sâmbătă, 18 august 2012

Brave 3D (2012)

A lady does not place her weapon on the table.

rating: Brainwash

Cu Brave, cei de la Pixar s-au apropiat mai mult ca niciodata de teritoriul animat de "rivalii" de la Disney, o miscare, poate, indreptatita daca o judecam din punct de vedere afacerist dar nitel cam confuza pentru fanii Pixar. Pana acum eram destul de siguri ce asteptam de la Pixar: orice altceva decat ofera Disney. Adica povesti originale cu personaje dintre cele mai ciudate dar aprofundand aceleasi teme si idei universal valabile, foarte bine lucrate tehnic si narativ si cu efect emotional real. Insa care nu erau basme, basmele fiind specialitatea Disney. Cu Brave descoperim iata ca lucrurile nu mai stau chiar asa. Pixar vrea si poate sa faca si povesti cu zane. Sau printese.

Povestea Neinfricatei cuprinde, cum altfel, o printesa neinfricata dar mai ales indaratnica care face tot posibilul, inca din prolog, sa-si afirma individualitatea. Pe langa parul roscat si predilectia pentru pozne, copila Merida (voce Kelly MacDonald) poseda si o inclinatie pentru latura aventuroasa a vietii, visand doar la plimbari calare pe dealurile Scotiei, trageri cu arcul si catarat pe piscuri abrupte. Un baiat in rochie de domnisoara. Vine in sarcina mamei sale, regina Elinor (voce Emma Thompson) sa-i ofere o educatie de printesa si s-o invete responsabilitatile si conduita atasate sangelui regal.

Totul merge relativ (oarecum) bine pana cand Merida ajunge la varsta maritisului iar tatal sau, regele Fergus (voce Billy Connolly), trebuie sa-i convoace la castel pe sefii celorlalte clanuri pentru a peti mana fetei. Atunci indaratnicia si dorinta de emancipare de sub tutela mamei o indruma pe Merida spre un destin ceva mai complicat decat ii era rezervat. Isi umileste petitorii si parintii, fuge de-acasa si cauta ajutor la o vrajitoare pentru a-si “imbuna” mama. Doar ca vrajile sunt cu doua taisuri si intotdeauna iti dau mai mult decat ai cerut. [major spoiler]Mama e transformata intr-o ursoaica si trebuie sa fuga-n padure pentru a scapa de urgia batranului Fergus, intre ale carui fapte de arme se numara si o bataia cu un urs legendar ce-l costase un picior. Ascunse-n padure si distantate si mai mult de bariara de limbaj ("I don't speak bear") mama si fiica trebuie sa gaseasca calea spre iertare si impacare si, nu in ultimul rand, sa rupa vraja inainte de a deveni permanenta .[gata spoiler]

Nu e greu de inteles ca filmul e in principal despre realatia mama-fiica si despre convulsiile adolescentei care fac adeseori comunicarea imposibila intre ele. Cel putin in aceasta privinta Brave pare destinat indeosebi fetelor, inclusiv celor mai mature care au chef sa-si aminteasca cat de pisaloage poti fi mamele sau cat de indaratnice fiicele. Apoi copiilor pentru momentele pline de haz la care am ras cu pofta si nu in ultimul rand parintilor care s-ar putea sa descopere ca nu-si doresc trei gemeni dupa ce-i vor observa pe dracii de frati ai Meridei. Personal, am gustat scena foarte inspirata cu voicemail-ul lasat de vrajitoare: “Momentan sunt plecata. Daca sunteti interesati de portrete sau torturi de nunta turnati flaconul unu in cazan.” Probabil asta ar inseamna sa comanzi vraji online.


Din punct de vedere tehnic filmul arata splendid, ca de obicei, redand fidel frumusetile naturale ale Scotiei. Muzica din cimpoaie contribuie si ea in mare masura la crearea unei atmosfere medievale autentice. 3D-ul exista dar nici nu deranjeaza nici nu potenteaza experienta. Destul de multa actiune o are in prim plan pe Merida si arcul ei, dar cele mai amuzante momente sunt, indiscutabil, cele care-i implica pe fratii ei sau pe cei 3 sefi de clan veniti la petit. Animatia are si cateva momente mai dark, in special cele legate de expeditia la vrajitoare si dezlegarea legendei ursului Mor’du. Dar, in majoritatea sa, Brave e un film usurel de duminica, foarte agreabil si plin de haz. Un fel de Tangled cu vikingi. Exista chiar si un cal cu apucaturi cainesti, la fel ca in basmul Disney de anul trecut, ca tot vorbeam de teritorii comune.

2 comentarii:

  1. Pixar face parte din portofoliul Disney, nu poate fi rival cu Disney. Poate cu Dreamworks.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O precizare corecta. Fac parte din acelasi conglomerat, ce-i drept, impreuna cu alte cateva studiouri si televiziuni. Insa, fie ca vor sau nu, sunt concurenti pe aceeasi piata, iar faptul ca actionariatele s-au imprietenit nu ar trebuie sa aibe efecte asupra deciziilor creative.

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.