duminică, 26 mai 2013

Seara Campionilor

WEEKEND OF A CHAMPION 
 
 

Era ultima mea seară în Cannes aşa că am vrut să fie specială (nu că restul ar fi fost obişnuite). Am fost la proiecţia documentarului Weekend of a champion, după 40 de ani de la premieră.

În 1971, regizorul Frank Simon a filmat un week-end cu Jackie Stewart, legendarul pilot de formula 1, cu ocazia Marelui Premiu de la Monaco (care are loc la cîţiva kilometri de Cannes). Producatorul a fost nimeni altul decat Roman Polanski, prieten cu Stewart şi mare fan de curse în acea vreme. Cineastul apare în film pe post de "umbră" a pilotului, în acele patru zile ploioase.

Versiunea pe care am văzut-o în Salle du Soixantieme a fost restaurată de Polanski şi de producătorul Mark Stewart, fiul pilotului scoţian. Weekend of a Champion ne întoarce într-o epocă în care aveai şanse mai mari să supravieţuieşti unui zbor pe Lună decît unei cariere în F1. Între 1968 şi 1973, 2 din 3 piloţi din circuit mureau. Peste 50 de cunoscuţi de-ai lui Stewart au pierit în accidente, dintre care 5 i-au fost prieteni apropiaţi. În acele vremuri, la Monaco erau încă borduri înalte şi toată lumea purta perciuni

"Publicul vine aici pentru violenţă. Chiar dacă nu vor neapărat să păţesc ceva rău, s-ar bucura să vadă cum mă izbesc cu maşina. Suntem născuţi pentru violenţă". Comentariile pline de miez ale scoţianului sunt alternate de momente comice, cînd se dovedeşte un tip hîtru. De exemplu, după ce se taie la barbierit, îl cheamă ştrengăreşte pe Polanski: "Roman, vino repede! Nu-i aşa că ţie îţi place să ai sînge în filmele tale? Uite!"

Între o verificare a maşinii şi o sesiune de calificări, Stewart găseşte liniştea mentală să ofere cîteva pilde de condus şi de viaţă ("dacă conduci mai încet poţi să ajungi mai repede", "cu maşina trebuie să te porţi ca şi cu femeile: dacă nu le bruschezi şi ai grijă de ele, şi ele au grijă de tine"), în timp ce stă în chiloţi în apartamentul lui din Monte Carlo. Versiunea nouă are şi bonus. O copertă finală care ni-i arată pe cei doi prieteni, acum cărunţi şi înţelepţi, în acelaşi hotel din Monaco, discutînd despre cît de mult s-au schimbat cursele faţă de 1971. Un singur pilot a murit în 18 ani. Asta poate şi datorită eforturilor lui Jackie Stewart, care a fost un "champion" al măsurilor de siguranţă.

Weekend of a Champion nu e genul de documentar care să-ţi schimbe viaţa, dar are certă valoare de arhivă (cu filmarile sale brute si prezenta unor figuri precum Grace Kelly, Ringo Starr) şi desigur sentimentală pentru amatorii de F1. Apoi, cum arăta Peter Bradshaw într-un articol din Guardian, "simpla juxtapunere a lui Stewart cu Polanski"  - cel mai straniu "cuplu" din Cannes- are un impact surrealist.

Am fost si eu victima acestui impact, pentru că Sir Jackie Stewart şi regizorul Roman Polanski au venit în faţa noastră ca să introducă filmul. Thierry Fremaux, energicul director al festivalului ne-a prezentat apoi celelalte nume celebre din audienţă: David Coulthard, Alain Prost, Damon Hill (a văzut în premieră o secvenţă mai extinsă cu tatăl său, Roger Hill) şi...Adrien Brody (pasionat de maşini şi, după cum ştiţi, colaborator vechi al lui Polanski).



Trei rînduri în spatele meu, altă prezenţă stelară: Christoph Waltz ( în 2011 în competiţie cu Carnage, regizat tot de Polanski, acum membru al juriului).

                                          

Întîmplător, astăzi a avut loc Monaco Grand Prix, a 78-a ediţie a circuitului. Iar deseară aflăm care sunt cîştigătorii altui "circuit prestigios si glamuros": a 66-a ediţie a Festivalului de la Cannes. E seara campionilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.