luni, 10 decembrie 2012

Cum se face un "rescoring live" by Ma Bento

STUDIU DE CAZ: "AVENTURILE PRINŢULUI AHMED"

Primul show a fost primăvara asta la ZFANG (Zilele Filmului Alb-Negru German). Adevărul e că la început vorbisem cu Makunouchi Bento să rescoruiască Cabinetul Doctorului Caligari. Dar Caligari era mult prea fragmentat. După ce am făcut ping-pong de idei cu Felix, am descoperit (şansă? predestinare?) Aventurile Prinţului Ahmed (r. Lotte Reiniger, 1926). Ne-am dat seama imediat că am găsit comoara îngropată după sobă. Acum, înainte de a treia reprezentaţie,i-am convocat pe Felix Petrescu şi Valentin Toma la o poveste despre naşterea acestui show fermecător (şi trecător ca o cometă) şi despre călătoria lui Ahmed din Aula Bibliotecii pînă pe scena Filarmonicii. În rîndurile de mai jos veţi afla de la aceşti alchimişti ai sunetului secretul formulei: f(v) + m (n) = f (n). Film Vechi plus Muzică Nouă egal Film Nou.


Marele Ecran: Ar cam fi momentul sa definim termenii aştia pe care i-am tot folosit: "rescoring", "dj set & show live", pentru că după show-ul de la Plai am primit, de exemplu, întrebarea: unde sunt muzicanţii live?  Prin "coloană sonora live" mulţi înteleg acordeon şi vioară. 

Valentin Toma: Rescoring inseamna inlocuirea coloanei sonore originale cu una personala, asa cum simtim noi si cum ne inspira filmul. Un procedeu care functioneaza pe filmele mute in general, cele in care soundtrack-ul original inseamna doar muzica / SFX (sound effects, n.n.) si nu se bazeaza pe vocile actorilor. In mare, rescoringul nostru este un DJ set, in sensul ca in locul unei improvizatii 100% de muzica electronica (ce nu poate fi deosebit de complexa in 2 oameni) am ales sa mixam piese complete, muzica special aleasa, a unor muzicieni foarte interesanti - desigur, in playlist se regasesc si cateva melodii de-ale noastre :).

DJ setul este facut live, in sensul ca piesele sunt mixate pe loc, cu toate ca playlistul si timingul sunt bine gandite de dinainte pentru o sincronizare perfecta. Si pentru un efect deosebit, adaugam si alte sunete deasupra. Mai precis, Felix este cel care urmareste evenimentele din film (zgomote, lovituri si alte efecte) si intervine de la dispozitivele lui pentru a le marca corespunzator. A trecut de mult vremea in care singura varianta de performance era cu muzicieni la instrumente reci, iar prezenta noastra pe scena in locul unei inregistrari a rescoringului (ceea ce se poate face si in cazul viorii si acordeonului, nu-i asa?) este nu doar pentru placerea noastra de a o face acolo, pe loc, ci si pentru a intelege publicul ca este mai mult decat o simpla proiectie de film, si probabil jumatate din experienta de care se bucura se datoreaza aportului nostru.

M. E.: Cum aţi lucrat voi doi la crearea coloanei sonore?

V.T.: Procedeul presupune cativa pasi: vizionarea filmului cu atentie si delimitarea in scene distincte, cu mood-uri si grade diferite de "agitatie"; mai apoi, urmeaza o sapatura printr-o colectie mare de muzica, pentru a identifica piese potrivite pentru fiecare scena; pana aici usor, doar ca piesele respective trebuie si potrivite sa intre exact pe durata scenei; posibil sa trebuiasca chiar taieturi si rearanjamente ale lor - si mai mult, trebuie sa se si imbine armonios intre ele la schimbarea scenelor; urmeaza notarea momentului in care intra fiecare piesa si a pozitiei din care ii dam drumul si neaparat cateva repetitii pentru a le avea in memorie. In paralel, se noteaza si retin momentele sunetelor de impact si se aleg "one shot"-uri potrivite, sampleuri, patchuri de synth sau sunete din instrumentele acustice cantate live, toate pe masura, sa se potriveasca pe evenimentele din film.

M.E.: Cît v-a luat toată treaba?

V.T.: Luand in considerare toti pasii enumerati mai sus, ne-a luat ceva. Nu mai stiu exact cat, dar considerand ca avem joburi si putem lucra doar seara, un proiect din asta poate dura si mai multe saptamani sau chiar luni daca vrem sa iasa "state of the art".


 
M.E.:  Cum a fost in timpul reprezentatiilor de pana acum? Nu e chiar ca la un gig obisnuit de-al vostru, dar ai simtit in vreun fel energia publicului?

V.T.:  E genul de spectacol in care important e ca publicul sa nu emane energie la propriu, ci sa fie concentrat si absorbit de film. Reactiile de pana acum au fost foarte pozitive, in sensul ca am primit feedback pe masura la finalul proiectiei si liniste in rest - exact cum trebuie. Si as spune ca, desi suntem activi pe scena, lasam ego-urile acasa - este totusi o proiectie de film si nu un concert, asa ca cel mai potrivit e ca lumea sa se uite la ecran si mai putin la noi - e suficient sa constientizeze ca tot ce se aude iese din line-out-urile noastre, prin efortul depus de noi atunci, acolo.

M.E.: Ce ar fi nou la "Ahmed" 3? Ce dispozitive şi jucării folosiţi de obicei şi ce va fi bonus tura asta? Am înţeles că Felix a învăţat să cînte la drîmbă special pentru evenimentul din 19 decembrie :)

Felix Petrescu: In primele 2 evenimente cu prietenul Achmed am folosit urmatoarele unelte:
- una bucata laptop cu Native Instruments Traktor + controller pentru partea de dj
- una bucata laptop macbook de muzeu cu Native Instruments Battery + controller pentru declansat sunete
- korg kaossilator pentru percutie
- Ekdahl Moisturizer pentru sunete dramatice (tunete si fulgere, arcuri, etc )
- Nintendo DS cu Protein[DS] pentru scratchuri

In show-ul din 19 se adauga interventii scurte si nebunesti de kazoo, fluier ieftin, dramba, pahar cu apa+pai si cateva mici interjectii.

M.E.: Felix, tu esti un cinefil inrait. Privind cat poti de obiectiv show-ul, de ce crezi ca ar trebui sa-l vada lumea? De ce ar trebui sa vina la Capitol chiar si cei care l-au vazut deja?

F.P.: In primul rand ii invit sa vina pentru ca eu as merge! :)
Ii invit sa vina si la Achmed 3 pentru ca toate reprezentatiile noastre sunt unice. Cine a fost la concerte Makunouchi Bento stie asta. Reactionam diferit si improvizam. Plus ca e probabil ultima reprezentatie cu spectacolul asta - tributul nostru adus lumii animatiei si unui desen animat de mare clasa si imaginatie - desen animat pentru toate varstele.

Ii mai invit sa vina si pentru actul mic dar important de caritate de la intrare. Ii invit sa vina pentru ca miercuri seara nu e nimic de facut acasa si probabil ne pot cunoaste pe noi, pe Achmed, Marele Ecran si mai ales fundatia "Pentru Voi", pe toti cei care au pus suflet si drag la eveniment.

Ii invit sa vina pentru ca mi-a sangerat buza de cateva ori pana am reusit sa cant la dramba. Ii invit sa vina sa dea feedbackul necesar ca sa continuam genul asta de intamplari. Ii invit sa vina ca sa traiasca o aventura complexa si magica doar stand intr-un fotoliu. Ii invit sa vina pentru ca fara ochiul si urechea spectatorului toate astea nu exista!

Biletele s-au pus în vînzare în librăriile Cărtureşti (Mercy şi mall) şi la casieria Filarmonicii Banatul. Costă...6 lei. Toate încasările merg spre Fundaţia Pentru Voi. Inclusiv onorariul artiştilor Felix Petrescu şi Valentin Toma.




3 comentarii:

  1. Sper ca cineva să înregistreze evenimentul. Pentru că: Achmed n-a fost a stramosilor mei, n-a fost a mea si nu e a voastra, ci a urmasilor vostri s-a urmasilor urmasilor vostri in veacul vecilor. Pam pam!

    RăspundețiȘtergere
  2. @Anonim

    ja, ja!

    si noi ne gandeam la asta

    ps Felix, tu esti? :))

    RăspundețiȘtergere
  3. nup, eu's aici :)
    si nu ma obisnuiesc sa o dau anonima.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.