duminică, 11 octombrie 2015

Corespondență Astra I

APERITIV: 3 CONDIMENTE

În care Răzvan, festival-goer-ul nostru, ajunge la Festivalul Astra tare înfometat. De film.

Am ajuns la Sibiu în ultimele 3 zile de festival. Spre deosebire de anul trecut, sala a fost plină la toate cele trei proiecții de vineri. 


Seven Dwarfs of Auschwitz a fost prima picanterie a serii. Parcă ghicindu-mi gândurile, regizoarea filmului, Ursula Macfarlane, prezentă în sală, afirmă că oricăt de mult s-ar scrie despre Holocaust, tot ar fi insuficient pentru ca lumea să nu uite. Şapte pitici evrei din Transilvania, lagărul, doctorul Mengele şi muultă...sârmă ghimpată. Rasa ariană versus rasa piticilor sau cum să supravieţuieşti Auschwitzului având deasupra capului două securi: statutul de evreu şi cel de pitic. Familia Ovitz, familie de muzicieni-comedianţi-artişti, alcătuită din şapte membri, toţi pitici, singura familie care a scăpat întreagă de la Auschwitz, reuşeşte să-şi transforme defectele (şi aptitudinile artistice) în calităţi pe timpul detenţiei în cel mai cumplit iad de pe Pământ.

Outside  şi Andrei Schwartz – un condiment şi o poveste personale (prezentat și la Ceau, Cinema, n.n.). Întrebarea pe care n-am mai apucat s-o adresez regizorului prezent în sală este de ce a făcut acest film. Pentru că nivelul lui de implicare în viaţa personajului Gavril e destul de mare. Un condamnat pentru crimă în anul 1990 este eliberat după 21 de ani. Camera este prezentă atât în anumite momente ale detenţiei, cât şi după eliberare. Prin intermediul regizorului-actor-prieten, Gavril încearcă se se integreze în noua şi moderna societate. Un film inedit, cu un pic de suspans către final, ridică probleme morale suficiente pentru a face din el un condiment care pişcă.
  
Naked a fost desertul sau ultima picanterie a zilei. Un subiect curajos: viaţa celor implicaţi în industria filmelor pentru adulţi de la Hollywood. E de fapt o docu-dramă. Pe parcurs, am ajuns să empatizez cu personajul principal - cea mai bine vândută actriţă de filme pentru adulţi, originară din Danemarca. Deşi alegerea de a juca în acest gen de filme le aparţine în totalitate (principalul motiv fiind pecuniar), actriţele se confruntă cu cererea tot mai mare de filme gratis pe internet, cu lipsa pretenţiilor actriţelor nou-intrate în industrie şi cu transformarea lor într-o marfă. Poate că noua Universitate înfiinţată de Rocco Sifredi va schimba pe viitor lucrurile :)
(corespondență de Răzvan Băloi)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.