luni, 28 septembrie 2009

Amintirile mă...înveselesc

AMINTIRI DIN EPOCA DE AUR - PARTEA I



rating: COLECTABLE

Tovarăşi, frumoasă e viaţa! este primul episod din seria legendelor urbane (şi rurale) din comunism. Tovarăşul Cristian Mungiu este responsabil cu producţia şi scenariul. Colectivul său de tineri regizori (Ioana Uricaru, Hanno Hoffer, Constantin Popescu, Răzvan Mărculescu) şi artişti emeriţi (Ion Sapdaru, Teo Corban, Alex Potocean, Emanuel Pirvu, Gabriel Spahiu etc) a depăşit normele de haz la toţi indicatorii.

Lăsînd glumele la o parte, cele patru scurtmetraje mai au ceva în comun: arată ipocrizia cruntă în care se scăldau românii Epocii de Aur. Comunismul era o mare farsă. Da, totul era de căcat, dar regimul trebuia să iasă bine în poză. Ceauşescu nu putea să apară în Scînteia mai scund decît omologul său african (LEGENDA FOTOGRAFULUI OFICIAL). Existau fotografi specializaţi în „înălţarea” şi retuşarea tovarăşului (nota bene: fără Photoshop!).

Da, nu era carne la măcelărie. Dar un miliţian dăştept se învîrtea el de-o jumară şi doi cîrnaţi. Chiar dacă pentru asta trebuia să gazeze un porc în apartamentul de bloc (LEGENDA MILIŢIANULUI LACOM).

Da, şi pe atunci gropile din şoselele comunale erau peticite înaintea coloanei oficiale de la centru. Ba chiar se legau fructe în pomi, ca să pară mai încărcaţi (LEGENDA ACTIVISTULUI ÎN INSPECŢIE). Sătenii ies în calea delegaţiei cu pancarte gen: Nu bombei cu neutroni. Scandează URA! URA! şi apoi PACE! Umorul ţîşneşte ca un gheizer din acest etern contrast între aparenţe şi realitate.




Amintiri din Epoca de Aur e un film colectiv de aur ( cu un site de aur - o victorie pentru filmul românesc, în sfîrşit). Pentru tinerii care n-au prins cozile la butelii e o filă amuzantă de istorii/isterii sociale. Pentru contemporanii legendelor, ecranizarea lor e o dulce răzbunare. Acum pot să rîdă pe faţă.

2 comentarii:

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.