luni, 7 noiembrie 2011

Tehnici actoricesti pentru cariera ta

CASTING ATELIER 1


Boris imbratiseaza lumea.

Cand intalneste un apropiat, il cuprinde cu bratele fara dram de stinghereala. Un gest pe cat de direct, pe atat de cald si sincer. Ca si cum e cel mai firesc salut. Pentru el asa si e. Boris nu imbratiseaza doar oameni. Imbratiseaza lumea toata, cu experientele, tainele si frumusetile ei.

Boris Gaza e genul rar de actor care prefera adesea umbrele atelierului in locul luminilor rampei. Sunt peste 3 ani de cand m-a poftit in atelierul sau de cercetare teatrala. Intre timp am devenit colaboratori (in proiectul SpectActorul) si prieteni. Poate ca suna pompos daca spun ca intalnirea cu el mi-a schimbat viata. In mod cert mi-a deschis un alt ochi spre lume. Acum poti sa-l deschizi si tu. Pe 12 noiembrie, Atelier 1 introduce sesiunea de tehnici actoricesti aplicate in cariera (Gaza feat. Ciprian Angheluta, psiholog si coach). In spiritul obiectivitatii, mi-am luat caciula de "jurnalist" si am trimis 6 intrebari in cautarea unui actor:

Ce asteptari ai de la workshop?

Astept confruntarea cu oameni care vor sa aplice elemente din cariera actorilor in carierele lor.

Ce asteptari ar trebui sa aiba participantii?

In masura in care are loc un schimb cred ca le poate schimba abordarea. Stii ce asteptare mare am? Lumea cand aude de tehnici de actorie se gandeste imediat la zona disimularii. Noi nu oferim tehnici de a pacali, de a disimula. Sunt deprinse tehnici de a fi deschis, de a fi direct, de a obtine ceea ce dorim, dar in echilibru cu ceea ce isi doresc si ceilalti.

Cum se impaca coaching-ul actoricesc -pe care tu l-ai practicat pana acum- cu coaching-ul pentru non-actori?

Coachingul facut de traineri e orientat spre performanta. Telul e foarte clar: performanta profesionala, cariera, bani si asa mai departe. Antrenamentul cu actori pe care l-am facut eu nu urmarea rezultate imediate. Era un gen de coaching cu rezultate pe termen lung, care le ofera actorilor instrumente de lucru. Intre cele doua e diferenta de timing. Acum e o altfel de experienta si probabil voi invata si eu foarte mult.

Ce public vizati? Cine ar fi beneficiarii unui astfel de schimb?

Am impresia ca vor fi multi oameni din zona corporatista. E genul de public care are mai putina rabdare la revelatii artistice, elemente pe care le-am experimentat in atelier. E mai pragmatic. Va cauta mai putin sa se relaxeze, ci sa ramana cu niste tehnici si sfaturi cu aplicare imediata.

Dar la ce sunt bune experientele unui actor pentru cineva care nu e de meserie?

In principiu, in toate profesiile in care se lucreaza sub presiune. In actorie chiar se lucreaza sub presiuni foarte mari. Multe tehnici au aplicabilitate in "rolul" de zi cu zi. Sunt elemente comune si care in mod sigur sunt utile. Se obtine un control mai bun si in viata cotidiana. Pentru cei care vin acum e interesant sa lucreze cu niste scopuri clare. E vorba si de participarea financiara care ii motiveaza sa nu fie doar participare fizica. Pe de alta parte, poate fi si o forma de sensibilizare a oamenilor din corporatii pentru partea artistica, spre ceea ce facem noi de obicei in Atelier.

Nu ti-e teama ca vei fi judecat de colegi de breasla ca impartasesti "secretele" meseriei?

Ei ma judeca oricum. Ca fac un scurtmetraj care ruleaza la Hollywood (The Crossing, in regia lui Cristian Ples a castigat Marele Premiu al Juriului la Utah Arts Festival) , ca fac coaching...tot sunt judecat. E o chestie careia ii acord foarte putin timp de gandire. Eu astept cu nerabdare experienta asta, pentru ca aceia care vor participa chiar sunt interesati si poti interactiona cu ei. Iar pentru ei, ca sa vorbesc pe limba lor, va fi o "achizitie".
*

Inca se mai pot face inscrieri pana sambata, 12 noiembrie (detalii aici)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.