marți, 22 noiembrie 2011

One Day (2011)

Whatever happens tomorrow, we had today.

rating: Brainwash cu lumanari

E posibil sa compui viata unui om doar din fragmentele descoperite de-a lungul a catorva zile disparate? Sau mai mult, viata unui cuplu? One Day ne arata ca se poate prin atentia pe care o acorda unei singure zile ce poarta o semnificatie speciala pentru doi oameni. Pe 15 iulie Dexter (Jim Sturges) si Emma (Anne Hathaway) termina faculta si sarbatoresc momentul ajungand ‘aproape’ impreuna. Spun aproape intrucat relatia lor de-o noapte nu se finalizeaza decat cu o prietenie durabila si cu o amintire frumoasa a zilei de 15. Fara sa stim in ce consta acea amintire vom continua sa-i intalnim in urmatorii 20 de ani in aceeasi zi simbolica, traindu-si vietile, vorbind despre ele, pornind relatii cu alte persoane sau rupandu-le, trecand prin momente de bucurie sau tristete, depresii, certuri etc. Un fel de cei mai buni prieteni care au avut o clipa de nesincronizare si n-au ajuns impreuna reunindu-se in fiecare an la aceeasi data si lasandu-ne pe noi sa umplem golurile din vietile lor.





Filmul danezei Lone Sherfig (An Education), ecranizare dupa un roman de David Nicholls, e inteligent, sensibil si amuzant, cu 2 personaje foarte diferite si complementare (o ea nesigura si deziluzionata si un el foarte increzator in sine si in succesul sau) si cu suficienta melodrama ca sa devina un hot de lacrimi in final. E genul de film romantic care pica bine cuplurilor ce vor o scanteie de emotie inainte de culcare sau singuraticilor care adora genul de povesti ce accentueaza importanta “momentului” sau “sansei” avand nevoie de ceva inspirational. Sau motivational. Eu l-am gasit a fi incredibil de frumos dpdv cinematic, filmat in locuri superbe din Edinbourgh, Londra si Paris, cu o linie narativa destul de dreapta dar fara un final previzibil. Te angajeaza in poveste si te face sa-ti doresti un happyend intrucat chiar si din franturile dezvaluite poti sa conturezi viata celor doi si sa hotarasti ca destinul lor e impreuna. Cred ca atuul sau e caracterul intuitiv al naratiunii, faptul ca nu incarca ziua de 15 cu evenimente esentiale ci lasa loc de incertitudine invitandu-te sa umpli (si) spatiile goale ale propriei tale vieti cu infinite posibilitati.

Trailer


4 comentarii:

  1. il las pe weeek-end ca sa nu-l vad singur :P
    pana atunci trebuie sa iau lumanari

    RăspundețiȘtergere
  2. deci mie mi-a plăcut. jur! față de an education, e parfum! acum nu știu dacă e meritul cărții pentru replicile alea, dar sunt niscaiva scene de dialog tare ingenioase.

    RăspundețiȘtergere
  3. Absolut de acord. Dialogurile au fost sarea si piperul.

    RăspundețiȘtergere
  4. Un film care m-a surprins placut si pe mine, chiar daca am pornit de la o premisa siropoasa, in genul comedie romantica, pe care o uiti imediat ce s-a terminat vizionarea.
    Si in aceeasi nota de final a filmlui, am senzatia ca e povestea multor tineri de astazi, care termina facultatea sperand sa ajunga fericiti, avand o casnicie si o slujba cat mai aproape de perfectiune, insa, ajung sa traiasca multe deceptii, iar alegerile facute sa se dovedeasca a fi gresite, ramanand totusi, o multime de amintiri frumoase.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.