luni, 6 august 2012

Plagiatul in cinema



Fără legătură cu situaţia politică din România, Total Film, la care sunt abonat de peste un an, a făcut zilele acestea o trecere in revista ale celor mai faimoase/infame 50 de plagiate. Akira Kurosawa a spus despre Pentru un pumn de dolari (de Sergio Leone, 1964) că “este un film foarte bun, dar e filmul meu” (Yojimbo, 1961). Tot de la japonez (The Hidden Fortress, 1958) ar fi copiat  pe alocuri si George Lucas in Star Wars

Însuşirea ideilor altora nu a ferit lumea filmului, încă de la începuturile sale. Germanul Friedrich Murnau a fost acuzat de moştenitorii lui Bram Stoker că Nosferatu (1922) e inspirat din romanul Dracula. Din fericire pentru cinema, o singură copie a supravieţuit ordinului curţii de ardere a peliculei.

Titluri întemeietoare de francize sci-fi & horror precum Poltergeist, Terminator şi Cube au avut originea în episoade din celebrul serial tv, The Twilight Zone.

O mai tineti minte pe aia cu "Dante n-a plagiat"? Ei bine, regizorul Joe Dante a facut in 1978 un remake neoficial după Jaws (1975), dar fara rechini (Pirahna). The Lion King, povestea leului Simba seamănă ca două fire de blană cu Kimba, The White Lion (serial de animaţie japonez). Premisa animaţiei Up (2009) se pare că e copy-paste după un scurt franţuzesc din 2005 (Above then Beyond). Tot studiourile Pixar au fost acuzate că s-au inspirat pentru Finding Nemo din cartea de poveşti Pierrot, peştele Clovn.

Campionul acuzaţiilor de plagiat este The Matrix, compilat din mai multe lucrări: The Invisibles, anime-ul Ghost in the Shell şi un episod din Doctor Who. Inaintea soferului anonim din Drive, a existat The Driver (1978, William Hill). Dar si acesta din urma s-ar fi inspirat din Le Samourai (1967). La noi, Cristian Mungiu a fost acuzat nefondat ca sursa povestii din 432 ar fi fost un scenariu publicat pe liternet.

Scena iconica din The Shining (1980), cand Jack Nicholson isi face drum cu toporul in dormitorul familiei e copiata intentionat de Kubrick din The Phantom Carriage (1921, de V. Sjostrom). Uneori e greu de stabilit granita dintre omagiu si copie, ca în scena cu treptele din The Untouchables.

Lista de suspecţi ii mai cuprinde pe Tarantino (Kill Bill rip-off dupa Lady Snowblood), Monster.Inc vs. Little Monsters, Unora le place Jazzul (1959) vs. Fanfare d'Amour (1935), Alien vs. It: The terror from beyond space (1958), The Big Lebowsky vs. The Big Sleep. Sigur ati auzit de comparatia The Hunger Games/ Battle Royale. Sigur NU ati auzit de comparatia Inception vs. Scrooge McDuck (episodul The Dream of a Lifetime)!!!.

Lista totala o gasiti pe www.totalfilm.com. De unde am citat şi eu. Fără ghilimele.

3 comentarii:

  1. Să nu uităm, dacă tot vorbim de Matrix, de Dark City.

    RăspundețiȘtergere
  2. Să nu uităm, de asemenea, nici când vorbim de Inception, de Dark City.

    RăspundețiȘtergere
  3. bine de vazut
    http://www.everythingisaremix.info/watch-the-series/

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.