joi, 16 august 2012

Luna Plina, primul festival horror-fantasy din tara


Salutam de la distanta aparitia in randul festivalurilor de film locale (si nationale) a primului eveniment dedicat cinema-ului horror si fantastic. Luna Plina se desfasoara saptamana asta (intre 16-19 august), cu incepere de azi, la Biertan, in judetul Sibiu.

Organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și prezentat de Festivalul Internațional de Film Transilvania, „LUNĂ PLINĂ”intenționează să ofere publicului cele mai bune producții horror și fantastice, deopotrivă clasice și moderne, filme care fie au devenit repere ale cinema-ului de gen, fie sunt pe cale să devină.
Locul ales, Biertan, se preteaza, credem, perfect pentru un asemenea festival. Localitatea aflata la 25 de km de Sighisoara e una din primele asezari germane din Transilvania, dispunand de o piata centrala dominata de o biserica fortificata care se poate dovedi un loc excelent de proiectii in aer liber de mai mare amploare. Locul dintre zidurile cetatii Biertan sunt deja destinate unor workshop-uri de costume de film si demnstratii de machiaj special pentru film horror si fantastic sustinute de o echipa profesionista formata din scenograful Dana Istrate si make-up artist-ul Ioana Angelescu.

Filmele alese la aceasta prima editie sunt printre cele mai interesante si apreciate productii de gen. Satira-parodie a invaziilor extraterestre de anul trecut, Attack the Block (premiata la Sitges, la SXSW si la Fant-Asia), va fi proiectata in deschidere si in premiera in Romania. O proiectie aniversara va avea si filmul-cult al lui Carpenter, The Thing, intr-o versiune restaurata. Nosferatu (F.W. Murnau, 1922) va beneficia de acompaniament live din partea cvartetului Einuiea, o initiativa pe care o sustinem si ne-o dorim la cat mai multe filme mute.

Dintre filmele recente care au starnit valva pe-afara sunt prezente in program Red State (Kevin Smith, 2011), Kill List (Ben Wheatley, 2011), Mientras duermes (Jaume Balaguero, 2011), primul film mexican cu zombie, Juan de los muertos (Alejandro Brugues, 2011) care, intre noi fie vorba, e mult mai fun decat al treilea REC, si australianul The Tunnel, un mockumentar horror mai mult decat interesant care acum 2 ani era primul film independent lansat direct pe torrenti. N-ar trebui ratate nici The Rocky Horror Picture Show, un musical trash care odata vazut nu mai poate fi uitat, sau comedia Eddie, the sleepwalking canibal al carui titlu vorbeste de la sine. Programul complet insa il gasiti aici.

Proiectiile se vor tine in doua cinema-uri in aer liber (Grădina Méliès si Cinema Vertigo) si unul de interior (Sala Karloff). Biletele costa 7 lei iar un abonament pentru tot festivalul... uriasa suma de 35 de lei (50 lei cu taxa de camping).

Trebuie mentionat ca, fiind o prima editie-test, filmele au rol de prezentare si nu se afla in competitie. Asa se explica si de ce unele dintre ele au apucat sa fie deja vazute de cinefilii avizati ai genului. Probabil in editiile urmatoare vor aparea si premiere nou-noute. Personal, sper sa existe o editie viitoare, pentru ca anul viitor Luna Plina va fi o destinatie de concediu. Garantat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.