marți, 15 septembrie 2009

Mad Men

AICI INCEPE SFARSITUL VISULUI




Motto: "MAD MEN = termen care intra in uz la sfarsitul anilor '50 pentru a descrie directorii din publicitate de pe Madison Avenue"

Întrerupem programul nostru obişnuit pentru o scurtă pauză publicitară Micului Ecran. Mad Men, cel mai apreciat show tv din ultimii ani (la Emmy şi Golden Globe), a ajuns la al treilea sezon. „Publicitatea e bazată pe un lucru: fericire. Ştii ce e fericirea? Mirosul unei maşini noi. Eliberarea de frică. E panoul de pe marginea şoselei care te asigură că orice ai face e ok. Esti OK.” Cît de actual sună acest discurs. Şi totuşi e rostit la începutul anilor ’60. Mad Men urmăreşte viaţa (sau absenţa ei) dintr-o agenţie de publicitate de pe Madison Avenue, în plină „epocă de aur” a advertising-ului. Personajele arată perfect, ca în reclame. Fumează aproape în fiecare cadru. Beau în timpul orelor de program. Au familii frumoase. Ei au inventat "fericirea", visul publicitar si societatea hedonista de consum.

Dincolo de faţadă se întrevede, cu fiecare episod, o mare minciună. „Disperare sofisticată” zice Rolling Stone ( revista care il considera "tv's best show"; cinci stele primeste de la revista britanica TotalFilm, cinci stele ii dam si noi). Nu întîmplător, genericul de început prezintă o cădere liberă printre zgîrie-nori şi panouri publicitare uriaşe ( "Enjoy the best America has to offer", "It's the gift that never fails" etc).



Eroul principal, Don Draper (John Hamm) este un director de creaţie misterios şi talentat care duce o viaţă dublă, uneori triplă. Don e self-made man (sau self Mad men?). Toate personajele au o textură bogată ca în The Sopranos ( intamplator, la Sopranos a lucrat ca scenarist şi Matthew Weiner, creatorul Mad Men). Dincolo de castingul impecabil (January Jones, Vincent Kartheiser, Elisabeth Moss, John Slattery etc), fascinează atmosfera simultan sumbră şi glamuroasă completata de o coloana sonora delicioasa, care asigura intoarcerea deplina in timp.

Pasionaţii de advertising –cum e cazul meu- vor gusta referinţele publicitare (aproape in fiecare episod vedem cum se face o campanie publicitara). Dar Mad Men nu e un produs găunos învelit în hîrtie lucioasă, aşa cum sunt reclamele de obicei. N-am mai fost atît de entuziasmat de vreun serial de la Curb Your Enthusiasm şi Rome încoace. Am "topit" doua sezoane ( la noi, seria e disponibila deocamdata doar pe canale "ascunse" pe net) cu o frecventa de doua episoade pe seara. Mai spun doar ca al doilea sezon e HD si... gata reclama!


Acum trebuie sa incercati produsul. Condica de reclamatii e mai jos.

3 comentarii:

  1. Am inceput sa-l vizionez. Am vazut cam 5 episoade deja si imi place. Se vede mana scenaristului de la Sopranos, e o finete si in imagine si in replici. Si partea pulicitara e destul de putina pana acum, e doar un background pentru relatiile interumane. Sa vad tot sezonul cum se prezinta.

    RăspundețiȘtergere
  2. toate sunt hd, primul sezon doar in 1080 (28 gb), 2 si 3 exista si in 720.
    subtitrari complete pentru 1 si 3, la 2 doar pana la ep 7

    RăspundețiȘtergere
  3. kalkin: merci pentru detaliile tehnice

    hd-ul face toti banii, intr-adevar :)

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.