marți, 1 septembrie 2009

Das Experiment (2001)

rating: Brainwash

Daca v-a placut Die Welle in mod sigur o sa va placa si Das Experiment, pentru ca e tot un film psihologic axat pe studiul comportamentului uman in anumite conditii. Regia acestui film e asigurata de acelasi Oliver Hirschbiegel care a facut senzatie cu drama ultimelor zile ale Fuhrer-ului in Der Untergang. Das Experiment este insa altfel, ceva mai calculat, mai rece, mai psihologic, cum ziceam. Este genul de film "exploitation" care preia un caz real si-l prezinta intr-o maniera ceva mai exagerata de dragul senzationalului, ceea ce ar putea deranja pe unii dar in acelasi timp oferi satisfactia unei vizionari interesante altora. Cum ii spune chiar titlul, filmul se inspira dintr-un experiment real, numit Standford Prison Experiment, realizat prin anii '70, in care niste studenti absolut normali de la Universitatea Standford au fost impartiti in gardieni si detinuti pentru a simula conditiile dintr-o inchisoare. Experimentul s-a oprit pentru ca era pe cale s-o ia razna. Filmul duce insa la capat deductia logica a ceea ce s-ar fi putut intampla.

Ecranizarea germana ofera punerea in scena a experimentului cu 20 de barbati din diferite paturi sociale, invitati sa participe la el in schimbul unei remuneratii, si care dupa teste fizice si psihice sunt considerati apti si deci introdusi intr-un penitenciar ad-hoc. Acolo computerul ii imparte in 8 gardieni si 12 detinuti iar odata cu citirea regulamentului pricepem si noi si ei ca e mai mult decat o joaca. Fiecare trebuie sa se comporte conform rolului asumat, gardienii ordonand iar detinutii ascultand ordinele, altfel experimentul esueaza si nu se face plata. Pentru siguranta, actele de violenta sunt interzise. Chiar din a doua zi "gardienii" isi impun autoritatea. Initial detinutii se revolta apoi devin blazati, inchisi, terorizati. Singurul ce creeaza probleme e detinutul 77, interpretat de Moritz Bleibtrau, care are propria lui agenda: vrea sa scrie un articol pentru ziar despre toata treaba. Perceput ca un elemet perturbator, el atrage intreaga furie a "gardienilor" care-si iau prea in serios rolul, de teama esecului, si-l supun la umilinte si torturi psihice. Toate sub ochiul destul de vigilent al celor ce conduc experimentul si care, anticipand aceasta derulare a evenimentelor din profilul psihologic al candidatilor la "joc", nu intervin decat sporadic. Normal ca lucrurile escaladeaza si ceea ce e de asteptat se intampla, ajungandu-se la pierderi de vieti.

Filmul e foarte deranjant daca stai si reflectezi la faptul ca indivizii respectivi erau oameni normali fara probleme psihice dar care pusi intr-un sistem care permite si incurajeaza afirmarea autoritatii prin forta si denigrarea conditiiei umane s-au comportat ca atare. Deci pana la urma experimentul a dovedit ca nu omul e intodeauna de vina ci sistemul. Filmul mi-a placut si il recomand neaparat pentru ca mie cel putin mi-a declansat curiozitatea de a ma documenta despre astfel de experimente social-comporatmentale. Are el ceva lipsuri, o poveste de dragoste cam neclara si oarecum inutila, plus un final cu o logica indoielnica dar, per total, merita vazut.


Trailer.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.