vineri, 25 aprilie 2014

Luna filmului sarbesc la Casa Artelor


De marti, 29 aprilie, si pana la sfarsitul lunii mai, Marele Ecran si Directia Judeteana pt Cultura Timis va invita saptamanal la cateva proiectii de filme sirbesti in mica noastra cinemateca din Casa Artelor (Str. Augustin Pacha nr 8). Avem patru productii cinematografice realizate de vecinii nostri sârbi, din genuri diferite (comedie neagra, drama, thriller respectiv comedie muzicala) si cu autori diferiti, reprezentanti atat ai mainstreamului cat si ai noului cinema sirbesc (Dejan Zecevic). Vrem sa fie mai mult decat un simplu gest de implicare activa a Asociatiei la imbunatatirea "coeziunii sociale si culturale a zonei", la diversificarea ofertei de film, etc, ci si o tentativa de a ingrosa programul cinematecii si de a verifica 'capacitatea de mobilizare' si 'rata de absortie' a publicului. Simplu spus, nivelul de interes si de atentie starnit. Multumim Consulului General al Serbiei pentru sprijinul acordat. Multumim Vesna Stepanov pentru mâna intinsa in realizarea acestei idei.

Mica noastra Cinemateca revine asadar, marti 29 aprilie, ora 19:00, cu forte proaspete si cu urmatorul film:

Marti, 29 aprilie, ora 19:00
Mrtav Ladan/Frozen Stiff (Serbia, 2002, r. Milorad Milinkovic)

Un film de debut regizat de Milorad Milinkovic cu situatii bizare si replici colorate, scene si personaje pitoresti, in care il veti regasi pe Srdjan Todorovic (inubliabilul Dadan din Pisica Alba, Pisica Neagra). Lemi si Kiza sunt doi frati care trebuie sa aduca trupul neinsufletit al bunicului lor de la Belgrad la Varset insa, neavand destui bani, decid sa-l transporte clandestin cu trenul. Filmul e o versiune balcanica a comediei hitchcockiene 'The trouble with Harry' dar si o interpretare artistica a cunoscutei legende urbane care a circulat si pe la noi intr-o vreme. Un subiect altfel morbid e supus unui tratament comic ingenios rezultand o comedie neagra savuroasa cu un cadavru umblator si o serie de personaje care traiesc cu impresia ca au ucis un om nevinovat.

Intrarea este liberă. Capacitatea salii: 50 de locuri.
Pentru detalii ulterioare tintiti spre pagina de facebook.
Restul programului se va anunta pe parcurs.


Nici Pelicula Culturala nu se lasa mai prejos si va invita la inca un eveniment de profil cu structura deja obisnuita (un spatiu alternativ de proiectie, o componenta umanitara, un bilet de acces inedit). Miercuri, 30 aprilie, de la ora 19:00, veti putea urmari la Galeria Calpe (Bastion Maria Theresia) filmul lui Denis Villeneuve, Incendies, o coproductie canadiano-franceza onorata cu o multime de premii si nominalizari intre care una la Oscar 2011 pentru Cel mai bun film strain. Daca nu l-ati vazut, e musai. Detalii pe facebook.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.