sâmbătă, 11 februarie 2012

Red State (2011)

rating: Brainwash

Daca si-a pus cineva intrebarea “ce fel de filme ii plac lui Quentin Tarantino?” unul din posibilele raspunsuri va fi cu siguranta “filme ca Red State”. Catalogat drept un action-horror independent, filmul lui Kevin Smith (Dogma, Clerks) e suficient de volatil si stilizat ca sa-i nasca fiori de placere guru-ului Tarantino dar si indeajuns de inteligent si subversiv ca sa ne provoace si noua reactii si intrebari. Probabil daca l-as fi vazut mai demult, Red State ar fi fost un concurent serios la categoria filmul politic al anului 2011. Asta intrucat ataca nebunia fundamentalismului crestin si mineaza sistemul guvernamental, in special felul in care autoritatile se raporteaza la orice situatie de criza prin filtrul Homeland Security Act. Felul in care Smith alege sa prezinte lucrurile nu e insa unul acuzator ci un val de sarcasm ucigator care invaluie totul fara sa ofere nici un raspuns. E ca si cum ne-ar plasa intre doua nicovale: una a fanatismului religios, cealalta a autoritarismului institutionalizat. Cand cele doua se ciocnesc, ratiunea e redusa la tacere si tot ce ramane e foc si pucioasa.

Scenariul lui Smith nu contine prea multe subtilitati si patrunde cu vrednicie direct in mijlocul plotului principal: o gasca de crestini ultra conservatori, membri ai unei Biserici radicale conduse de pastorul Abin Cooper (Michael Parks) ademenesc 3 tineri in cautare de sex desfranat intr-o rulota, rapindu-i si pregatindu-se sa-i execute ritualic pentru pacatele lor. Primul act e dominat astfel de pastorul Abin si slujbele sale infricosatoare menite sa-i convinga pe membrii congregatiei ca fac lucrarea Domnului si pe cei trei tineri ca singura lor scapare e ispasirea pacatelor prin sange. Michael Parks face o prestatie excelenta in rol de villain, "turma" lui e complet fascinata si patrunsa de vorbele sale “sfinte” iar tinerii confuzi si panicati de tot ceea ce se intampla.


Actul al doilea il aduce in prim plan pe agentul FBI Keenan (John Goodman), cel care tinuse sub observatie Biserica (familiala) a lui Cooper pe motiv de achizitie de arsenal militar si explozivi. Cand vestea rapirii celor 3 tineri ajunge la directiune, Keenan e insarcinat cu negocierea lor insa la fata locului un glont descarcat aiurea porneste iadul. Patrundem astfel in zona hardcore a filmului, abil intretinuta de o sarabanda de arme descarcate cu promisiunea unui macel de zile mari. Faptul ca in conflictul deschis una din primele victime e chiar unul din ostatici deschide portita oficiala catre nevoia de musamalizare si reducere la tacere a tuturor celor din ‘casa domnului’, fie acestia femei, copii sau prizonieri. Goodman e, la randul sau, eroul (sau villain-ul?) celui de-al doilea act, omul rational dar corupt guvernamental si strans cu usa intre a face ceea ce trebuie sau a salva imaginea echipei sale. O buna prestatie pentru actorul din Barton Fink.

Finalul acestui debut in filmele horror marca Kevin Smith se arata sub forma unui debriefing explicativ care da sens acelui twist supranatural ce incheie actul al doilea si blocheaza suspansul in zone stratosferice. Nu va zic ca-i spoiler. In concluzie, Red State e un film bine facut, cu un joc actoricesc interesant, filmat inteligent si  montat pentru a acumula gradual un suspans sanatos.
Trailer

Un comentariu:

  1. Mie Melissa Leo mi s-a parut fantastica, probabil cel mai credibil personaj din intreg filmul.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.