani de la enuntare. In concluzie Fermat e un tip cunoscut, un matematician, iar prezenta numelui sau in titlu da macar un indiciu referitor la subiectul filmului.


Camera lui Fermat e un mistery film cu ceva accente de thriller in care 4 matematicieni de renume sunt invitati la o intalnire avand ca subiect rezolvarea unei enigme, in consecinta filmul abunda in puzzle-uri matematice si suntem inca de la inceput avertizati ca daca nu stim ce-s alea numere prime putem trece peste! Ceea ce e chiar amuzant dar nu descurajant intrucat nu trebuie sa fii geniu ca sa gusti actiunea propriu-zisa.


Filmul e o varianta light a lui Cube, cultisimul indie din 1997 in care o gasca de oameni necunoscuti se trezesc intr-un cub(!) intesat de tot felul de capcane si incearca sa scape cu viata folosindu-si intelectul. Camera lui Fermat nu e un cub, dar finalitatea pare a fi aceeasi intrucat odata intrati in ea cei patru descopera ca iesirea e strans legata de abilitatea lor de a dezlega enigmele primite pe un PDA in maxim 1 minut. Ceea ce se dovedeste a fi chiar imposibil astfel ca protagonistii se orienteaza spre ceva mai important, anume ce ii leaga pe dansii si cum au ajuns acolo. Raspunsul e faimoasa Conjectura a lui Goldbach - alt ghimpe in sanul matematicii care, in acceptiunea moderna, sustine ca "orice număr întreg par mai mare decât 2 poate fi scris ca sumă de două numere prime" - evident, nedemonstrata de 350 de ani, dar pe care unul din personaje sustine ca a rezolvat-o la inceputul filmului dar apartamentul i-a fost spart si toate datele pierdute.

Cum se leaga toate aceste teoreme si conjecturi, ce ascund cele 4 personaje si cine este misteriosul Fermat tine de placerea voastra sa le descoperiti, si nu vreau sa vi-o stric.
Trailer:

5 comentarii:

  1. L-am vazut, l-am vazut! Ieri dupa-masa. Dupa ce ca seamana cu Cube, mi se pare ca seamana si cu Saw, psihologic vorbind. Nu e horror deloc filmul. Mie mi-a placut. Si cum a fost filmat, de sus in unele scene. Si jocul actorilor. Dar sfarsitul... eh, ce sa zic, putin dezamagitor. Si sec. Cu o morala, oarecum, dar.. nu pot sa zic ca dupa un anumit moment nu ma asteptam la ceva de genul. All in all, nu mi-a parut rau ca l-am vazut.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur mult! Da nu e horror deloc, e un thriller light cu puzzle-uri inteligente, si sfarsit oarecum previzibil. Ma gandeam atunci cand arata filmat de sus, fara acoperis, de ce nu escaladau peretii ;))

    RăspundețiȘtergere
  3. abia astept sa-l vad si eu. am inteles e ca un film super tare.

    RăspundețiȘtergere
  4. Merita vazut. Sper sa-ti placa. Astepta sa revii dupa vizionare cu parerea ta.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.