luni, 24 octombrie 2011

The Three Musketeers (2011)

LUAT IN BALON
rating: eroare


Cei Trei Muschetari este filmul pe care as fi vrut sa-l vad in copilarie. Poate atunci mi-ar fi placut.

Firul narativ principal este destul de fidel cartii (mai putin "copertile" de inceput si sfarsit ale filmului). Am recunoscut si stilul mucalit al unor dialoguri: "Ai ajuns in oras numai de azi dimineata si ti-ai aranjat deja trei dueluri? Esti un tanar ocupat" sau "Esti obraznic, impetuos si prost imbracat, dar oricine e dusmanul lui Rochefort e prietenul meu". Replicile sunt cand intepatoare cand candide (mai ales candide) - ca sa nu zic sfoaraitoare si dulcege in cele mai nepotrivite momente. De exemplu cand eroii sunt bombardati in aer de o corabie zburatoare.

Ati auzit bine, corabii din lemn zboara cu ajutorul unor baloane umplute cu aer, inventie atribuita chipurile lui Da Vinci care ar revolutiona ars bellum din timpul lui Ludovic al 14-lea (nu luam in discutie improbabilitatea acestor aparate de zbor, cu "nacele" mult prea grele pentru a zbura fara sa atenteze la legea gravitatiei).

Reinventarea "legendelor" e binevenita, cata vreme nu ne insulta inteligenta si gusturile asa cum face regizorul Paul W.S. Anderson. Ca da filmului conotatii de Bond si fantasy nu e asa grav. Pacatuieste cand da copy& paste aproape in intregime la scene din seria Resident Evil (pe care a scris-o si regizat-o). Apoi cand ii face scapati pe eroi din cele mai incomode situatii, fara sa se insiste asupra detaliilor.

Si mai ales cand avem scene precum asta: valetul se plange cand e trimis sa doarma pe balcon unde e in pericol sa fie gainatat de porumbei. Ia ghiciti ce vedem in cadrul imediat urmator? Rotofeiul Planchet (James Corden) se trezeste din somn din cauza a doua gainaturi care ii aterizeaza pe frunte exact in acelasi loc. M-am surprins intrebandu-ma din nou daca fizic e posibil acest lucru. Cam asta e singura activitate distractiva pe care ti-o faciliteaza filmul. Sa carcotesti in loc sa chicotesti.


Cei Trei Muschetari ar fi amuzant daca n-ar fi asa ridicol. Ok, sa trecem cu vederea fantasticele zepelline, dar totusi ce-i cu mitralierele alea pe care le manuieste Aramis (am uitat cum il cheama pe actor si nu merita sa-l caut pe imdebeu)? Finalul deschis spre o continuare este straveziu in legatura cu planurile creatorilor. Cei Trei Muschetari se vrea o noua serie gen Piratii din Caraibe. Doar ca trilogia bruckheimer-iana avea un Jack Sparrow care lua in balon permanent structura si cliseele unui film de aventuri. Aici insa nu exista niciun personaj care sa detoneze siroposenia generala (ar fi valetul Planchet, dar are prea putin timp de ecran).

Imi pare rau pentru actorii britanici de prima linie din distributie. Ii simpatizez pe Matthew Macfadyen/Athos (Death at a funeral), Ray Stevenson/Porthos (Rome) si pe danezul Mads Mikkelsen (Pusher, Valhalla Rising). Fetele il simpatizeaza probabil pe Orlando Bloom/Buckingham asa ca nu discutam de el. Producatorii s-au gandit la publicul masculin cand au introdus-o pe Milla Jovovich/Milady - care parca zicea ca se retrage din cinema (n-ar fi fost rau). Iar Christoph Waltz cred ca merita un film care sa-i reaprinda nucleul vulcanic, pentru ca nu prea se intrebuinteaza in rolul lui Richelieu (probabil in urmatorul Tarantino, Django Unchained, unde am inteles ca si-a dislocat deja osul pelvian, in urma unui accident de calarie).


Tabloul deloc atragator este completat de o traducere din topor. Ex: "You like the show?" tradus ca "Iti place zapada?". Ceea ce ma face sa cred ca traducatorii nici nu se mai uita la film (probabil primesc doar textul). Hai sa remarcam si ceva pozitiv: interioarele si exterioarele (filmate in Germania) sunt placute ochiului.

Verdict: Daca aveti un copil pana in 14 ani acasa (preferabil sa fi citit cartile lui Dumas), s-ar putea sa nu-i displaca noua adaptare a povestii muschetarilor. In schimb insotitorii vor simti ca au muscat-o destul de rau (la pretul de 20 lei pentru proiectia 3D). Ceea ce nu va dorim.

5 comentarii:

  1. prost, de acord, dar daca tot faci caz, te rog, schimba-l pe Ludovic - in 1627 domnea al XIII-lea.
    Si inca un scurt comentariu: Am inceput sa inteleg ratiunea acestor aberatii filmate, aberatii care ma deranjau si pe mine in urma cu ani - cand muncesti in medie 60 de ore pe saptamana nu mai doresti altceva in afara distractiei si nu mai pui pret pe veridicitate.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ar fi trebuit sa stiu.

    Daca nu dupa data, macar dupa cardinali. Lui Louis XIV i-a corespuns Mazarin, nu Richelieu.
    O sa las greseala acolo, spre rusinea mea :)

    Legat de veridicitatea filmului, nu cred ca are legatura cu orele muncite pe saptamana. I-adevarat ca atunci cand esti in priya cea mai mare parte a zilei, nu doresti sa vizionezi "greutati".

    Si fiecare dintre noi ar trebui sa-si permita din cand in cand cate un brainwas, placere vinovata sau oricum ii spunem, o deconectare prin cinema.

    Dar si asta cu masura.
    Altfel ne va fi tot mai greu sa vedem un film adevarat, indiferent de cat de solicitati ne sunt neuronii.

    RăspundețiȘtergere
  3. aha, deci daca tu spui ca e eroare sunt mari sanse ca eu sa rad cu lacrimi la el :D bine eu rad si cand nu e de ras sau e ridicol :P

    RăspundețiȘtergere
  4. Lucian, filmul meu favorit, cred ca aici a fost solocitat un clasament acum ve-un an, este, daca-ti reamintesti, Ikiru...., urnat de A saptea pecete. Asta de pren 1982.
    M-am distrat la Muschetari, asa cum am facut-o si la filmul lui Lester, dar si la o varianta straveche, vazuta la TV prin anii 70...pe care s-ar mai putea s-o pot vedea, dar nu am timp... Ce Planchet am vazut acolo....

    RăspundețiȘtergere
  5. @addizzy: eh, sa nu crezi acum ca umorul meu e foarte fin si pretentios. S-ar putea sa razi si la filmul asta. Eu am ras insa mai mult la fazele care nu erau de ras.

    @bujold: ce sa zic, sunt de acord cu tine ca vem nevoie si de filme proaste. Dar, ma repet, atentie la dozaj :)

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.