duminică, 6 aprilie 2014

Educi nema? EduCinema


Generația Y. Generația "me me me". "Milenialii". Generația selfie. Generația copiilor cu smartphone-ul de gât. Generația tinerilor care își petrec viața pe facebook și pentru facebook. A adolescenților care, atunci când ies împreună, stau fiecare cu capul în telefonul său, pentru că așa interacționează ei. Generația care nu mai pune mâna pe o carte, pentru că a văzut filmul. Generația Twilight, Hunger Games, Spiderman, Clopoțica, Hangover, Need for speed. Generația Fast & Furious.

Dar toți am fost Fast & furioși. În orice caz, mai "fast" și mai "furioși" decât înaintașii. La fel au vorbit "adulții" și despre generația mea, la fel au cârcotit bătrânii din ultimul secol (și poate dintotdeauna) pe motiv că "tinerii din ziua de azi...".

Dar ce facem noi pentru tineri? Ce alternativă le oferim?
Ne plângem de multiplexul care îi spală pe creiere, care le încurajează superficialitatea (tipică vârstei). Ne plângem de moartea vechilor cinematografe de stat. De primăriile, ministerele, guvernele care, uite, parcă de-al naibii ne lasă pradă conspirațiilor visului american și industriei de popcorn.

Putem să ne tot lamentăm, în timp ce lumea trece pe lângă noi, mai rapidă și mai furioasă. Cert e că putem face ceva pentru generația asta si pentru urmatoarea: le putem ușura accesul la informații și la cunoașterea lumii, putem să le deschidem cât mai multe uși. Cam atît. Restul depinde de ei, așa cum a fost dintotdeauna.

Copiii de azi primesc mai multă informație într-o zi, decât primea un țăran din secolul XVI în zece ani. Toată chestia e cum folosesc și cum filtrează această informație în favoarea lor. Pentru a alege, pentru a discerne, trebuie în primul rînd să aibă de unde.

Săptămâna viitoare au de unde.

Pelicula Culturală proiectează două filme europene pentru tinerii din cinci licee.  El bola (2000) de Achero Manas și Io e te (2012), in regia lui Bernardo Bertolucci, în Sala Mare de spectacole a Casei de Cultură a Studenților, luni și miercuri (detalii aici). Cinema-Edu încurajează tinerii să fie mai aventuroși în alegerea filmelor pe care le văd  (proiect de educație cinematografică desfășurat în 12 orașe, la Timișoara împreună cu Asociația Macondo).

Tot săptămâna asta (adică Școala Altfel), Marele Ecran prezintă două proiecții ale documentarului În spatele cortinei de fier la liceul Waldorf (mulțumim CISC).

E puțin, dar e un mic pas spre a avea mai puține întîmplări de genul ăsta și mai mulți spectatori la filme europene și românești. 



2 comentarii:

  1. "educi enema !" suna mai kinki.

    RăspundețiȘtergere
  2. :)

    caz in care am apela la prietenii nostri proctologi:

    http://www.mareleecran.net/2014/03/hemoroiz-wars.html

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.